Michelin 2024: ναι μεν, αλλά

Το περσινό κλίμα γενικευμένης ευφορίας έδωσε φέτος τη θέση του σε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, με ένα μόνο καινούργιο αστέρι και ορισμένες ενδιαφέρουσες προσθήκες στις υπόλοιπες κατηγορίες του Κόκκινου Οδηγού.

michelin

Από μήνα σε μήνα και από μέρα σε μέρα πήγε φέτος η ανακοίνωση των βραβείων του Κόκκινου Οδηγού. Στις 18/12, πιο αργά από ποτέ τα τελευταία χρόνια, κάποιοι χάρηκαν, κάποιοι λυπήθηκαν και όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει άφθονη τροφή για σκέψη. Εκ πρώτης όψης, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και το πρόσημο είναι θετικό. Οι συνολικά 27 διακρίσεις του 2022 έγιναν 31 το 2023, ενώ για το 2024 επιβραβεύτηκαν για την προσπάθειά τους 36 εστιατόρια. Σε αντίθεση όμως με τα τρία καινούργια περσινά αστέρια, ένα μονάχα άναψε φέτος για να επιβραβεύσει το "Makris" του Θησείου. Tο "Delta" κρατά τη σπουδαία διάκριση των δύο αστεριών, και το ένα αστέρι τους τα "Botrini’s", "CTC Urban Gastronomy", "Hervé", "Hytra", "Patio", "Pelagos", "Soil", "Spondi", "The Zillers" και "Tudor Hall". 

Από αυτήν την παρέα των επίλεκτων λείπει για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια το "Varoulko Seaside" και μας εκπλήσσει δυσάρεστα το γεγονός ότι παρά τη σταθερή του εικόνα, περιορίζεται πλέον στην κατηγορία με τις Επιλογές του οδηγού. Η συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει και φέτος ελλιπής (υπάρχουν εστιατόρια που βρίσκονται στο ίδιο ή και σε καλύτερο γαστρονομικό επίπεδο από κάποια που αναφέρονται αλλά έχουν μείνει απέξω) αλλά και ανομοιογενής αφού προτείνει εστιατόρια διαφορετικού διαμετρήματος δημιουργώντας σύγχυση στο κοινό. "Athénée", "Cookoovaya" και "Οικείο" καταγράφονται στις απώλειες, ενώ δεν λείπουν οι νέες προσθήκες που άλλοτε φανερώνουν γρήγορα αντανακλαστικά ("Gallina", "Esthiō", "Dolli’s"), άλλοτε όχι και τόσο ("Οvio"). 

Με ειδικό βάρος τα καινούργια Bib Gourmand σε "Pharaoh" και "Άκρα" που δικαιώνουν την απόφαση των δημιουργών τους να εστιάσουν, καθένας με τον τρόπο του, στη γευστική μας παράδοση και να την επαναφέρουν στο προσκήνιο. Για μια ακόμα χρονιά βέβαια θα επαναλάβουμε πως η Αθήνα δικαιούται δύο με τρία αστέρια παραπάνω αλλά και πως αξιόλογα εστιατόρια δεν βρίσκονται μονάχα στην πρωτεύουσα. Αν ο οδηγός αξιολογούσε τα εστιατόρια των μεγάλων τουριστικών προορισμών θα μετρούσαμε κατά την άποψη μας άλλα οκτώ έως δέκα αστέρια. Υπάρχουν λοιπόν ελλείψεις, ακόμα και λάθη (το εδώ και κάποιους μήνες κλειστό "Le Pavillon") που δείχνουν ότι χρειάζεται ένα βαθύτερο σκανάρισμα της εστιατορικής σκηνής, ούτως ώστε να αποτυπώνεται με ακρίβεια το status της γαστρονομίας μας στο παγκόσμιο στερέωμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.