Στο "Alex the fresh pasta bar" η μακαρονάδα είναι αξία

Οι λιμπιστικές μακαρονάδες της σεφ Άλεξ Βασιλάτου, που αγκάλιασαν οι λάτρεις του είδους στο μαγαζί της πλατείας Δεξαμενής, σερβίρονται πλέον σε έναν μεγαλύτερο, μοντέρνο χώρο στην οδό Μασσαλίας, επίσης στο Κολωνάκι.

Alex Fresh Pasta Bar © Ράνια Ζουγανέλη

Kαθησυχαστική νοστιμάδα, στακάτη υφή, μαγείρεμα με σπιτική φροντίδα είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας ενός καλοφτιαγμένου πιάτου ζυμαρικών που ειδικά όταν το εντοπίσεις σε εστιατορικό περιβάλλον δεν μπορείς παρά μόνο να το εκτιμήσεις και φυσικά να επανέλθεις. Η φρέσκια pasta έχει τους κανόνες της τους οποίους η σεφ Άλεξ Βασιλάτου φαίνεται να γνωρίζει καλά φροντίζοντας να το αποδεικνύει και στο νέο της πόστο, που μπορεί να μην βρίσκεται σε κεντρική πιάτσα όμως το ότι είναι σχεδόν πάντα γεμάτο λέει πολλά. 

Τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα φαναράκια του Γιώργου Κουκουράκη και της Ρούλας Αντωνοπούλου, σήμα κατατεθέν του προηγούμενου πόστου στην πλατεία Δεξαμενής, φιγουράρουν στην όψη και του νέου μαγαζιού ενώ η μίνιμαλ σάλα, με καλαίσθητες πινελιές, όπως το φωτιστικό της Ρούλας Αντωνοπούλου στο ισόγειο και η οροφή με την κατασκευή που έστησε κομμάτι-κομμάτι η ομάδα, από τις πρώτες απογευματινές ώρες ζωντανεύει από τον κόσμο που τρωγοπίνει μέχρι το βράδυ. Το περιβάλλον είναι χαλαρό με ωραίες γωνιές για να απολαύσεις τη μακαρονάδα σου solo ή με παρέα και ένα ποτήρι κρασί ενώ στο βάθος ξεχωρίζει η ημιυπόγεια ανοιχτή κουζίνα με τα μαγέρια υπ’ ατμόν πάνω από τα τηγάνια και τη μηχανή φρέσκων ζυμαρικών σε συνεχή λειτουργία. "Η ιδέα ξεκίνησε ως ένα μαγαζί που λειτουργεί στη λογική του μπαρ που επισκέπτεσαι, πίνεις ένα ποτό στην μπάρα και φεύγεις. Κάτι αντίστοιχο λοιπόν -στο ξεκίνημα-έκανα με ζυμαρικά θεωρώντας ότι ένα πιάτο ζυμαρικών είναι και πλήρες γεύμα και άνετα στέκεται ένα μαγαζί σε concept βασισμένο στην φρέσκια pasta", επισημαίνει η σεφ υπενθυμίζοντας ότι το προηγούμενο μαγαζί, κάπως έτσι ήταν και ότι στην τρέχουσα τοποθεσία ουσιαστικά παρουσιάζει την εξέλιξη του project όπως το πρωτοσκέφτηκε την περίοδο της μαγειρικής της εκπαίδευσης στην Le Cordon Bleu του Λονδίνου και της μετέπειτα θητείας της σε εστιατόρια όπως το The Savoy Grill του Gordon Ramsay και το Mavromatis στο Παρίσι. 

"Τα περισσότερα-όχι όλα- πιάτα είναι μια μαγειρική έκφραση των βιωμάτων μου", λέει η Άλεξ ξεκινώντας τις συστάσεις από την κλασική μακαρονάδα με κιμά, που φτιάχνει με λινγκουίνι, και, με την πρώτη πιρουνιά, η στρογγυλάδα και η οικεία απλότητά της μου έδωσε τον πρώτο λόγο επιστροφής. Οι δε πινελιές του κόκκινου κρασιού στο μαγείρεμα, της γραβιέρας στο δέσιμο και του στραγγιστού γιαουρτιού στο τελείωμα -απόσταγμα συνήθειας παιδικών χρόνων της Άλεξ- δίνουν στη διαχρονική αυτή συνταγή προσωπικό χαρακτήρα. Στο μενού των μόλις επτά πιάτων ζυμαρικών, θα βρείτε και μια ενδιαφέρουσα ελληνοποιημένη ερμηνεία της καρμπονάρα, τον "ναυαγό", με σπαγγέτι alla chittara, σύγκλινο ελαφρά σοταρισμένο με σκόρδο, κρέμα τυριών και ποσαρισμένο αυγό που "ναυαγεί" στη "νησίδα" της μακαρονάδας. Το "καπνάκι" με πλούσια κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης και κάσιους -σε ρόλο πέστο αλλά χωρίς μυρωδικό- και μετσοβόνε είναι μια μακαρονάδα με εντάσεις που η σεφ ισορροπεί με τσαλαφούτι στο τελείωμα. Δοκιμάστε και την πιο πρόσφατη προσθήκη του μενού, την μεσογειακή "Αίγλη", ένα δημιουργικό παιχνίδι υλικών όπως ντοματίνια, σκόρδο και αρωματικό ελαιόλαδο, με σκόνη κάπαρης και φρυγανιά που προσθέτουν στο ζυμαρικό τραγανή υφή.

Κρατάει χρόνια η αγάπη της Άλεξ με την χειροποίητη pasta και το ζυμαρικό στην… μπάρα είναι εμφανώς το στοιχείο της. Για να δοκιμάσετε ωστόσο τα πιάτα της θα πρέπει ή να επισκεφτείτε το pasta bar νωρίς ή να έχετε υπομονή στην αναμονή γιατί δυστυχώς δεν κάνουν κρατήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει.

(+) Η φρέσκια pasta μαγειρεύεται υποδειγματικά με συνταγές ενδιαφέρουσες γευστικά.

(-) Δεν λειτουργούν με κρατήσεις και είναι δύσκολο να βρείτε τραπέζι.

Μασαλίας 16, 2103644142, Κολωνάκι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πρώτη ματιά στο ολοκαίνουριο "Enkelt"

Το νέο all day μπιστρό στο Χαλάνδρι έχει ηχηρές υπογραφές και σκανδιναβική φιλοσοφία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/02/2023

Φαγητό μετά μουσικής: 8 στέκια για όλες τις ορέξεις

Όποιο κι αν είναι το μουσικό είδος που σας ανοίγει την όρεξη, θα το βρείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες, στα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και στα θεαματικά καμπαρέ της πόλης, που παντρεύουν στη σάλα τους νοστιμιά και διασκέδαση.

Σύγχρονη γαστρονομία με θέα στο "The Stanley Hotel"

Οι ολοκληρωμένες γαστρονομικές προτάσεις του ιστορικού ξενοδοχείου, με την υπογραφή σεφ Κωνσταντίνου Φιλιππόπουλου, έχουν σύγχρονο πρόσημο και ατού την εντυπωσιακή θέα από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό ως τον Πειραιά, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Πάρνηθα.

Για το Super Bowl 2023 πάμε "Hard Rock Cafe Athens"

To "Hard Rock Cafe Athens" γιορτάζει το μεγαλύτερο αθλητικό event της Αμερικής, με ένα ειδικά διαμορφωμένο Tailgate μενού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει γευστικά μαθήματα εξωστρέφειας

Με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως τιμώμενης Περιφέρειας, στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, ο κ. Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλά στο "α" για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της μακεδονικής κουζίνας.

Όλυμπος Νάουσα/ Θεσσαλονίκη

Το πιο εμβληματικό ίσως εστιατόριο της Ελλάδας, το γαστρονομικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, επανέρχεται μετά το κλείσιμό του το 1994 με φινέτσα και αρχοντιά. Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα του Δημήτρη Τασιούλα τέρπει.

Long read: Το χειμωνιάτικο Πήλιο της Ελένης Ψυχούλη | που θα φάτε παραδοσιακά στα τουριστικά και μη χωριά

Σε μια εποχή που ο τουρισμός αποζητά την επιστροφή στην αυθεντικότητα και την ανάγκη να ζήσεις σαν ντόπιος ένα μέρος που γνωρίζεις, το Πήλιο είναι ο ιδανικός προορισμός. Αν σχεδιάζετε τριήμερο για Καθαρά Δευτέρα σας ετοιμάσαμε τον ιδανικό οδηγό.