
Γοητεία διαχρονική και θέα ασύγκριτη. Σκηνικό που μαγνητίζει το βλέμμα και background από εκείνα που ο αγγλόφωνος επισκέπτης θα χαρακτήριζε "breathtaking" και όποιος έχει κάμερα στο smartphone του -δηλαδή όλοι- δε σταματά να φωτογραφίζει. Αυτά εν ολίγοις παίζουν το ρόλο του amuse bouche στo Kuzina, μαζί με το θερμό καλωσόρισμα των ανθρώπων του κλασικού πια εστιατορίου στην ενδεχομένως πιο προνομιακή περαντζάδα της Αθήνας, εκεί ακριβώς που η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά σου και γαρνίρει ιδανικά κάθε γεύμα.
Ακριβώς αυτά βίωσα κι εγώ κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην εστιατορική έδρα του εμβληματικού Άρη Τσανακλίδη, που -αν δεν απατώμαι- συνεχίζει να βρίσκεται στο πόστο του για 20η σερί χρονιά, επεκτείνοντας το γευστικό του μύθο και ανανεώνοντας με προσοχή και ατόφια νοστιμιά δημοφιλείς σπεσιαλιτέ (του).
Εν αρχή ην το σκηνικό
Εμπειρία. Δύσκολα θα χαρακτήριζε κανείς αλλιώς αυτό που βιώνεις ήδη από τη στιγμή που ανεβαίνεις τα σκαλιά για την ταράτσα στo Kuzina. Ίσως και πιο πριν, στο "έμπα" του εστιατορίου και το ισόγειό του, εκεί όπου μπλεντάρονται διακριτική πολυτέλεια με αίσθηση οικειότητας και κάθε στοιχείο δείχνει να έχει και μια ιστορία να διηγηθεί. Είναι αν μη τι άλλο πειστικό για το μάτι και την ψυχολογία το όμορφο πάντρεμα από γήινα χρώματα, ξύλο και λευκό μάρμαρο γύρω από την ανοιχτή κουζίνα και το στιβαρό μπαρ.


Όταν δε, στην ταράτσα πια, αντικρίσεις το άχαστο combo των επιβλητικών αθηναϊκών τοποσήμων -την Ακρόπολη, τον Ναό του Ηφαίστου, το φωτισμένο Θησείο με τη δωρική λιτότητά του, την αρχιτεκτονική νοσταλγία του Αστεροσκοπείου, το διακριτικό μνημείο του Φιλοπάππου και την ιστορική γειτονιά τριγύρω- πείθεσαι πως η επίσκεψη εδώ κάθε φορά αξίζει. Ακόμη και στην περίπτωση που είσαι μόνιμος κάτοικος της πρωτεύουσας - όπως κι ο υπογράφων. Έχει τέτοια ενέργεια το μέρος, που απλά δεν το χορταίνεις. Τέτοια ενέργεια, που σε κάνει συχνά-πυκνά να επιστρέφεις. 'Έπειτα, παράλληλα με την ασύγκριτη τοποθεσία, ο εξόχως φροντισμένος χώρος του rooftop που σε κάνει αμέσως να νιώσεις άνετα, συνδυαστικά με το αβίαστο feeling της χαλαρότητας.
Η κουζίνα στo Kuzina
Δε χρειάζεται να σου περιγράψω εγώ ποιος ακριβώς είναι ο 'Άρης Τσανακλίδης. Μιλάμε για έναν από τους πρώτους τολμηρούς μάγειρες της αθηναϊκής σκηνής, που ενώ διατήρησε τη ραχοκοκαλιά της φιλοσοφίας του καθαρά ελληνική δε δίστασε να προσθέσει σε αυτήν μπόλικα fusion στοιχεία, πολύ πριν αυτό γίνει cool. Βασικά, αρκετά προτού καθιερωθεί στα μέρη μας ο όρος.
Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η συνέπεια που παρουσιάζει όλα αυτά τα χρόνια καθώς και το γεγονός πως τον βρίσκεις πάντοτε εκεί, στις γαστρονομικές επάλξεις, να καθοδηγεί με μαεστρία την ομάδα του και παράλληλα να καλωσορίζει αρκετούς από τους επισκέπτες.
Η μαγειρική του φιλοσοφία αποτυπώνεται πλήρως στην τρέχουσα κάρτα του Kuzina, σε ένα μενού περιεκτικό - από εκείνα που σου ανοίγουν την όρεξη κατά την αρχική τους... μελέτη, τικάροντας παράλληλα τις προτιμήσεις για κάθε είδος foodie.
Απολαύσαμε το μαριναρισμένο με ελαιόλαδο, λεμόνι και θυμάρι λαβράκι, προτού ανεβάσουμε εντάσεις με την πληθωρική καβουροσαλάτα με μάνγκο, αβοκάντο και μπλε καβούρι Πιερίας, για να περάσουμε εν συνεχεία στα ωραία χόρτα στη σχάρα με κολοκυθάκι και αρσενικό.



Για τα κυρίως, αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε και στις δύο κατευθύνσεις της γευστικής φιλοσοφίας, δηλαδή τόσο σε ένα πιάτο μοντέρνας ελληνικής κουζίνας καθώς και σε ένα ακόμη προς τη fusion πλευρά. Το άψογα ψημένο και γευστικότατο αρνί με σάλτσα μαυροδάφνης και µεσογειακό mirepoix λαχανικών καθώς και ο μαύρος μπακαλιάρος με miso, σαλάτα coleslaw και αχνιστό ρύζι αποδείχτηκαν αντάξια των προσδοκιών, το καθένα με το δικό του προφίλ νοστιμιάς.
Το γλυκό σβήσιμο πήρε τη μορφή του αρμενοβίλ, που συναντάται εδώ σε μία από τις πιο λιχούδικες εκδοχές του στην πόλη. Κερασάκι στην τούρτα η πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και η απροσδόκητα καλή κάρτα των cocktails.
Εμπειρία που ακούγεται
Δεν τελειώσαμε όμως. Το Kuzina δεν περιορίζεται στα προαναφερθέντα, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τη συνολική του πρόταση. Έτσι, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, η ταράτσα της γεμίζει με ήχους και ρυθμούς μέσα από live events: Στις 11 & 12 Ιουλίου σου κρατούν συντροφιά οι Fortissimo, το πρώτο γυναικείο ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων στην Ελλάδα, με δυναμικές ερμηνείες ενώ στις 17 & 18 Ιουλίου η σκυτάλη παραδίδεται στην τζαζ (JazzThe2 με γνώριμους ήχους και αυτοσχεδιασμούς με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο). Τις eclectic μουσικές του εστιατορίου επιμελείται ο Θοδωρής Γιαννόπουλος, ραδιοφωνικός παραγωγός του Galaxy92.
Info
Αδριανού 9, Θησείο
Tηλ. 210 3240133
FB: Kuzina Athens
IG: @kuzina.gr
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.