'Ντελόγο': Η κρητική izakaya της οδού Σινώπης

Στη σκιά του Πύργου Αθηνών θα φας σοβαρό αντικριστό στην μπάρα και θα το κάνεις pairing με ρακή. 'Η ουίσκι, αν προτιμάς.

'Ντελόγο': Η κρητική izakaya της οδού Σινώπης © Λεωνίδας Τούμπανος

Εις στην Αθήνα όταν θα 'ρθεις/ έχεις - δεν έχεις λόγο/ πέρνα να φας αντικριστό/ ντελόγο στο 'Ντελόγο'. Για κάποιο λόγο μου είχε κολλήσει για μέρες η μίνι μαντινάδα που υπάρχει σε ένα από τα accounts του 'Ντελόγο' στα social media, προκαλώντας παράλληλα την περιέργειά μου για το τι σόι αντικριστό φτιάχνουν στο μικρό σποτ των Αμπελοκήπων, στη σκιά του Πύργου Αθηνών. 

Σαν το Ντελόγο, πράμα

Μαγαζί γωνία το 'Ντελόγο', εκεί όπου η Σινώπης σμίγει με τη Χαλκηδόνος. Μοιράζει τραπεζάκια στα δύο αντίστοιχα στενά πεζοδρόμια αλλά η πραγματική ουσία του μαγαζιού είναι εντός των τειχών και περιμετρικά της βασικής μπάρας, που τέμνεται από ακόμη μία, ένα επίπεδο πιο ψηλά.

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 14
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι το ολοήμερο κόνσεπτ λειτουργίας: Από εδώ θα πάρεις τον πρωινό σου καφέ, εδώ θα δοκιμάσεις μαγειρευτά το μεσημέρι, εδώ θα παίξεις μπάλα με τα χαρακτηριστικά κρητικά πιάτα αργότερα, εδώ θα σβήσεις το άγχος της ημέρας με ρακή, μπύρα ή -για τους πιο τολμηρούς- ένα ουίσκι. 

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 12
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κοινό ετερόκλητο -από φοιτητές και Κρητικούς μέχρι εργαζόμενους στα γύρω γραφεία και millennial παρέες- αλλά παραδόξως ταιριαστό με τη φάση. Πολλοί repeaters, το καταλαβαίνω απόλυτα, καθώς μιλάμε για στέκι πια: Μετρά σχεδόν 8 χρόνια ύπαρξης στη γειτονιά. Η αίσθηση φιλοξενίας δε θα μπορούσε παρά να παίζει σε κρητικά επίπεδα - στα ίδια ακριβώς βαδίζει και η μουσική, με μαντινάδες επί μαντινάδων. 

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ξεκινάς με παγωμένη ρακή ή μπύρα, προχωράς με φροντισμένο ντάκο με ξινόγαλο και αλέγρα σφακιανή πίτα, προτού τιμήσεις απάκι, κοκκινιστό με σκιουφιχτά, χοχλιούς και ξιδάτο λουκάνικο. Και έπειτα, το αντικριστό - για να επανέλθω στα της εισαγωγής, το πάνε καλά εδώ.

Το κρητικό εστιατόριο Ντελόγο στους Αμπελόκηπους 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Τρως κρέας ευωδιαστό και βαθιάς νοστιμιάς, που περιέχεται εντός μία εξόχως κρατσανιστής πέτσας, υπέροχα καψαλισμένης. Όπως θα το έβρισκες δηλαδή σε κάποιο χωριό της Κρήτης. 'Ή στις Μοίρες Ηρακλείου από όπου και κατάγεται ο -δημιουργός του 'Ντελόγο'- Σήφης και η οικογένειά του.

Για την ιστορία, ντελόγο σημαίνει αμέσως.


Info

Σινώπης 5, Αμπελόκηποι
Τηλ. 211 4068617

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/04/2024

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.