«Μαγικές Κατσαρόλες»: Νοστιμιά και φινέτσα στο Παλαιό Φάληρο

Στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Ζησιμοπούλου η Βάνα Βρεττού βγάζει από την κουζίνα της ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ που καρυκεύουν την παράδοση με μοντέρνες πινελιές και καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες.

«Μαγικές Κατσαρόλες»: Νοστιμιά και φινέτσα στο Παλαιό Φάληρο

Μοιάζουν με προέκταση της ίδιας της Βάνας Βρεττού οι όμορφες «Μαγικές Κατσαρόλες» του Παλαιού Φαλήρου. Λίγο τα επιλεγμένα κάδρα που γεμίζουν τη μια μεριά του μαγαζιού, λίγο οι ψαγμένες μουσικές επιλογές, λίγο οι καλοβαλμένες παρέες, ανάμεσα τους και αρκετοί ξένοι από τα γύρω ξενοδοχεία που μιλούν άλλες γλώσσες, με το που μπαίνεις σε τυλίγει μια σοφιστικέ ζεστασιά στην ατμόσφαιρα που σε χαλαρώνει αυτοστιγμεί. Εδώ καλοδέχονται τους πάντες, και αυτούς που θέλουν να φάνε κανονικά, αλλά και εκείνους που θέλουν να απολαύσουν ένα ποτήρι καλό κρασί βάζοντας στο πλάι δυο τρεις ωραίες νοστιμιές. Γι’αυτό πλέον μπορείς να διαλέξεις το κρασί σου από την ανανεωμένη λίστα με τις γύρω στις 70 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, 17 από τις οποίες και σε ποτήρι, και να το ταιριάξεις με κάποια από τα πιάτα του μενού που προσφέρονται σε μισή μερίδα.

Σε αυτήν την ωραία ιδέα βοηθάει άλλωστε και ο κατάλογος που σου προσφέρει απλόχερα τη δυνατότητα να παίξεις νόστιμη μπάλα και στα δύο τερέν, σταχυολογώντας πιάτα που στο πέρασμα του χρόνου έχουν πια εγγραφεί στο DNA του εστιατορίου με εμβόλιμες καινούργιες πινελιές, πάντα συμβατές με τη μαγειρική φιλοσοφία της Βάνας: ελληνικές γεύσεις και πρώτες ύλες μαζεμένες με επιμονή, συνταγές που άλλοτε ξυπνούν μνήμες αστικής παράδοσης και άλλοτε έχουν πιο μοντέρνο πρόσημο, και σαν κοινός παρονομαστής εν τέλει μια κουζίνα νόστιμη, κατανοητή, έξυπνη κι εκφραστική.

«Μαγικές Κατσαρόλες»: Νοστιμιά και φινέτσα στο Παλαιό Φάληρο - εικόνα 1

Έτσι μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε την αρχή με το signature ταρτάρ μπαρμπουνιού που κάνει απευθείας link με την «Kalokeri»ινή έδρα του εστιατορίου στην Αντίπαρο και ξεχωρίζει για το πολύ ισορροπημένο μαρινάρισμα του ψαριού αλλά και την ωραιότατη μαγιονέζα με wasabi που του πάει πολύ ή την ανατρεπτική συμφωνία των Πρεσπών με τους άψογα al dente μαύρους γίγαντες, την απαλή μους καρότου και την ευρηματική μους ρεγγοσαλάτας, μπορείτε όμως να ακολουθήσετε και πιο κλασική οδό: έξτρα αρωματική χορτόπιτα, ξινούτσικα ντολμαδάκια τυλιγμένα σε τρυφερό αμπελόφυλλο, τηγανιά πολύ καλών άγριων μανιταριών που σε στέλνει απευθείας για βόλτα σε κάποια δασωμένη πλαγιά.

Διπλής κατεύθυνσης είναι και ο δρόμος για τη συνέχεια. Η βαθιά νόστιμη κατσικομακαρονάδα με κατσικάκι Αντιπάρου, το τέλεια χυλωμένο κριθαρότο με τα ωραία θαλασσινά, αλλά και τα μανιάτικα ορτύκια στην κατσαρόλα με κρασί και σταφύλια είναι πιάτα που προσφέρουν τη γεύση της παράδοσης, μαγειρεμένα όμως από χέρι «σημερινό» και φινετσάτο. Για τους λάτρεις του κρέατος υπάρχει μια μικρή αλλά καλοφτιαγμένη κολεξιόν με επιλογές σαν το θαυμάσιο μοσχαρίσιο διάφραγμα, όλες με ψήσιμο ακριβείας και συνοδεία από τέλειες κυδωνάτες τηγανιτές πατάτες και σπινθηροβόλα flakes τρούφας. Ένα κι ένα τα επιδόρπια για γλυκό φινίρισμα, από το πολύ αφράτο τσιζκέικ σουφλέ με ανθότυρο μέχρι το πολύ εντυπωσιακό μιλφέιγ με κρέμα μπουγάτσας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.