Η Καθαρά Δευτέρα και το ούζο έχουν ειδύλλιο διαρκείας

Το εθνικό μας απόσταγμα έχει απαιτήσεις για σωστά συνταιριάσματα με φαγητό. Ας το τιμήσουμε δεόντως.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Σα να ξεμύτισε η άνοιξη λίγο νωρίς φέτος, κι αυτό σημαίνει μέρες ηλιόλουστες, αρώματα των ανθισμένων δέντρων γύρω μας να γαργαλάνε τη μύτη, και όσο οι μέρες περνούν και θα γλυκαίνουν τα βράδυα, θα μας σπρώχνει έξω η αύρα της εποχής. Σε ωραίες ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα όπου το ούζο και η μυρωδιά του ταιριάζει ταμάμ με το ορεκτικό ιώδιο που αναδύει το πέλαγο. Μπροστά μας έχουμε βέβαια την Καθαρά Δευτέρα που τα παραδοσιακά της εδέσματα ταιριάζουν χέρι – γάντι  με το ούζο. Γι' αυτό ακριβώς διαλέξαμε ένα απόσταγμα με καταξιωμένη ποιότητα σαν το "Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου" που φέτος μάλιστα γιορτάζει τα 130 χρόνια από τη γέννησή του, για να σκεφτούμε τους ποικίλους μεζέδες που θα μπορούσαν να μπουν δίπλα του στο τραπέζι.

Επειδή όμως όλες αυτές οι αρωματικές γεύσεις που έχει ραμμένες στην ούγια του - γλυκάνισος, πιπέρι, χαμομήλι, φλούδες εσπεριδοειδών, κόλιαντρος, μάραθος, μαστίχα - έχουν μια ζωηρή δυναμική δεν βάζουμε δίπλα του ότι κι ότι. "Ο  μεζές ν΄ αντιμιλάει" είναι το δόκιμο σύνθημα για τις αρμονίες με το ούζο, και μέσα από την κόντρα αυτή φαγητό και ποτό αγκαλιάζουν το ένα το άλλο.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Κλασσικό παράδειγμα αποτυχίας ή επιτυχίας το χταπόδι. Αν είναι παραβρασμένο και πλαδαρό το ούζο τον καταπίνει κυριολεκτικά  κι εμείς ξενερώνουμε. Ένα χταπόδι μαστιχωτό και aldente που βγαίνει από τη σχάρα και μοσχοβολάει θάλασσα όμως, το ούζο πάνω του κεντάει. Γενικά τα καλούδια της θάλασσας βρίσκουν στο εθνικό γλυκανισάτο απόσταγμα ιδανική συνοδεία, οπότε: γαρίδες και καραβίδες, σουπιές και καλαμάρια που έχουν κάνει  γρήγορο πέρασμα από δυνατή θράκα ή έχουν  τηγανιστεί  παραμένοντας λαχταριστά και  ζουμερά, γούνα λιόκαυτη, σαρδέλα παστή  ή και στα κάρβουνα, γαβράκι τηγανητό είναι ό,τι πρέπει για το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι. Και φυσικά ταραμοσαλάτα, μελιτζάνα καπνιστή, σκορδαλιά, τζατζίκι και φάβα παντρεμένη ταιριάζουν. Το  ούζο αγαπάει  πολύ τα καυτερά, οπότε δεν λέει όχι ούτε σε ξένες δημοφιλείς ιδέες σαν   ένα  ξυνοπικάντικο σεβίτσε γαρίδας μαριναρισμένης σε  εσπεριδοειδή, με τσίλι, ή ακόμα μεζέδες με κάρυ, όσο παράξενο κι αν ακούγεται.

Ούζο Πλωμαρίου Καθαρά Δευτέρα

Κάνουμε γέφυρα με την 25η Μαρτίου τώρα καθώς την τιμούμε την επόμενη βδομάδα και στο τραπέζι ελαφροτηγανισμένο  μπακαλιάρο με βελούδινη σκορδαλιά πατάτας ή και με πιπερωμένα παντζάρια που φλερτάρουν συστηματικά με το ούζο. Ένα έξυπνο τρυκ που αξίζει να το χρησιμοποιείτε στις αρμονίες του ούζου πάντως, είναι να πασπαλίζετε τα εδέσματα με ανθό αλατιού, κάνει θαύματα. Και κάτι ωραίο για το τέλος. Απλώστε λίγη μαρμελάδα λεμονιού και λίγο τζίντζερ πάνω σε παραδοσιακό χαλβά, περάστε το για λίγο  από γκρίλ να μαλακώσει, και θα ενθουσιαστείτε συνοδεύοντάς τον με ούζο!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το τέλος του πράσινου αστεριού της Michelin ίσως να μην αφορά τελικά κανέναν

Ο περίφημος γαστρονομικός οδηγός αφαιρεί αθόρυβα τα Green Stars και δε δίνει λογαριασμό πουθενά. Ήταν όμως ποτέ το πράσινο αστέρι κάτι περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/10/2025

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Το Cupola γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Αν πιστεύεις ότι η ευτυχία κρύβεται σε ένα πιάτο με φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, το Cupola στο Παγκράτι σε καταλαβαίνει απόλυτα.

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.