Στο Παρίσι θα νιώσεις σαν το "Spiti sou"

spiti sou

Όταν δεν γράφει ένα βιβλίο αφιερωμένο στην αυθεντική γεύση της Ελλάδας, ο νεαρός Ελληνογάλλος σεφ Paul Evangelopoulos με αρχηγείο την κουζίνα του μπιστρονομικού "Spiti sou” μυεί τους Παριζιάνους στις ελληνικές νοστιμιές που ήδη ξέρουν…και που δεν ξέρουν. 

Από τον Αύγουστο του 2023, σε ένα από τα πλέον φωτογενή σημεία του ήδη φωτογενούς Παρισιού, πάνω στην αριστερή όχθη εμφανίστηκε ένας αφαιρετικός, σκουρόχρωμος χώρος με την επιγραφή "Spiti sou” να αγναντεύει τον Σηκουάνα. Με χαμηλό φωτισμό, εκλεπτυσμένη αισθητική, αυτό το εστιατόριο ελληνικής μπιστρονομίας δε θυμίζει σε τίποτε Ελλάδα- εκτός από τις λεπτές νύξεις των χρωμάτων: το σκούρο μπλε της θάλασσας στους καναπέδες.

spiti sou

Σίγουρα όμως θα αισθανθείς σαν το "Spiti sou" ακόμη και αν δεν είσαι Έλληνας- είτε το πιάσεις από την ανεπιτήδευτα fun ατμόσφαιρά του καθότι είναι ένα μέρος που "ça bouge", δηλαδή είναι ζωντανό, είτε για την γαστρονομική φιλοσοφία της μοντέρνας μεζεδοφαγίας που ασπάζεται. Στην αρχική ιδέα των τριών ιδιοκτητών Mélina Kontos, Alexandre Seillière και Hugo de Mondragon εναλλασσόταν η κουζίνα της μοιρασιάς με σαφές ελληνικό πρόσημο και σύγχρονες τεχνικές. Κάτι που βρήκε τον εκφραστή της στον πρόσωπο του νεαρού Eλληνογάλλου σεφ Paul Evangelopoulos. 

spiti sou

Από τις σπουδές νομικής στο Montpellier που εγκατέλειψε, μέχρι τις σπουδές μαγειρικής στην Ελλάδα, ο Paul Evangelopoulos θήτευσε σε σημαντικές κουζίνες στην Ελλάδα (Aleria) και σε περισσότερες από 6 χώρες του εξωτερικού, για να προσγειωθεί τελικά στην γενέτειρα της μητέρας του τη Γαλλία και στο τιμόνι του "Spiti sou”. Όμως, πόσο δύσκολο ήταν να συστήσει στους Παριζιάνους το μπόλιασμα παραδοσιακών συνταγών με τη νοστιμιά της comfort δημιουργικότητας;  "Ήταν μεγάλη πρόκληση να δημιουργήσω το μενού αφού οι περισσότεροι έρχονται εδώ θέλοντας να "μεταφερθούν" στις διακοπές τους στην Ελλάδα. Βέβαια, το κάδρο είναι διαφορετικό, καθώς από την μία πλευρά βλέπεις την Παναγιά των Παρισίων, αλλά προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την αυθεντική γεύση της γαστροταβέρνας". Από το σαγανάκι με τζελ λεμονιού και τα "χεράτα" παϊδάκια μέχρι το γιουβέτσι με οσομπούκο, στο επίκεντρο βρίσκουμε μια γαλαντόμα σε νοστιμιά και κομψή στην comfort στρογγυλάδα της ελληνική κουζίνα. 

spitisou

Παραδόξως, δεν συναντάμε πολλά από τα γευστικά cliché της χώρας μας! "Δεν βρίσκω ενδιαφέρον να κάνω μουσακά, προτιμώ να ασχοληθώ με πιάτα λιγότερο οικεία στους Γάλλους, όπως το ιμάμ μπαιλντί προκειμένου να ανακαλύψουν περαιτέρω την ελληνική παράδοση". Δημιουργώντας πιάτα δημιουργικά μεν, σε άμεση συνομιλία με τις γευστικές μας μνήμες δε, ο σεφ μου εξηγεί "η συνταγή για τους λαχανοντολμάδες ήταν της γιαγιάς μου, άλλαξα μόνο την υφή στην σάλτσα γιατί δεν ήθελα να αλλοιώσω την αυθεντικότητα αυτής της γεύσης".

Επιλεγμένοι προμηθευτές φέρνουν την πρώτη ύλη από την Ελλάδα στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων ελαιόλαδο, τυροκομικά, τσιπούρες, τα οποία διαχειρίζεται με μετρημένη παρεμβατικότητα και αγάπη για τις εντάσεις που προσφέρουν τα μαγειρευτά à la grecque. Παράλληλα την κάβα μονοπωλούν ετικέτες από τον άγνωστο – στο γαλλικό κοινό- ελληνικό αμπελώνα, με τρομερή δουλειά να έχει γίνει ως προς την παρουσίαση και την επεξήγηση της κάθε ετικέτας. Με προεξέχοντα το απίθανο Old fashionopoulos, με τσίπουρο, ρούμι Tsipouro, σιρόπι σφένδαμου και angostura, η κάρτα με τα κοκτέιλ μιξάρει τεχνικές αιχμής με μπριόζικα ονόματα.

spiti sou

Παρότι έχει μπει με ανεβασμένη ταχύτητα στον παριζιάνικο εστιατορικό χάρτη, ο σεφ δεν επαναπαύεται αλλά δοκιμάζει τις δυνάμεις τους και στην συγγραφή ενός βιβλίου. Οι καθιερωμένες εκδόσεις Mango, όπου είχαν ήδη κυκλοφορήσει μια σειρά με βιβλία όπως "Γεύσεις Ιαπωνίας", "Γεύσεις Μαρόκο", αποφάσισαν να αφιερώσουν την φετινή γαστρονομική τους έκδοση στην Ελλάδα. Μετά από μια επίσκεψη στο "Spiti sou", οι εκδότες επέλεξαν τον Paul -σημειωτέων στα 28 του χρόνια- ώστε να αποτυπώσει στο χαρτί 60 από τις πιο παραδοσιακές συνταγές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Εκτός από τις συνταγές και τις υπέροχες φωτογραφίες της Aline Princet, στο "Goûts de Grèce (Γεύσεις Ελλάδας)" συναντάμε αφιερώματα σε προϊόντα ΠΟΠ και πορτρέτα Ελλήνων που μοιράζονται τις αναμνήσεις τους από το ελληνικό φαγητό. Όπως αναφέρει και στο βιβλίο του, ο Paul ήθελε να αναδείξει τη διαφάνεια της ελληνικής κουζίνας, όπου οτιδήποτε υπάρχει το φαγητό το βλέπεις στο πιάτο σου.

spiti sou

Spiti Sou, 53 Quai des Grands Augustins, Paris 6, www.spitisou.fr, IG: spitisouparis

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ρέμα Φλόγα: ο Γιάννης Λουκάκης ανάβει φωτιές στην Πάρο!

Η ομάδα του Άκρα μεταφέρει στην Παροικιά την επιτυχημένη συνταγή μιας ζωντανής κουζίνας της φωτιάς, του τόπου και της ημέρας και ταράζει ευχάριστα τα δεδομένα της εστιατορικής σκηνής του νησιού…

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ__
23/06/2025

Πού να φας και να πιείς μετά το Cine Φλοίσβος

Μετά την απαραίτητη δόση κινηματογράφου αλλά και λίγο πριν από αυτή, κάνουμε καλοκαιρινή βόλτα σε αυτά τα μέρη.

Σ’ αυτό το rooftop εστιατόριο βλέπεις την Αθήνα αλλιώς

Και δοκιμάζεις ελληνική κουζίνα πειραγμένη, με τοπικά υλικά σε πιάτα που προσεγγίζουν την παράδοση με διάθεση ανατρεπτική.

Τι τρέχει με τον Nusret: H άνοδος και η πτώση του Salt Bae

Πώς ο celebrity σεφ έχασε το momentum του και τι σημαίνει αυτό για τα εστιατόριά του.

Da Vittorio Café Restaurant Louis Vuitton: δοκιμάσαμε το νέο gourmet hot spot στο Μιλάνο

Tο Da Vittorio Café Restaurant Louis Vuitton υπόσχεται μια εμπειρία που ξεπερνά τα όρια της μόδας και του φαγητού

H Chef Pam είναι η καλύτερη σεφ στον κόσμο (και το πλήρες όνομά της είναι Pichaya Soontornyanakij)

Επικεφαλής ενός γαστρονομικού τοπόσημου που οδηγεί την κουζίνα της Ταϊλάνδης συνεχώς σε νέα ύψη, κρατά ψηλά τη σημαία της πρωτοπορίας, αντλώντας έμπνευση από –πού αλλού;– την οικογενειακή της κληρονομιά, την οποία μεταφράζει σε ένα πολύ προσωπικό δημιουργικό μονοπάτι, με πιο πρόσφατο σταθμό τον τίτλο της "Καλύτερης γυναίκας σεφ" στην Ασία και στον κόσμο για το 2025.

Τι γεύση μας αφήνει ένα από τα νοστιμότερα beach restaurants της Ελλάδας

Πλεύση θαλασσινή με μοντέρνο ελληνικό ταμπεραμέντο σε ένα παρά θίν' αλός high end σκηνικό.