Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Η θαλασσινή ανανέωση δίνει χρώμα στο καλοκαιρινό μενού του δημοφιλούς, όμορφου μεζεδοπωλείου-αλυσίδα. Το δοκιμάσαμε στο Χαλάνδρι, αμέσως μόλις βγήκε στον αέρα, και αναμεταδίδουμε.

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Η θαλασσινή ανανέωση δίνει χρώμα στο καλοκαιρινό μενού του δημοφιλούς, όμορφου μεζεδοπωλείου-αλυσίδα. Το δοκιμάσαμε στο Χαλάνδρι, αμέσως μόλις βγήκε στον αέρα, και αναμεταδίδουμε.

Τζίτζικας και Μέρμηγκας - εικόνα 1

Από την εποχή που ξεκίνησε την καριέρα του στην Αθήνα, αυτό το μεζεδοπωλείο ειδικεύτηκε περισσότερο στο κρέας. Φέτος, η θάλασσα παίζει τόσο πολύ στο μενού του για πρώτη φορά. Την τσιπούρα στο τηγάνι με κρούστα πορτοκαλιού δεν την πρόλαβα, οπότε πήγα κατευθείαν στα τραγανά θαλασσινά στη λαδόκολλα. Ωραίο πιάτο, πρώτον διότι το τηγάνισμα γαλέου, καλαμαριού και μικρής γαρίδας είναι πολύ dry, δεύτερον διότι σερβίρονται όμορφα μέσα σε μια «βάρκα» από λαδόχαρτο και τρίτον επειδή συνδυάζονται με τηγανητές πατάτες σ’ ένα γαλανόλευκο fish & chips με ελαφριά σκορδαλιά. Αν μάλιστα το σερβίρισμά τους ήταν πιο ανοιχτό, με περισσότερες πατάτες και τα είδη των θαλασσινών να ξεχωρίζουν, θα έγραφε καλύτερα. Μου αρέσει που εδώ τα μύδια τα προσέχουν, έτσι ώστε να μένουν ζουμερά, αλά Σαλονίκ, και να βγάζουν τη γεύση τους. Το μυδοπίλαφο είναι ελαφρύ και μυρωδάτο, αλλά χρειάζεται κάτι ακόμη για να δέσει μέσα του η γεύση των μυδιών. Απ’ την άλλη, το γιουβέτσι θαλασσινών με γαρίδες, καλαμάρι, φρέσκια ντομάτα και κριθαράκι που κρατάει κάπως έχει πιο μεστή γεύση. Στις καινούργιες προτάσεις συγκαταλέγεται και η «δροσερή» σαλάτα με τον πετυχημένο τολμηρό συνδυασμό πορτοκαλιού, φράουλας και ακτινίδιου με πράσινα σαλατικά και σος γιαουρτιού. Αντιθέτως, το σιρόπι βαλσάμικο βρέθηκε εκτός κλίματος στο καταϊφάκι με χαλούμι και δυόσμο.

Ο «Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» του Χαλανδρίου που επισκεφτήκαμε είναι ένα πολύ όμορφο μαγαζί. Η μονοκατοικία με την ελληνο-ποπ διακόσμηση που φτιάχνει «ταπετσαρία» με μεγεθυσμένες φωτογραφίες ελληνικών old fashioned προϊόντων δίνει το στίγμα. Τώρα όμως τρως έξω στην καταπράσινη αυλή, σ’ ένα δυσεύρετο σκηνικό. το παμπάλαιο παλιό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με τη μικρή του πλατεία ακριβώς απέναντι, κάνει την πόλη χωριό.

Up: Η ολοζώντανη αυλή γεμάτη κόσμο. Το νοστιμότατο χωριάτικο ψωμί. Down: Μιας κι έγινε στροφή στα θαλασσινά, αξίζει οι συνταγές να διαφοροποιηθούν περισσότερο.

Περισσότερες πληροφορίες

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γεύση υπό σκιάν: 20 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Ιστορικές και νεότερες, κλασικές και μοντέρνες, όλες εκείνες οι προτάσεις που υπηρετούν το δίπολο δροσιά-νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/07/2024

Κάν’το όπως η Ρόδος! Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που κατάφεραν να κάνουν το νησί προορισμό για τοπική κουζίνα

Το Νησί των Ιπποτών ούτε ντρέπεται ούτε ξεχνά την απολύτως ξεχωριστή τοπική του κουζίνα, φροντίζοντας να την προβάλλει συστηματικά και παντού από την πιο κλασική ως την πιο φίνα και εκλεπτυσμένη εκδοχή της. Είθε κάποτε αυτή η τάση να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Στις ταβέρνες της Μυκόνου που τρώνε και ντόπιοι και επισκέπτες - κι όμως υπάρχουν!

Ναι, έχει κι από αυτές το νησί των Ανέμων. Και μάλιστα, κάποιες αρκετά αξιόλογες.

"Belle Amie": Για belle vie στο Πασαλιμάνι

Ατμοσφαιρικό και ιστορικό, με τη ρετρό γοητεία του να φέρνει στο προσκήνιο την πυκνή αστική του παράδοση, το σημείο αναφοράς του Πειραιά στρέφει πλώρη για νέες κατακτήσεις, με ζωηρή ενέργεια στη βεράντα και την πλατεία του, αλλά και κουζίνα που δίνει διαφορετική γεύση στην έννοια του all day.

Σε μία νόστιμη γειτονιά της Σύρου

Δύο σποτ που αξίζουν της προσοχής σου, στην αρχοντικότερη των Κυκλάδων.

Ο Νίκος Ρούσσος δίνει γεύση στο 'InterContinental Crete'

Ο πολυβραβευμένος σεφ επιμελείται τα μενού στα δύο εστιατόρια του νέου ξενοδοχείου, την ίδια στιγμή που ο κορυφαίος bartender Ηλίας Στεργιόπουλος μεριμνά για όσα μπαίνουν στα ποτήρια.

Αφιέρωμα: Η γαστρονομία της καλοκαιρινής Ελλάδας | Εστιατόρια και ταβέρνες που δεν χάνουμε στις διακοπές

Το φαγητό είναι από τα κλειδιά των πετυχημένων διακοπών. Πριν ξεκινήσετε για τα νησιά και τις παραλίες δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε.