Τρεις ροδίτικοι παράδεισοι της κρεατοφαγίας a la Grecque

Αν είστε απ’ αυτούς που, όταν βρίσκονται σε νησιά, το μόνο θαλασσινό που τους αφορά είναι το αλάτι, αυτά τα τρία σημεία θα γίνουν στέκια σας, και ιδανική αφορμή να στηρίξετε τη βαθιά πληγωμένη ροδίτικη ενδοχώρα.

Ο ξυλόφουρνος της ταβέρνας Παράγκα στη Ρόδο

Η Ρόδος δεν είναι ακριβώς το νησί που θα ταυτίσει κανείς με την ψαροφαγία - το κάθε άλλο. Η βαθιά γαστρονομική του παράδοση έγκειται κυρίως στο να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την πλούσια παραγωγή της ενδοχώρας του, με εξαιρετικά κηπευτικά και καθαρά κρέατα να πρωταγωνιστούν στη μαγειρική κληρονομιά των νοικοκυριών. Αυτή τη μαγειρική κληρονομιά είναι και η μαγιά για τις ξακουστές ταβέρνες του νησιού, που σερβίροντας ατόφια γευστική αβρότητα, προσφέρουν μερικές από τις καλύτερες καλοφαγικές εμπειρίες της χώρας, ιδίως για όσους, ακόμη και το καλοκαίρι, το μόνο θαλασσινό που τους αφορά, είναι το αλάτι που θα αρτύσει την κρεατοφαγία τους. Κι όταν λέμε κρεατοφαγία, δεν μιλάμε για premium μόσχους και εκλεκτές κοπές που ταξιδεύουν απ’ την άλλη άκρη του πλανήτη: μιλάμε για κρεατοφαγία a la Grecque, με διαλεχτά αμνοερίφια, χοίρους και κατσίκες, που συμπυκνώνουν στην κάθε τους μπουκιά τη νοστιμιά της ροδίτικης γης. Ιδού, λοιπόν, τρεις κορυφαίες ταβέρνες για κρέας στη Ρόδο.

"Μαγειροτεχνείο Παράγκα" στον Απόλλωνα

Κατσίκα κοκκινιστή με οσπριάδα στην Παράγκα στη Ρόδο
Ιωσήφ Πρωϊμάκης
Κατσίκα κοκκινιστή με οσπριάδα στην "Παράγκα"

Με την ορεινή ροδίτικη παράδοση για μαγειρικό οδηγό, το "μαγειροτεχνείο" του Γιάννη Ευθυμίου έχει κάνει τον απόμακρο ορεινό Απόλλωνα ένα σταθερό σημείο συνάντησης των καλοφαγάδων του νησιού, με διεθνές κοινό να έρχεται εδώ σε στενή επαφή με τη γεύση του ξυλόφουρνου. Η φλογερή αγκαλιά του είναι, άλλωστε, που μετατρέπει τα εκλεκτά αμνοερίφια της κουζίνας σε μαυλιστικές λιχουδιές, όπως το αρνάκι που σιγοψήνεται για ώρες πριν έρθει στο τραπέζι με πατατούλες γλύκισμα, ενώ στη μεγάλη αυλή της "Παράγκας", που επιβλέπει τον κάμπο του χωριού, θα βρείτε και μαγειρέματα όπως η κοκκινιστή κατσίκα με οσπριάδα, που γοητεύει με τη στιβαρή ρουστίκ γεύση και τη βαρβάτη της ταυτότητα, αλλά και γιαγιαδίστικες λιχουδιές σα τη μυζηθρόπιτα με γλυκό κεράσι, που σε κάθε της μπουκιά ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις από καλοκαίρια στο χωριό.

Απόλλωνας, 2246091247, paraga-apollona.gr

"Ταβέρνα Ηλίας" στον Έμπωνα

Λαμπριάτης στον Ηλία στη Ρόδο
Ιωσήφ Πρωϊμάκης
Λαμπριάτης σε γάστρα σφραγισμένη με ζυμάρι στην "Ταβέρνα Ηλίας"

Κάτω απ’ την υψηλότερη κορυφή της Ρόδου, στο όρος Αττάβυρος, απλώνεται ο παραδοσιακός Έμπωνας, τον γαστρονομικό παλμό του οποίου κρατά σε υψηλό ρυθμό ο "Ηλίας", με την πετρόχτιστη βεράντα του. Ψυχή της σάλας, ο κύριος Ηλίας Κωνσταντάκης υποδέχεται τους πολυάριθμους θαμώνες με χαμόγελο αυθεντικής φιλοξενίας, ενώ η γυναίκα του, κυρία Ζαφειρία, γεμίζει τα τσικάλια και το φούρνο της με τη νοστιμιά που φέρνουν στην κουζίνα τα αγνά υλικά, αποκλειστικά δικής τους, ή τοπικής παραγωγής. Έτσι, λαμπριάτης (αρνάκι με ρύζι, χόρτα και συκωτάκια) που ψήνεται παραδοσιακά σε γάστρα σφραγισμένη με ζυμάρι, τσούχα (μοσχάρι με χειροποίητο τραχανά κ πλιγουρί), και αγριοκάτσικο με μακαρόνι, εναλλάσσονται με διαμαντάκια όπως το λουκάνικο από ελάφι. Τα γιαπράκια με λαγό, πιάτο για προχωρημένους, ξεχειλίζουν αυθεντικότητα και νοστιμιά, την οποία κληρονομούν εν πολλοίς από το βράσιμό τους πάνω στα  κόκαλα του λαγού, ενώ ο κουλουσαμάς, σαν artisanal λουκάνικο από χοιρινή μπόλια γεμιστή με ψαχνάκια, ρύζι και μυρωδικά, είναι ένας μερακλήδικος μεζές φουλ στη γεύση και τα αρώματα.

Έμπωνας, 2246041415

"Το Λημέρι του Ληστή" στα Προφύλια

Παϊδάκια στο Λημέρι του Ληστή στη Ρόδο
Μπάμπης Δούκας
Παϊδάκια λιχουδιά στο "Λημέρι του Ληστή"

Με περισσότερα από 15 χρόνια ζωής και έναν θηριώδη ημιαιωνόβιο φίκο καταμεσής της γραφικής αυλής του, ως σήμα κατατεθέν πλάι στο εκκλησάκι του 16ου αιώνα, η κλασική αυτή ταβέρνα της ορεινής νότιας Ρόδου αποτελεί σημείο αναφοράς της γευστικής καθαρότητας του νησιού. Αρωματικά κι αέρινα, τα κεφτεδάκια αποδεικνύουν πρίμα βίστα τη μαστοριά της κουζίνας, ενώ τα αφράτα γιαπράκια και το γεμάτο νοστιμιά μοσχαρίσιο συκωτάκι, δείχνουν ότι το μαγειρικό ένστικτο των Σάββα και Κατερίνας Παπασάββα συγκεντρώνει εδώ κρεατικά άριστης ποιότητας. Το κοκκινιστό κατσικάκι συνθέτει γευστική ανάμνηση διαρκείας, τα αρνίσια παϊδάκια ψήνονται άψογα στη σχάρα, αφήνοντας τη γευστική τους ταυτότητα να ξεδιπλώνεται στο τρυφερό και ζουμερό δάγκωμα, ενώ άσος στο μανίκι είναι τα τηγανητά κηπευτικά, που έρχονται με βραστή σκορδαλιά φέρνοντας στο τραπέζι ατόφια τη γεύση του ροδίτικου μποστανιού.

Προφύλια, 2244061578 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.