Fine baking: Η υψηλή τέχνη της αρτοποιίας στους "μπουτίκ" φούρνους δυο τριάστερων σεφ

Κορυφαίοι σεφ στρέφουν τo ενδιαφέρον τους στην αρτοποιία, αποδίδοντάς της την αίγλη που της αξίζει, όχι μόνο στα εστιατόριά τους αλλά σε νέας γενιάς αρτοποιεία.

Bakery

Φούρνοι με διάσημη υπογραφή; Γιατί όχι. Την αρχή έκαναν οι τριάστεροι σεφ Ana Roš και Mauro Colagreco, που δημιούργησαν μικρές "μπουτίκ" αρτοποιημάτων με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας. 

Pekarna Ana
© Klemen Mramor

Pekarna Ana

Διαβάστε Επίσης

Το "Pekarna Ana", στο κέντρο της Λιουμπλιάνας, προσφέρει μια διαφορετική ματιά στο δημιουργικό σύμπαν της Roš. Η σεφ και ιδιοκτήτρια του "Hiša Franko" στην επαρχιακή πόλη της Σλοβενίας Κομπάριντ ενώνει τις δυνάμεις της με την έμπειρη αρτοποιό του εστιατορίου της, Nataša Đurić, και τη νεαρή ζαχαροπλάστρια Anže Kranjec, σε ένα αρτοποιείο που προσφέρει ψωμί υψηλών προδιαγραφών με τοπικές πινελιές. Στα ράφια και τις προθήκες του φιγουράρουν τουλάχιστον δέκα είδη ψωμιού με προζύμι, pain au chocolat και "αναβαθμισμένα" cruffins, "γαστρονομικά" σάντουιτς με ποιοτικά κομμάτια κρέατος, επιλεγμένα λαχανικά, βότανα των ορεινών περιοχών και kimchies, που προσφέρονται σε βιοδιασπώμενα σκεύη. Εδώ θα βρείτε και συσκευασμένη kombucha σε διάφορες γεύσεις, που παρασκευάζει αποκλειστικά η ομάδα του "Hiša Franko".

Mitron Bakery
© Colines CS

Στο "Mitron Bakery" του Mauro Colagreco, σεφ-ιδιοκτήτη του "Mirazur" στη Μεντόν, το ψωμί αντιμετωπίζεται ως η επιτομή της απλότητας, σύμβολο του μοιράσματος και του σεβασμού, "ενσαρκώνoντας την παγκόσμια γαστρονομική μας κληρονομιά, που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά", όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Διαβάστε Επίσης

Ο σεφ, ως μάχιμος γαστρονομικός ακτιβιστής, στοχεύει να το επαναπροσδιορίσει δίνοντάς του τη θέση ενός προϊόντος ζωτικής σημασίας για το σώμα και την ψυχή. Για να αποτίνει φόρο τιμής στο σιτάρι, λοιπόν, ο Colagreco αγόρασε τον δικό του μύλο στη Μεντόν, ένα μοναδικό μέρος, με μια μυλόπετρα με την οποία φτιάχνει τα βιολογικά του άλευρα, από χωριάτικο σιτάρι Barbu du Roussillon, Blanc de Noé, Petit Épeautre ή ακόμη και Blé de Population. Τα δε ψωμιά και αρτοσκευάσματα ψήνονται σε έναν καλά διατηρημένο ξυλόφουρνο του 1906, σε ιστορικό χώρο κρυμμένο στους δρόμους της παλιάς Μεντόν.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Αθήνα του Ανατέλλοντος Ηλίου: Η νέα ιαπωνική γεύση της πόλης

4 νέες προσθήκες στον αθηναϊκό χάρτη ανανεώνουν το ενδιαφέρον για την εξ' Ιαπωνίας νοστιμιά σε πιάτα και ποτήρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/12/2025

Το Athens Gastronomic Forum έρχεται στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο γαστρονομίας, με το Athens Gastronomic Forum να καταφθάνει στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2026.

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα: Όλες οι αφίξεις πριν τις γιορτές

Όλα τα νέα και σημαντικά εστιατόρια που ανοίγουν από μέρα σε μέρα και όλα όσα μόλις άνοιξαν και ήδη αγαπήσαμε σε ένα χορταστικό οδοιπορικό στη στολισμένη Αθήνα για όσους αγαπούν τις γιορτινές εξόδους με την αύρα του καινούργιου.

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.