Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Η θαλασσινή ανανέωση δίνει χρώμα στο καλοκαιρινό μενού του δημοφιλούς, όμορφου μεζεδοπωλείου-αλυσίδα. Το δοκιμάσαμε στο Χαλάνδρι, αμέσως μόλις βγήκε στον αέρα, και αναμεταδίδουμε.

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Η θαλασσινή ανανέωση δίνει χρώμα στο καλοκαιρινό μενού του δημοφιλούς, όμορφου μεζεδοπωλείου-αλυσίδα. Το δοκιμάσαμε στο Χαλάνδρι, αμέσως μόλις βγήκε στον αέρα, και αναμεταδίδουμε.

Τζίτζικας και Μέρμηγκας - εικόνα 1

Από την εποχή που ξεκίνησε την καριέρα του στην Αθήνα, αυτό το μεζεδοπωλείο ειδικεύτηκε περισσότερο στο κρέας. Φέτος, η θάλασσα παίζει τόσο πολύ στο μενού του για πρώτη φορά. Την τσιπούρα στο τηγάνι με κρούστα πορτοκαλιού δεν την πρόλαβα, οπότε πήγα κατευθείαν στα τραγανά θαλασσινά στη λαδόκολλα. Ωραίο πιάτο, πρώτον διότι το τηγάνισμα γαλέου, καλαμαριού και μικρής γαρίδας είναι πολύ dry, δεύτερον διότι σερβίρονται όμορφα μέσα σε μια «βάρκα» από λαδόχαρτο και τρίτον επειδή συνδυάζονται με τηγανητές πατάτες σ’ ένα γαλανόλευκο fish & chips με ελαφριά σκορδαλιά. Αν μάλιστα το σερβίρισμά τους ήταν πιο ανοιχτό, με περισσότερες πατάτες και τα είδη των θαλασσινών να ξεχωρίζουν, θα έγραφε καλύτερα. Μου αρέσει που εδώ τα μύδια τα προσέχουν, έτσι ώστε να μένουν ζουμερά, αλά Σαλονίκ, και να βγάζουν τη γεύση τους. Το μυδοπίλαφο είναι ελαφρύ και μυρωδάτο, αλλά χρειάζεται κάτι ακόμη για να δέσει μέσα του η γεύση των μυδιών. Απ’ την άλλη, το γιουβέτσι θαλασσινών με γαρίδες, καλαμάρι, φρέσκια ντομάτα και κριθαράκι που κρατάει κάπως έχει πιο μεστή γεύση. Στις καινούργιες προτάσεις συγκαταλέγεται και η «δροσερή» σαλάτα με τον πετυχημένο τολμηρό συνδυασμό πορτοκαλιού, φράουλας και ακτινίδιου με πράσινα σαλατικά και σος γιαουρτιού. Αντιθέτως, το σιρόπι βαλσάμικο βρέθηκε εκτός κλίματος στο καταϊφάκι με χαλούμι και δυόσμο.

Ο «Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» του Χαλανδρίου που επισκεφτήκαμε είναι ένα πολύ όμορφο μαγαζί. Η μονοκατοικία με την ελληνο-ποπ διακόσμηση που φτιάχνει «ταπετσαρία» με μεγεθυσμένες φωτογραφίες ελληνικών old fashioned προϊόντων δίνει το στίγμα. Τώρα όμως τρως έξω στην καταπράσινη αυλή, σ’ ένα δυσεύρετο σκηνικό. το παμπάλαιο παλιό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με τη μικρή του πλατεία ακριβώς απέναντι, κάνει την πόλη χωριό.

Up: Η ολοζώντανη αυλή γεμάτη κόσμο. Το νοστιμότατο χωριάτικο ψωμί. Down: Μιας κι έγινε στροφή στα θαλασσινά, αξίζει οι συνταγές να διαφοροποιηθούν περισσότερο.

Περισσότερες πληροφορίες

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".