O "Paleos" φέρνει γεύση από ταβέρνα αλά παλαιά στο Θησείο

Ως παραδοσιακό ταβερνομαγειρείο με μοντέρνο πρόσωπο συστήνεται το νέο εγχείρημα των Άγγελου Δαμουλιάνου και Φωτεινής Παντζιά στην οδό Αδριανού, με μεζεδάκια σε δίσκο, συνταγές από γιαγιάδες, ζωντανή μουσική και φιλικές τιμές.

Paleos Meze Tavern

Αληθινές ελληνικές γεύσεις, απόλυτα πιστές στην παράδοση, σε φιλικές τιμές και χαλαρή ατμόσφαιρα, είναι αυτό που υπόσχεται να σερβίρει το "Paleos Meze Tavern", το ολοκαίνουριο μεζεδοπωλείο που άνοιξε τις πόρτες του στη γειτονιά του Θησείου, μια ανάσα από το σταθμό του μετρό, με χορταστική θέα στην Ακρόπολη και την ασταμάτητη περατζάδα της οδού Αδριανού. Νέο εγχείρημα των Άγγελου Δαμουλιάνου (botilia.gr) και Φωτεινής Παντζιά (By the Glass, Cardinale), ο "Paleos" είναι ένας φόρος τιμής στην προπολεμική ταβέρνα του παππού του πρώτου εκ των δυο συνεργατών, την ταβέρνα του Άντζουλου στην Κεφαλονιά, κι αποτελεί μια απόπειρα αναβίωσης ελληνικών συνταγών των γιαγιάδων μας, χωρίς πειράγματα και παραλλαγές. Έτσι, η αρχή θα γίνεται με μεζέδες στο δίσκο, που θα περιλαμβάνουν από ταραμά και τζατζίκι, μέχρι γαύρο μαρινάτο και χταπόδι ξιδάτο, ενώ για τα κυρίως, εδώ θα είναι η διεύθυνση στην οποία θα προστρέχουμε για αυθεντικό, σπιτικό μουσακά, μερακλήδικα κλέφτικα και γιαγιαδίστικα σουτζουκάκια.

Όμως, ας μας τα πουν καλύτερα οι ίδιοι οι εμπνευστές…

Oh Dio Θησείο Φωτεινή Παντζιά Άγγελος Δαμουλιανός

> Δεν έχει μείνει ένα μαγαζί στο Κέντρο όπου να μπορείς να φας έναν αληθινό, απλό μουσακά όπως τον φτιάχναμε παλιά, χωρίς πειράγματα και νεοτερισμούς δηλαδή, ο οποίος όμως να είναι φρέσκος, προσεγμένος, με αγνά υλικά, σε κανονική τιμή. Ε, με το "Paleos Meze Tavern", πλέον επαναφέρουμε αυτή την επιλογή.

> Έτσι, έχουμε φτιάξει ένα μικρό μενού, μια 10αριά μεζέδες κι άλλα τόσα πιάτα, τα οποία θα εναλλάσσονται ανάλογα και με τα υλικά που θα μπορούμε να βρίσκουμε, και το ρεπερτόριό μας θα περιλαμβάνει από σουτζουκάκια και κοκκινιστό ή κλέφτικο, μέχρι τη ρεβιθάδα που μάθαμε από μια γιαγιά στην Αστυπάλαια, το μουσακά που φτιάχνει η γιαγιά ενός φίλου μου στα Χανιά, ή το παστίτσιο που έκανε ο παππούς μου στην Κεφαλονιά – τώρα που μιλάμε, μάλιστα, δοκιμάζουμε μια φοβερή συνταγή για παστιτσάδα.

> Το όλο concept βέβαια περιλαμβάνει και τον κλασικό δίσκο με τους μεζέδες, που θα έρχεται στο τραπέζι για να διαλέξει ο καθένας ό,τι θέλει: από τις στάνταρ αλοιφές (τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα κλπ), μέχρι γαύρο μαρινάτο, γίγαντες κοκκινιστούς, ή χταποδάκι ξυδάτο, όλα φτιαγμένα από εμάς εδώ καθημερινά, με την καλύτερη πρώτη ύλη που μπορούμε να βρούμε.

> Σημαντικό για εμάς είναι όχι μόνο ο επισκέπτης, αλλά και το τακτικός του Κέντρου, να αισθανθεί ότι εδώ είναι ένα μέρος όπου μπορεί να έρχεται ακόμη και καθημερινά για το μεσημεριανό του, γι’ αυτό και οι τιμές μας είναι πολύ φιλικές – οι μεζέδες μας είναι στα 4,5 ευρώ, ενώ τα κυρίως μας δεν ξεπερνούν τα 9,5. Έτσι, με 15 ευρώ έχεις φάει ένα πλήρες γεύμα.

> Στο ποτήρι θα μπαίνει πολύ καλό τσίπουρο, αλλά και δικό μας εμφιαλωμένο κρασί, ενώ κάθε μέρα στις 7μμ και τις Κυριακές από το 1μμ, θα έχουμε ζωντανή μουσική με ιδιαίτερη αγάπη στο ρεμπέτικο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.