Fine baking: Η υψηλή τέχνη της αρτοποιίας στους "μπουτίκ" φούρνους δυο τριάστερων σεφ

Κορυφαίοι σεφ στρέφουν τo ενδιαφέρον τους στην αρτοποιία, αποδίδοντάς της την αίγλη που της αξίζει, όχι μόνο στα εστιατόριά τους αλλά σε νέας γενιάς αρτοποιεία.

Bakery

Φούρνοι με διάσημη υπογραφή; Γιατί όχι. Την αρχή έκαναν οι τριάστεροι σεφ Ana Roš και Mauro Colagreco, που δημιούργησαν μικρές "μπουτίκ" αρτοποιημάτων με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας. 

Pekarna Ana
© Klemen Mramor

Pekarna Ana

Διαβάστε Επίσης

Το "Pekarna Ana", στο κέντρο της Λιουμπλιάνας, προσφέρει μια διαφορετική ματιά στο δημιουργικό σύμπαν της Roš. Η σεφ και ιδιοκτήτρια του "Hiša Franko" στην επαρχιακή πόλη της Σλοβενίας Κομπάριντ ενώνει τις δυνάμεις της με την έμπειρη αρτοποιό του εστιατορίου της, Nataša Đurić, και τη νεαρή ζαχαροπλάστρια Anže Kranjec, σε ένα αρτοποιείο που προσφέρει ψωμί υψηλών προδιαγραφών με τοπικές πινελιές. Στα ράφια και τις προθήκες του φιγουράρουν τουλάχιστον δέκα είδη ψωμιού με προζύμι, pain au chocolat και "αναβαθμισμένα" cruffins, "γαστρονομικά" σάντουιτς με ποιοτικά κομμάτια κρέατος, επιλεγμένα λαχανικά, βότανα των ορεινών περιοχών και kimchies, που προσφέρονται σε βιοδιασπώμενα σκεύη. Εδώ θα βρείτε και συσκευασμένη kombucha σε διάφορες γεύσεις, που παρασκευάζει αποκλειστικά η ομάδα του "Hiša Franko".

Mitron Bakery
© Colines CS

Στο "Mitron Bakery" του Mauro Colagreco, σεφ-ιδιοκτήτη του "Mirazur" στη Μεντόν, το ψωμί αντιμετωπίζεται ως η επιτομή της απλότητας, σύμβολο του μοιράσματος και του σεβασμού, "ενσαρκώνoντας την παγκόσμια γαστρονομική μας κληρονομιά, που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά", όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Διαβάστε Επίσης

Ο σεφ, ως μάχιμος γαστρονομικός ακτιβιστής, στοχεύει να το επαναπροσδιορίσει δίνοντάς του τη θέση ενός προϊόντος ζωτικής σημασίας για το σώμα και την ψυχή. Για να αποτίνει φόρο τιμής στο σιτάρι, λοιπόν, ο Colagreco αγόρασε τον δικό του μύλο στη Μεντόν, ένα μοναδικό μέρος, με μια μυλόπετρα με την οποία φτιάχνει τα βιολογικά του άλευρα, από χωριάτικο σιτάρι Barbu du Roussillon, Blanc de Noé, Petit Épeautre ή ακόμη και Blé de Population. Τα δε ψωμιά και αρτοσκευάσματα ψήνονται σε έναν καλά διατηρημένο ξυλόφουρνο του 1906, σε ιστορικό χώρο κρυμμένο στους δρόμους της παλιάς Μεντόν.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Λήμνος "κατεβαίνει" στην Αθήνα και πιάνει τραπέζι στον 'Τσίφτη'

Mια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γαστρονομία της Λήμνου, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/11/2025

Μια παριζιάνικη ταβέρνα στρώνει τραπέζι μαζί με τον Οικονόμου

Η Taverna Paris έρχεται σήμερα από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering.

Σε ένα από τα πιο cool ιταλικά της Αθήνας στήνουν μια πραγματική γιορτή γεύσης

Brunch all’italiana με θέα το Σαρωνικό και νέο μενού που σε ταξιδεύει από τη Νάπολη ως το Τορίνο.

Μια ιταλική κουζίνα του Κεραμεικού κάνει ακόμα και τους δύσπιστους να λένε ‘Mamma Mia!’

Ιταλική φινέτσα και arty ατμόσφαιρα, εκεί όπου η γεύση συναντά την υψηλή αισθητική.

Σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της Αθήνας σερβίρουν νέο μενού

Μία προνομιακή βεράντα με την Αθήνα στο πιάτο, έμφαση στην τέχνη και ωραίες γεύσεις.

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.