Michelin 2024: ναι μεν, αλλά

Το περσινό κλίμα γενικευμένης ευφορίας έδωσε φέτος τη θέση του σε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, με ένα μόνο καινούργιο αστέρι και ορισμένες ενδιαφέρουσες προσθήκες στις υπόλοιπες κατηγορίες του Κόκκινου Οδηγού.

michelin

Από μήνα σε μήνα και από μέρα σε μέρα πήγε φέτος η ανακοίνωση των βραβείων του Κόκκινου Οδηγού. Στις 18/12, πιο αργά από ποτέ τα τελευταία χρόνια, κάποιοι χάρηκαν, κάποιοι λυπήθηκαν και όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει άφθονη τροφή για σκέψη. Εκ πρώτης όψης, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και το πρόσημο είναι θετικό. Οι συνολικά 27 διακρίσεις του 2022 έγιναν 31 το 2023, ενώ για το 2024 επιβραβεύτηκαν για την προσπάθειά τους 36 εστιατόρια. Σε αντίθεση όμως με τα τρία καινούργια περσινά αστέρια, ένα μονάχα άναψε φέτος για να επιβραβεύσει το "Makris" του Θησείου. Tο "Delta" κρατά τη σπουδαία διάκριση των δύο αστεριών, και το ένα αστέρι τους τα "Botrini’s", "CTC Urban Gastronomy", "Hervé", "Hytra", "Patio", "Pelagos", "Soil", "Spondi", "The Zillers" και "Tudor Hall". 

Από αυτήν την παρέα των επίλεκτων λείπει για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια το "Varoulko Seaside" και μας εκπλήσσει δυσάρεστα το γεγονός ότι παρά τη σταθερή του εικόνα, περιορίζεται πλέον στην κατηγορία με τις Επιλογές του οδηγού. Η συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει και φέτος ελλιπής (υπάρχουν εστιατόρια που βρίσκονται στο ίδιο ή και σε καλύτερο γαστρονομικό επίπεδο από κάποια που αναφέρονται αλλά έχουν μείνει απέξω) αλλά και ανομοιογενής αφού προτείνει εστιατόρια διαφορετικού διαμετρήματος δημιουργώντας σύγχυση στο κοινό. "Athénée", "Cookoovaya" και "Οικείο" καταγράφονται στις απώλειες, ενώ δεν λείπουν οι νέες προσθήκες που άλλοτε φανερώνουν γρήγορα αντανακλαστικά ("Gallina", "Esthiō", "Dolli’s"), άλλοτε όχι και τόσο ("Οvio"). 

Με ειδικό βάρος τα καινούργια Bib Gourmand σε "Pharaoh" και "Άκρα" που δικαιώνουν την απόφαση των δημιουργών τους να εστιάσουν, καθένας με τον τρόπο του, στη γευστική μας παράδοση και να την επαναφέρουν στο προσκήνιο. Για μια ακόμα χρονιά βέβαια θα επαναλάβουμε πως η Αθήνα δικαιούται δύο με τρία αστέρια παραπάνω αλλά και πως αξιόλογα εστιατόρια δεν βρίσκονται μονάχα στην πρωτεύουσα. Αν ο οδηγός αξιολογούσε τα εστιατόρια των μεγάλων τουριστικών προορισμών θα μετρούσαμε κατά την άποψη μας άλλα οκτώ έως δέκα αστέρια. Υπάρχουν λοιπόν ελλείψεις, ακόμα και λάθη (το εδώ και κάποιους μήνες κλειστό "Le Pavillon") που δείχνουν ότι χρειάζεται ένα βαθύτερο σκανάρισμα της εστιατορικής σκηνής, ούτως ώστε να αποτυπώνεται με ακρίβεια το status της γαστρονομίας μας στο παγκόσμιο στερέωμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
18/12/2025

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.

Η κατευναστική νοστιμιά του ΄Καφενείου'

Το σημαντικό σποτ του Κολωνακίου επέστρεψε για τα καλά με καθημερινό, καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό αλλά και τον ρόλο του σημείου συνάντησης στη δημοφιλή γειτονιά της πόλης.

Δύο μαέστροι της αθηναϊκής πίτσας δίνουν ραντεβού στη Βούλα

Η πίτσα, ως πράξη δημιουργίας και μοιράσματος, γίνεται αφορμή για μια ξεχωριστή συνεργασία στο Etien Pizza Bar.