Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου

Ένα e-book, σαράντα πέντε συνταγές και μια ιστορία που μετράει πολλά megabytes μαγειρικής περιποίησης: το νέο ραντεβού με τη Ρένα της Φτελιάς είναι digital.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου

Ένα e-book, σαράντα πέντε συνταγές και μια ιστορία που μετράει πολλά megabytes μαγειρικής περιποίησης: το νέο ραντεβού με τη Ρένα της Φτελιάς είναι digital.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 1

Aλλοι καιροί, άλλο format για την κουζίνα της Ρένας Τόγια, που ξεκίνησε από τη Φτελιά της Μυκόνου το 1979, την ίδια δεκαετία που στην Αμερική εμφανίστηκαν οι πρόγονοι του Ebook. Δεν ξέρω αν φανταζόταν τότε ότι η στάμπα «της Φτελιάς» έμελλε να την ακολουθήσει και στη μονοκατοικία του Νέου Ψυχικού και να γίνει το σήμα κατατεθέν της μαγειρικής της περιποίησης και των… old school σπιτικών τραπεζωμάτων όπου δεν διάλεγες, αλλά η ίδια έφερνε τους δίσκους –κάτι σαν επιβεβλημένο κανάκεμα– φουλαριστούς με γεμιστές ντομάτες με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα, βραστό αστακό με χορταρικά και άλλα φαγητά φτιαγμένα με μεράκι, με έντονο το προσωπικό στοιχείο.
Σίγουρα πάντως δεν φανταζόταν ότι κάποια στιγμή θα μπορούσες με μερικά κλικ να έχεις αυτοστιγμεί μια διαδρομή τριάντα πέντε χρόνων στο tablet ή στο smartphone σου. Πάντα δυναμική –ένας άνθρωπος που πήγε την ελληνική κουζίνα μπροστά–, η Ρένα πάντα όριζε μόνη της τα στάνταρ. Αφουγκραζόμενη τις επιταγές της εποχής, προχώρησε με την ίδια φιλοσοφία, κι ένα καινούργιο μέσο επαφής με το κοινό. Το τελευταίο βιβλίο της «Ρένα της Φτελιάς: οι συνταγές που αγαπήσαμε», με σαράντα πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές της, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Στεργίου πρώτα σε ηλεκτρονική έκδοση (www.stergioushop.com), η οποία μάλιστα θα διατίθεται αργότερα σε αγγλική, γαλλική, γερμανική, ακόμη και κινέζικη βερσιόν, ενώ άμεσα θα το δείτε και στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Είναι μια διαφορετικού τύπου μύηση στην κουζίνα της με πέρκα μπιάνκο, κατσικάκι με το λεμόνι και τη ρίγανη και γιουβαρλάκια της γιαγιάς – τα οποία, όσο τζιμάνι της τεχνολογίας κι αν είσαι, πρέπει πάντα να προσέχεις να μην τριφτούν και να χυλώσουν ωραία στην κατσαρόλα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 2

Χορτοτυρόπιτα
Αρωματική, με τραγανό φύλλο, με γέμιση από φέτα και κίτρινα τυριά, σπανάκι, πράσο, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, ξυπνά μαμαδίστικες μνήμες και είναι πιο εύκολη να τη φτιάξεις από όσο φαντάζεσαι.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 3

Πατεδάκι με καπνιστό σολομό
Ο σολομός παντρεύεται με λίγη πέστροφα, μαγιονέζα, μαύρο πιπέρι, λεμόνι και φρέσκο κρεμμυδάκι και μια κλασική αστική σπεσιαλιτέ επιστρέφει στο hit parade με νέο αέρα, έτοιμη να προλογίσει καλά τραπέζια.

Η Ρένα της Φτελιάς φορτώνει την ελληνική κουζίνα στο tablet σου - εικόνα 4

Παστιτσάδα
Κερκυραϊκή παράδοση (στην Κέρκυρα γεννήθηκε η Ρένα Τόγια) που μοσχοβολάει κανέλα και γαρίφαλο, σκορδάκι και κόκκινο πιπέρι. Θέλει χοντρό μακαρόνι, αλλά η μαγείρισσα επιτρέπει να το σερβίρεις και με άλλα ζυμαρικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.