Γεύση Open Air

Το «βγαίνουμε έξω» είναι για όλους μας σχεδόν αταβιστικά συνώνυμο με το «πάμε για φαγητό» και το πράσινο, η θέα και η θάλασσα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόλαυση των μικρών καθημερινών μας αποδράσεων. Η πόλη, λοιπόν, έχει τους δικούς της κήπους της Εδέμ, που καλύπτουν μια μεγάλη γαστρονομική γκάμα για κάθε διάθεση και κάθε στιγμή.

Γεύση Open Air

Το «βγαίνουμε έξω» είναι για όλους μας σχεδόν αταβιστικά συνώνυμο με το «πάμε για φαγητό» και το πράσινο, η θέα και η θάλασσα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόλαυση των μικρών καθημερινών μας αποδράσεων. Η πόλη, λοιπόν, έχει τους δικούς της κήπους της Εδέμ, που καλύπτουν μια μεγάλη γαστρονομική γκάμα για κάθε διάθεση και κάθε στιγμή.

Γεύση Open Air - εικόνα 1

Tο τσιμέντο στην επίθεση, οι κήποι, οι αυλές και τα roof gardens στην αντεπίθεση. Η Αθήνα έχει τις δικές της γωνιές με think green άποψη και τα δικά της μπαλκόνια με θαλασσινό ορίζοντα. Και η βραδινή ή μεσημεριανή έξοδος είναι κουίζ για γερούς λύτες, που εντοπίζουν, προτείνουν και γνωρίζουν τα καλύτερα spots με φυλλωσιές, δέντρα, δεντράκια, λουλούδια, αεράκι και γαλάζια θέα. Αν κι εκ πρώτης όψεως η πόλη μας είναι μια συμπαγής μάζα από κουτάκια πάνω σε κουτάκια με φόντο ένα ουδέτερο γκρι, η Αθήνα κρατάει σθεναρή αντίσταση στο οπλισμένο σκυρόδεμα, αποκαλύπτοντας σε όλα της σημεία –από την παραλιακή και το πηγμένο κέντρο μέχρι τα βόρεια προάστια– ανοίγματα εθιστικής δροσιάς. Σημείο των καιρών η αποκέντρωση και η αναδόμηση του πακέτου «ψαράκι = κυματάκι», με αποτέλεσμα να βρίσκουμε θαυμάσια ψαρομάγαζα στα βόρεια, που απλώνουν λέπια και πλοκάμια κάτω από φτέρες και πευκάκια μέσα σε λουλουδιασμένους κήπους. Από την άλλη, κι εδώ θα λέγαμε σε πείσμα των καιρών, ακριβώς εκεί που λιγότερο το περιμένουμε, επάνω στις πιο θορυβώδεις λεωφόρους του αστικού κέντρου, κάποια μαγαζιά εξακολουθούν δεκαετία τη δεκαετία να σκεπάζουν τις αυλές τους με θαλερή βλάστηση και να προσφέρουν ταυτόχρονα καλό ελληνικό φαγητό, είτε σε κλασικές γραμμές είτε σε δημιουργικό ύφος. Η πάντοτε αγαπημένη και παντός καιρού έξοδος για παγωμένη μπιρίτσα και για μεζεδο-τσιπουρο-ουζο-κατάνυξη διατηρεί στο ακέραιο το μερίδιό της στις πράσινες γωνιές και ανεβάζει συνεχώς επίπεδο, ψάχνοντας για αυθεντικές πρώτες ύλες και χειροποίητες νοστιμιές. Last but not least, το… αφ’ υψηλού κομμάτι της εξόδου. Τα roof gardens των ξενοδοχείων χαϊδεύουν τις εξόδους μας με αναζωογονητικό αεράκι και απελευθερώνουν ανακουφιστικά το βλέμμα από τα όρια του κοντινού (ο τοίχος, ο υπολογιστής, η πλάτη του απέναντι). Ολόκληρη η Αθήνα από ψηλά παρέα με καφέ, κρασί, σνακ και τα συναφή. έχει άλλη χάρη­ η πόλη όταν τη βλέπεις με την Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο ή την ωραιότερη ­παραλιακή της Ευρώπης, σε μια πισίνα με όριο τον ουρανό, τον Αργοσαρωνικό ­πιάτο και παγωμένα κοκτέιλ στο χέρι – το ιδανικότερο αξεσουάρ για ηλιοθεραπεία μετά το αντηλιακό. Εξωστρέφεια, λοιπόν, σε γαλαζοπράσινα χρώματα. Η Αθήνα έχει απ’ όλα.
Δείτε το αφιέρωμά μας στην open air γευστική εξωστρέφεια εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/05/2024

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"

Ένας χρόνος 'Esthio', με οινο-σιτο-μουσικό γενέθλιο event

Ένα ξεχωριστό event για το feelgood εστιατόριο, αυτή την Κυριακή 19/05.