Food On: Δωρεάν εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση στην εστίαση

Εντατικά σεμινάρια μαγειρικής από καταξιωμένους σεφ για οικονομικά ευάλωτα άτομα, που αγαπούν τον χώρο της εστίασης.

Food On

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο η εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση Food On, γνωστή και από παλαιότερες κοινωνικές δράσεις στη μαγειρική, με κεντρικό στόχο "μια κοινωνία χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, η οποία να δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια".

Πρόκειται για μια εντατική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στη μαγειρική από αναγνωρισμένους σεφ, μεταξύ των οποίων ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Μιχάλης Νουρλόγλου, ο Χρόνης Δαμαλάς, ο Νίκος Θωμάς, ο Ηλίας Σκουλάς, ο Γιώργος Τσούλης. Το πρόγραμμα "FoodOnAcademy", μια ιδέα του Αργύρη Ζαννιά, εμπνευστή και ιδρυτή της Οργάνωσης Food On, απευθύνεται σε άτομα από ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες, ενώ υποστηρίζεται οικονομικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο καλύπτει πλήρως τα δίδακτρα φοίτησης των εκπαιδευόμενων.

Food On

Η αξιέπαινη δράση αφορά άτομα που έχουν πάθος με την εστίαση, αλλά όχι την οικονομική δυνατότητα να εκπαιδευτούν σχετικά, και το σημαντικό είναι ότι δεν σταματά στην εκπαίδευση, αλλά προχωρά και στην επαγγελματική αποκατάσταση, σε έναν κλάδο, μάλιστα, που έχει ανάγκη προσωπικού το τελευταίο διάστημα.

Food On

Η πρώτη σειρά σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 6 έως 30 Ιουνίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο "Μαθήματα Μαγειρικής" (Άγιος Δημήτριος). Την παρακολούθησαν 12 εκπαιδευόμενοι και δίδαξαν αφιλοκερδώς 14 σεφ. Η επόμενη σειρά σεμιναρίων προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο και σχεδιάζεται να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι υποψήφιοι επιλέγονται με συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια ενώ, μετά το τέλος της εκπαίδευσης, παίρνουν σχετική πιστοποίηση και προωθούνται άμεσα για απασχόληση μέσα από το δίκτυο των συνεργαζόμενων με την FoodOn εστιατορίων.

Food On

Μιλήσαμε με τον σεφ Γιώργο Τσούλη για τις εντυπώσεις του από το πρώτο σεμινάριο:

Πείτε μας μια γενική εντύπωση από το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε αυτό τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων…
Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω 12 μαθητές, 12 ανθρώπους με διαφορετική επαγγελματική ιδιότητα και μαγειρική εμπειρία, αλλά με πραγματική όρεξη να μάθουν και να εξελιχθούν. Να "σηκώσουν μανίκια" και να δουλέψουν σε κουζίνες επαγγελματικές. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, για να μάθουν μυστικά για τη μαγειρική. Για το τι ισχύει στον χώρο μιας επαγγελματικής κουζίνας και όχι στον τηλεοπτικό ή στο Διαδίκτυο. Μέσα στις 4 ώρες που διήρκεσε ένα μάθημα, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις, στοχευμένες απορίες και όλες με πολύ καλή διάθεση για αληθινή γνώση.

Πιστεύετε ότι αυτός ο κύκλος σεμιναρίων μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους μαθητές να απορροφηθούν σε ανάλογες θέσεις εργασίας;  
Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν πάθος με τη μαγειρική και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σε κάποια ιδιωτική σχολή, σε ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην πανδημία ή αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, να παρακολουθήσουν δωρεάν εντατικές εκπαιδεύσεις. Μέσα από τους κύκλους μαθημάτων, οι εξαιρετικοί συνάδελφοι και μαζί τους κι εγώ, θεωρώ ότι συμβάλλαμε στον στόχο της FoodOnAcademy να προσφέρει ουσιαστική γνώση και να μυήσει τους συμμετέχοντες σε τεχνικές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής, αποκτώντας μία εμπειρία που θα τους βοηθήσει να απορροφηθούν σε ανάλογες θέσεις εργασίας στον χώρο του επισιτισμού.

Όλη η δράση της Food On, στηρίζεται αυστηρά και μόνο σε δωρεές, οι οποίες αποτελούν την έμπρακτη στήριξη, τόσο ιδιωτών όσο και νομικών προσώπων στο έργο της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.