Στην οδό Αιτωλικού, στο χώρο που στέγασε επί 96 χρόνια τον «Βασίλαινα», με έντιμο ελληνικό φαγητό και στην κουζίνα του την Νίκη Τρέσσου και την Ευδοκία Φυλακούρη.
Στη σκιά του λαμπερού «opening» του καινούργιου «Βασίλαινα» στην Αθήνα, ο χώρος που στέγασε επί 96 χρόνια το ιστορικό εστιατόριο φέρει πλέον το όνομα «1920 Βασίλαινας». Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να φανεί η τελική εικόνα του μαγαζιού, που δεν μοιάζει να έχει αποφασίσει αν είναι μοντέρνα ταβέρνα ή μεζεδοπωλείο, οι δύο σεφ Νίκη Τρέσσου κι Ευδοκία Φυλακούρη, γνωστές για την αφοσίωσή τους στην ελληνική κουζίνα, προσφέρουν αυτό που περιμένουμε και από την επαγγελματική τους πορεία, και από τον «Βασίλαινα»: έντιμο ελληνικό φαγητό, με πολύ καλά υλικά σε πολύ –αλλά πάρα πολύ– καλές τιμές.
Για παράδειγμα, το μενού table d’hote περιλαμβάνει δέκα πολύ νόστιμα και καλοφτιαγμένα πιάτα: φασολάδα με τσίλι, ταραμοσαλάτα Βασίλαινας, καλαμάρι ψητό με σπιτική μαγιονέζα κόλιανδρου (άψογο), φιλέτο μπακαλιάρου σε κρούστα, πράσινη σαλάτα με σπανάκι, αρωματικά και μαραθοτύρι Άνδρου, αβγά με βουβαλίσιο λουκάνικο σάλτσα και πικάντικο τσίλι, κροκέτα κοτόπουλο με σινάπι πίκλα, τραχανάς ξινός Λαμίας με ποικιλία φρέσκων μανιταριών (εθιστικό), χοιρινό πρασοσέλινο με αβγολέμονο και γλυκό ημέρας. Όλο αυτό κοστίζει € 24/άτομο και οι ποσότητες είναι σχεδόν για δύο άτομα! Εκτός από το fix μενού όμως, υπάρχουν και τέσσερα πιάτα ημέρας αλλά και ο κανονικός κατάλογος. στα οπωσδήποτε ο ζακυνθινός κόκορας με χυλοπιτάκι. Όλα τα πιάτα κινούνται στο κάδρο της ελληνικής κουζίνας, όλα περιλαμβάνουν πρώτης ποιότητας υλικά και όλα συγκαταλέγονται στις γεύσεις που αγαπάμε.
Αιτωλικού 72, Αγία Σοφία, Πειραιάς, 2104612457. Τιμή: € 20-27.