Η επανάσταση του street food

Από Ελσίνκι μέχρι Ανόι και από Νέα Υόρκη μέχρι Λονδίνο, το street food κατακτά τον πλανήτη. Φεστιβάλ, ειδικά βραβεία, συνέδρια και, φυσικά, ανεξάντλητη δημιουργία, με το φαγητό να νοστιμίζει το δρόμο.

Η επανάσταση του street food

Από Ελσίνκι μέχρι Ανόι και από Νέα Υόρκη μέχρι Λονδίνο, το street food κατακτά τον πλανήτη. Φεστιβάλ, ειδικά βραβεία, συνέδρια και, φυσικά, ανεξάντλητη δημιουργία, με το φαγητό να νοστιμίζει το δρόμο.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 1
Must οι ντοματοκεφτέδες με φάβα σε πίτα της «Σελήνης» στο περσινό φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις»

Ποιος θα πίστευε ότι θα ήταν ποτέ δυνατό να γίνει ένα μεγάλο, ζωντανό χάπενινγκ με θέμα το street food και να μαζέψει 20.000 κόσμο; Κι όμως η προσέλευση στο Street Helsinki στις 21-22/3 ξεπέρασε κάθε προσδοκία των οργανωτών. Η εμβέλεια αυτής της πολυσύνθετης, πρωτότυπης εκδήλωσης ήταν πολύ μεγάλη και δείχνει την τεράστια απήχηση που έχει στις μέρες μας το φαγητό δρόμου παγκοσμίως. Το διαπιστώνουμε άλλωστε ζωντανά και στην Αθήνα, όπου η σκηνή του street food αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Πέρυσι, μάλιστα, στο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» που οργάνωσε το «αθηνόραμα» εδέσματα όπως οι ντοματοκεφτέδες σε πίτα με φάβα αποδείχτηκαν από τα πιο αγαπημένα του κόσμου.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 2
Στο Ελσίνκι μέσα σε δύο ημέρες καταναλώθηκαν 25.000 μερίδες προχωρημένου street φαγητού

Το street food είναι παραδοσιακά αναπτυγμένο στην Ασία. Στο Ανόι λ.χ. τα πεζοδρόμια είναι κυριολεκτικά γεμάτα με σταντ για φαγητό στο χέρι και στο Τόκιο τα ράμεν θριαμβεύουν. Και στη Δύση όμως η Νέα Υόρκη, φημισμένη για τα καροτσάκια με ερεθιστικές λιχουδιές στις λεωφόρους της, είναι αυτή που πρωτοκαθιέρωσε το 2005 τα Vendy Awards (www.vendyawards.streetvendor.org), δηλαδή τους Χρυσούς Σκούφους του street food σε ελεύθερη μετάφραση. Ανάμεσα στη… μητροπολιτική ποικιλία των εδεσμάτων, το φημισμένο king souvlaki των αδερφών Τσάμπα στην Αστόρια ξεχώρισε μπαίνοντας στους φιναλίστ του 2013.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 3
Street Gastro, από τις γκουρμέ συμμετοχές στο φεστιβάλ του Ελσίνκι

Η Βρετανία ακολούθησε καθιερώνοντας το 2009 τα British Street Food Awards. Η επιτυχία τους ήταν τέτοια, που φέτος αποφάσισαν να επεκταθούν και στην ηπειρωτική Ευρώπη τεστάροντας καντίνες σε Στοκχόλμη, Παρίσι, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ και ­Βερολίνο.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 4
Το σουβλάκι διαπρέπει στα βραβεία street food της Νέας Υόρκης

Κάπως έτσι λοιπόν ήρθε το 2014 μια εκδήλωση στο Ελσίνκι να ταράξει τα νερά του φαγητού δρόμου. Στη φινλανδική πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν 37 διαφορετικοί street foodάδες από τη Στοκχόλμη, το Ταλίν, το Κεϊπτάουν και φυσικά το Ελσίνκι και 20.000 επισκέπτες που έφαγαν πάνω από 25.000 λιχουδιές (αν γινόταν αυτό το χάπενινγκ στην Ελλάδα, είμαι σίγουρος πως θα ξεπερνούσαμε τις 30.000 μερίδες).
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο ήταν η τεράστια ποικιλία των προσφερόμενων ειδών: pulled beef, pork ή και chichen σάντουιτς, burgers κλασικά αλλά και από πάπια κονφί, από κεφαλάκι αρνίσιο ή από χοιρινό, λουκάνικα με κάρι αλλά και mussaman με κοτόπουλο, spicy Thai beef, chang mai κάρι, chili hot dog, fish & chips, quesadillas με τόνο, στρείδια με διά­φορες σάλτσες, tacos με ελάφι ή ψητή πανσέτα, entrecote σε tortilla, κεμπάπ, φαλάφελ, καπνιστά κρέατα, ποικιλία σπρινγκ ρολ (ακόμη και με φύκια), ψητές πατάτες με σολομό και άνηθο, κινέζικο κοτόπουλο με μαύρα μπαχαρικά και πολλά πολλά άλλα.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 5
Κι όμως αυτό το chili dog δεν είναι απλό λουκάνικο!

Το ωραίο είναι ότι στο παιχνίδι μπήκαν κι εστιατόρια του Ελσίνκι που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πανηγύρι βγάζοντας καλούδια στο δρόμο. Στις σπέσιαλ­ συμμετοχές συγκαταλέγονται και καντίνες όπως το Street Gastro, που οι δημιουργοί του πέρασαν από αστεράτα by Michelin εστιατόρια του Ελσίνκι προτού αποφασίσουν να βγουν στο δρόμο με τα γκουρμέ τους σάντουιτς.

Η επανάσταση του street food - εικόνα 6
Χαμός στο Street Helsinki από ψαγμένο νεαρόκοσμο

Το Street Helsinki έδειξε όμως ότι το ενδιαφέρον για το street food εκδηλώνεται και με έναν απρόσμενο και πιο θεσμικό τρόπο. Έκανε ένα μίνι συνέδριο με 22 top ειδικούς από διάφορα μέρη του κόσμου και με θέματα όπως «Δημιουργώντας street food business success stories», «Πώς να χτίσεις μια ευημερούσα street food city» ή ακόμη «Πώς να σερβίρεις­ 3.000.000 αειφόρα γεύματα­ σε 130.000 νέους». Δυστυχώς, στην Αθήνα η νομοθεσία για δημιουργία καντίνας είναι απαρχαιωμένη­ και δεν ευνοεί την ανάπτυξη του φαινομένου.
Με δεδομένες τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, το επισημαίνουμε μεταξύ άλλων ως ένα από τα θέματα που θα πρέπει­ να κοιτάξουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, συντονιζόμενοι με το πνεύμα­ των μεγάλων μητροπόλεων του κόσμου. Δεδομένης της κρίσης, μάλιστα, είναι ένας πολύ ζωντανός τρόπος να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές και ποιοτικό προσιτό φαγητό. Εμείς πάντως, από την πλευρά μας, υποσχόμαστε πολύ ερεθιστικό street food στο ανοιξιάτικο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορ­τή Γεύσεις», το οποίο καταφθάνει­ στις 9-11/5 και πάλι στην Τεχνό­πολη στο Γκάζι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.