
To διεθνές περιοδικό γεύσης Chef’s Pencil δημοσίευεσε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον report με τις πιο exclusive dining εμπειρίες στον κόσμο - και ως εκ τούτου, με μερικά από τα πιο ακριβά μενού γευσιγνωσίας. Το εν λόγω Μέσο, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009 και πολύ συχνά διεξάγει αντίστοιχες έρευνες, έβαλε στο μικροσκόπιο αρκετά εστιατόρια που φέρουν αστέρι Michelin για το έτος που διανύουμε, με διάθεση σύγκρισης και μέτρο γι' αυτό τα φθινοπωρινά και χειμερινά μενού τους, ώστε να καταλήξει στα 10 ακριβότερα.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Ginza Kitafuku στο Τόκιο, που μεταξύ άλλων σερβίρει το περιβόητο, εποχιακό πιάτο με καβούρι Αρκτικής (Echizen Crab Kiwami - με τον βασιλιά των καβουριών), λευκή τρούφα και premium χαβιάρι, εντός ενός μενού στην προνομιακή (μπορεί και όχι) τιμή των 300.000 Γιεν, δηλαδή στα €1853,40.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ένα ακόμη εστιατόριο από την Ασία, το Ultraviolet by Paul Pairet στη Σανγκάη της Κίνας και στην τρίτη το νεοϋορκέζικο Caviar Russe, με τα μενού τους να χρεώνονται στα €1.169 και €926 αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Masa (Νέα Υόρκη, τιμή μενού €902) και Azabu Kadowaki (Τόκιο, τιμή μενού €888).

Η έρευνα προχώρησε και λίγο πιο μακριά, αναζητώντας το πιο ακριβό εστιατόριο -με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια- σε 30+ χώρες πέρα από τις πιο δημοφιλείς του οδηγού Michelin. Στο ranking των 'προσιτών' μενού ξεχωρίζει η Λιθουανία, η οποία προστέθηκε πρόσφατα στον κόκκινο οδηγό, με το πιο ακριβό degu της να κοστολογείται στα €95. Άλλα έθνη όπως η Τσεχία, η Μαλαισία, η Κροατία, η Μάλτα και η Βραζιλία διαθέτουν επίσης βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια σε καλές τιμές, παρουσιάζοντας ποικίλες, υψηλής ποιότητας κουζίνες χωρίς να χρειαστεί κανείς να πουλήσει το νεφρό του.

Όσον αφορά τα δικά μας, η ίδια λίστα φιλοξενεί εντός της -αρκετά χαμηλά είναι η αλήθεια- το Delta, με το μενού του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο και δύο αστέρια Michelin (συν το πράσινο του κόκκινου οδηγού) εστιατόριο του ΚΠΙΣΝ να κοστολογείται στα €240.
Η μεθοδολογία
Για να προκύψουν όλα τα παραπάνω, χρειάστηκε να γίνει ενδελεχής έρευνα σε 3.500 εστιατόρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που φέρουν ένα, δύο ή τρία αστέρια Michelin και να εξεταστεί το 90% των μενού τους. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου και 20ης Νοεμβρίου 2024. Οι τιμές είναι ανά άτομο και γενικά δεν περιλαμβάνουν χρεώσεις άλλων υπηρεσιών, ΦΠΑ ή φιλοδωρήματα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις λήφθηκαν υπόψιν τα wine and cocktail pairings.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.