Το S.Pellegrino και το Acqua Panna μας περιμένουν στην "Grande Dame"

Ο Γιάννης Σολάκης ψήνει στην ανοικτή φωτιά όπως παλιά και εκσυγχρονίζει αγαπημένες σπεσιαλιτέ των ταβερνών και των αστικών εστιατορίων, στο ισόγειο ενός νεοκλασικού του 1817 στο κέντρο της πόλης

Grande dame

Παράθυρα με ιωνικούς ημικίονες, μαρμάρινα φουρούσια με γλυπτά ανθέμια, περίτεχνα σιδερένια κάγκελα και μια "σκακιέρα" από πλακάκια που υποδέχονται το "πάτημα" της Αθήνας εδώ και πάνω από 100 χρόνια, συνθέτουν το κλασικό, ρετρό και οικείο σκηνικό της νέας μαγειρικής βάσης του σεφ Γιάννη Σολάκη, που έφερε στο κέντρο της Αθήνας την αγάπη του για την παλιά αστική κουζίνα της πόλης, για να την μεταφράσει στο ιδιότυπο γαστρονομικό ιδίωμα μιας… "Athenian tavern".

Grande Dame

Έτσι, με καρδιά της κουζίνας μια tailor made εγκατάσταση που επιτρέπει ψησίματα με κάρβουνα, φλόγα και καπνό, αγαπημένες σπεσιαλιτέ των ταβερνών και των εστιατορίων της παλιάς Αθήνας βρίσκουν εδώ τη σύγχρονη μεταγραφή τους, συνθέτοντας ένα μενού όπου πιάτα όπως η ταραμοσαλάτα με ούζο και φιλέ αμυγδάλου, ή η ανανεωμένη αθηναϊκή σαλάτα, εναλλάσσονται με χταπόδι καπνισμένο  la minute και σερβιρισμένο με αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα και μαρμελάδα ντομάτας, ή λαιμό μαύρου χοίρου στη σχάρα με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και τηγανητές πατάτες με παλαιωμένη γραβιέρα. Την εικόνα συμπληρώνει η κάβα με 150 ετικέτες ως επί το πλείστον από τον ελληνικό αμπελώνα, καθώς και μπαρ με κοκτέιλ στο πνεύμα της εποχής.

Grande Dame
© Λεωνίδας Τούμπανος

Νίκης 46, Σύνταγμα, 6936060481
FB: Grande Dame /Giannis Solakis
IG: @grande.dame.atheniantavern

Περισσότερες πληροφορίες

Grande Dame

Νίκης 46, Πλάκα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.