Στο εστιατόριο "Poster" στη Θεσσαλονίκη παίρνεις μια γεύση από τη diverse και multi culti πλευρά της πόλης

Στο πολυπολιτισμικό Λονδίνο μιλιούνται πάνω από 100 γλώσσες την ημέρα. Λίγο λιγότερες είναι γραμμένες στο μενού του πολυπολιτισμικού “Poster” της Θεσσαλονίκης.

new hero poster

Εδώ είναι η γειτονιά όπου τον 19ο αιώνα συγκεντρώθηκαν οι καθολικοί Φραγκολεβαντίνοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, εξ’ ου και "Φραγκομαχαλάς”. Εδώ βρίσκεται η Στοά Μαλακοπή, του starchitect της εποχής Βιταλιάνο Ποζέλι, εδώ και το Εβραϊκό Μουσείο, μοναχικές σημαδούρες μιας υπέροχης, multi culti Θεσσαλονίκης που κάπως χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Εδώ βρίσκεται και το "Poster”.

shrimp crudo poster

Έχουμε καθίσει στον εξωτερικό χώρο, στα τραπέζια που είναι στο πεζοδρόμιο της οδού Πάικου, ένας υπέροχος pocket size πεζόδρομος, ένα πέρασμα σε άλλη εποχή. Πίσω μου βρίσκεται η κεντρική είσοδος του κτιρίου που είναι γνωστό ως Μέγαρο Κοέν ή Χάνι του Ισμαήλ Πασά. Μάλιστα υπάρχει πάνω από την πόρτα μαρμάρινη επιγραφή που χρονολογείται από το 1905 στο οθωμανικό αλφάβητο και αναγράφει ακριβώς αυτό: Χάνι Ισμαήλ Πασά. Το κτίριο είχε εξαιρετικό branding για το 1905 και φαίνεται πως είναι το κάρμα του τέτοιο, αφού σήμερα πλέον στεγάζει το δημιουργικό γραφείο Beetroot που έχει δημιουργήσει και το "Poster”. Chef του εστιατορίου είναι ο Ελληνοπαλαιστίνιος Βασίλης Χαμάμ, που έχει επιστρέψει στην πόλη μετά από χρόνια εμπειρίας σε πολύ καλά εστιατόρια του Λονδίνου. Ένα πολύ ωραίο και πολλά υποσχόμενο multi culti σύνολο έχουμε λοιπόν εδώ.

poster paikou street

Το μωσαϊκό αυτό των διαφορετικών επιρροών που διασταυρώνονται στα στενά του Φραγκομαχαλά βρίσκει αντίστοιχη και πολύ δημιουργική έκφραση στα πιάτα του "Poster”. Το μενού πηγαινοέρχεται σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο αβίαστα και αβασάνιστα με τρόπο αριστοτεχνικό. Ξεκινήσαμε με ένα καλαμπόκι με βούτυρο μυδιών, μπούκοβο και τριμμένο τσιορτάν, ένα σκληρό Ποντιακό τυρί με έντονη γεύση και συνεχίσαμε με κάτι υπέροχα ψωμάκια βουτηγμένα σε καυτερό μέλι με βούτυρο ξυγαλί -Ποντιακής καταγωγής και αυτό. Signature πιάτο του Βασίλη είναι το μπαμπαγκανούς με ταχίνι, "coffee sriracha” και zaatar. Σε μια καυτερή σάλτσα με πιπεριές και καταγωγή από το Βιετνάμ, τη sriracha, εκείνος προσέθεσε καφέ. Βάλτε από πάνω και το zaatar, ένα μίγμα μπαχαρικών πολύ δημοφιλές στο Λίβανο, που συνήθως περιέχει θυμάρι, ρίγανη, σουμάκ, κύμινο και κόλιανδρο και έχετε ένα μπαμπαγκανούς ιδιαίτερα σύνθετο και βαθιά "πολυγευστικό”.

poster sky view

Στο τραπέζι αυτό δεν είμαστε άνθρωποι που συγκρατούνται μπροστά σε ένα μενού, οπότε έρχονται ακόμα δύο πολύ δυνατά ωμά – ένα κρούντο γαρίδα με νεκταρίνια και οινολάσπες και ένας ωμός τόνος με κρέμα ιπποφαές και φουντούκια – μια μοσχαρίσια γλώσσα με ρώσικη σαλάτα σχάρας και τουρσί βανίλια και ένα κοτόπουλο "Παλαιστινιακό” με σουμάκ, κρεμμύδι και γιαούρτι σε χειροποίητη πίτα. Όλα τα πιάτα του εστιατορίου έχουν ένα κοινό. Παντού υπάρχει πληθώρα διαφορετικών συστατικών με εντελώς άλλες καταβολές, γεωγραφικές και πολιτισμικές, που ωστόσο αγκαλιάζονται ωραία στο πιρούνι μου, δημιουργώντας ένα νόστιμο, sexy και diverse αποτέλεσμα.

poster thessaloniki dish 1

Κλείσαμε με μια τάρτα τατέν με ναμελάκα, κάρδαμο και καφέ. Από την μικρή πόλη Lamotte - Beuvron στην κεντρική Γαλλία όπου έχει να συμβεί οτιδήποτε σημαντικό από τα τέλη του 19ου αιώνα όταν οι αδερφές Τατέν αναποδογύρισαν κατά λάθος μια τάρτα μήλο γράφοντας ιστορία, έως τις ακτές του Λιβάνου όπου δεν γίνεται καφές χωρίς κάρδαμο και από εκεί στον Φραγκομαχαλά της Θεσσαλονίκης, ένα επιδόρπιο δρόμος.

poster thessaloniki tuna

Όλο αυτό που συμβαίνει στο "Poster” με το αδιάκοπο πέρα – δώθε στις κουλτούρες και τις σάλτσες της Μεσογείου (και όχι μόνο), με το multi culti παρελθόν της Θεσσαλονίκης στο φόντο και πίσω από τις γωνίες των δρόμων, και με τον πολυχώρο διαφόρων δράσεων των Beetroot δίπλα, είναι ό,τι καλύτερο και πιο ταιριαστό θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή την γεμάτη εκπλήξεις πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.