Michelin 2024: ναι μεν, αλλά

Το περσινό κλίμα γενικευμένης ευφορίας έδωσε φέτος τη θέση του σε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, με ένα μόνο καινούργιο αστέρι και ορισμένες ενδιαφέρουσες προσθήκες στις υπόλοιπες κατηγορίες του Κόκκινου Οδηγού.

michelin

Από μήνα σε μήνα και από μέρα σε μέρα πήγε φέτος η ανακοίνωση των βραβείων του Κόκκινου Οδηγού. Στις 18/12, πιο αργά από ποτέ τα τελευταία χρόνια, κάποιοι χάρηκαν, κάποιοι λυπήθηκαν και όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει άφθονη τροφή για σκέψη. Εκ πρώτης όψης, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και το πρόσημο είναι θετικό. Οι συνολικά 27 διακρίσεις του 2022 έγιναν 31 το 2023, ενώ για το 2024 επιβραβεύτηκαν για την προσπάθειά τους 36 εστιατόρια. Σε αντίθεση όμως με τα τρία καινούργια περσινά αστέρια, ένα μονάχα άναψε φέτος για να επιβραβεύσει το "Makris" του Θησείου. Tο "Delta" κρατά τη σπουδαία διάκριση των δύο αστεριών, και το ένα αστέρι τους τα "Botrini’s", "CTC Urban Gastronomy", "Hervé", "Hytra", "Patio", "Pelagos", "Soil", "Spondi", "The Zillers" και "Tudor Hall". 

Από αυτήν την παρέα των επίλεκτων λείπει για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια το "Varoulko Seaside" και μας εκπλήσσει δυσάρεστα το γεγονός ότι παρά τη σταθερή του εικόνα, περιορίζεται πλέον στην κατηγορία με τις Επιλογές του οδηγού. Η συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει και φέτος ελλιπής (υπάρχουν εστιατόρια που βρίσκονται στο ίδιο ή και σε καλύτερο γαστρονομικό επίπεδο από κάποια που αναφέρονται αλλά έχουν μείνει απέξω) αλλά και ανομοιογενής αφού προτείνει εστιατόρια διαφορετικού διαμετρήματος δημιουργώντας σύγχυση στο κοινό. "Athénée", "Cookoovaya" και "Οικείο" καταγράφονται στις απώλειες, ενώ δεν λείπουν οι νέες προσθήκες που άλλοτε φανερώνουν γρήγορα αντανακλαστικά ("Gallina", "Esthiō", "Dolli’s"), άλλοτε όχι και τόσο ("Οvio"). 

Με ειδικό βάρος τα καινούργια Bib Gourmand σε "Pharaoh" και "Άκρα" που δικαιώνουν την απόφαση των δημιουργών τους να εστιάσουν, καθένας με τον τρόπο του, στη γευστική μας παράδοση και να την επαναφέρουν στο προσκήνιο. Για μια ακόμα χρονιά βέβαια θα επαναλάβουμε πως η Αθήνα δικαιούται δύο με τρία αστέρια παραπάνω αλλά και πως αξιόλογα εστιατόρια δεν βρίσκονται μονάχα στην πρωτεύουσα. Αν ο οδηγός αξιολογούσε τα εστιατόρια των μεγάλων τουριστικών προορισμών θα μετρούσαμε κατά την άποψη μας άλλα οκτώ έως δέκα αστέρια. Υπάρχουν λοιπόν ελλείψεις, ακόμα και λάθη (το εδώ και κάποιους μήνες κλειστό "Le Pavillon") που δείχνουν ότι χρειάζεται ένα βαθύτερο σκανάρισμα της εστιατορικής σκηνής, ούτως ώστε να αποτυπώνεται με ακρίβεια το status της γαστρονομίας μας στο παγκόσμιο στερέωμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
31/10/2025

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.

Bisque Please x Γειτονιά: Pop up event με σάντουιτς και δημιουργικές νοστιμιές στην Κυψέλη

French style σάντουιτς, ελληνική μπίρα και χαλαρή ατμόσφαιρα σε περιμένουν σε μία από τις πιο κουλ γειτονιές της πόλης.

Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος και όλα όσα αναμένουμε στο επόμενο κεφάλαιο της 'Αίγλης Ζαππείου'

Fine tuning, νέα προσέγγιση και ένας θρυλικός σεφ κατά την καινούργια εποχή της Αίγλης - μία πρώτη γεύση του τι αναμένουμε τον Δεκέμβριο.