
Για το Κτήμα Γράμψα η εποχή του τρύγου δεν είναι απλώς μία περίοδος αδιάκοπων εργασιών. Είναι γιορτή, είναι χρόνος ζωής και πάθους. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας συμπληρώνει το μαγευτικό τοπίο στο ημιορεινό χωριό Λαγωπόδο της Ζακύνθου, που αποτελεί αγαπημένο προορισμό όσων αγαπούν το κρασί.

Με μία περιπλάνηση στα αμπέλια, θα παρατηρήσουμε τους αμπελουργούς του Κτήματος να εργάζονται αγόγγυστα κάτω από το λαμπερό ήλιο του Ιονίου, καθώς περίμεναν όλο το χρόνο τη στιγμή αυτή‧ τη στιγμή που τα σταφύλια θα ωριμάσουν και θα είναι έτοιμα για τη συγκομιδή τους. Πρόκειται σίγουρα για ένα θησαυρό της ζακυνθινής γης, αφού, όντας στην καλύτερη δυνατή φυσική τους κατάσταση, παράγουν μοναδικούς οίνους με ασύγκριτη ποιότητα, σκιαγραφώντας άψογα το terroir του νησιού.

Κάπως έτσι, η τέχνη συναντά την παράδοση που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Από το αμπέλι, το σταφύλι περνά στο οινοποιείο, όπου με μεγάλη προσοχή και αγάπη ξεκινά η οινοποίηση. Οι πρώτες πιέσεις γεμίζουν τα πιεστήρια κι έπειτα τις δεξαμενές με το μούστο και τα αρώματά του κατακλύζουν το χώρο, παρασύροντάς μας. Άλλωστε, οι παιδικές αναμνήσεις από τα αρώματα αυτά ήταν εκείνες που οδήγησαν τα δύο αδέρφια, Χρήστο και Τάσο, να δημιουργήσουν το 2011 το οινοποιείο στο κτήμα που μεγάλωσαν.

Γηγενείς ποικιλίες, όπως το Γουστολίδι, το Σκιαδόπουλο, ο Παύλος κι ο Αυγουστιάτης πρωταγωνιστούν, γεγονός το οποίο υποδηλώνει το στόχο των δύο αδερφών να αναδείξουν τον πλούτο των τοπικών ποικιλιών ως ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τη μοναδική αυτή εμπειρία της επίσκεψής μας στο αμπέλι και στο οινοποιείο θα απογειώσει η δοκιμή φρέσκων σταφυλιών και κρασιών, ενώ το τρίπτυχο "φύση- παράδοση-γαστρονομία" ολοκληρώνεται από το εστιατόριο του οινοποιείου, με το Chef Σταύρο Υφαντίδη να δίνει ρεσιτάλ με ειδικά gourmet menu που ταιριάζουν αρμονικά με τις ετικέτες του Κτήματος.
Φύγαμε για τρύγο!
Στην ατμοσφαιρική αυλή, με θέα τα αμπέλια και φόντο το σινεμασκόπ που συνθέτει η τζαμαρία της ανοιχτής κουζίνας, ο σεφ Υφαντίδης μιξάρει το comfort της γευστικής μνήμης με υψηλή τεχνική και δημιουργική τόλμη, και αναδομεί την επτανησιακή παράδοση.