Στο "Alex the fresh pasta bar" η μακαρονάδα είναι αξία

Οι λιμπιστικές μακαρονάδες της σεφ Άλεξ Βασιλάτου, που αγκάλιασαν οι λάτρεις του είδους στο μαγαζί της πλατείας Δεξαμενής, σερβίρονται πλέον σε έναν μεγαλύτερο, μοντέρνο χώρο στην οδό Μασσαλίας, επίσης στο Κολωνάκι.

Alex Fresh Pasta Bar © Ράνια Ζουγανέλη

Kαθησυχαστική νοστιμάδα, στακάτη υφή, μαγείρεμα με σπιτική φροντίδα είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας ενός καλοφτιαγμένου πιάτου ζυμαρικών που ειδικά όταν το εντοπίσεις σε εστιατορικό περιβάλλον δεν μπορείς παρά μόνο να το εκτιμήσεις και φυσικά να επανέλθεις. Η φρέσκια pasta έχει τους κανόνες της τους οποίους η σεφ Άλεξ Βασιλάτου φαίνεται να γνωρίζει καλά φροντίζοντας να το αποδεικνύει και στο νέο της πόστο, που μπορεί να μην βρίσκεται σε κεντρική πιάτσα όμως το ότι είναι σχεδόν πάντα γεμάτο λέει πολλά. 

Τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα φαναράκια του Γιώργου Κουκουράκη και της Ρούλας Αντωνοπούλου, σήμα κατατεθέν του προηγούμενου πόστου στην πλατεία Δεξαμενής, φιγουράρουν στην όψη και του νέου μαγαζιού ενώ η μίνιμαλ σάλα, με καλαίσθητες πινελιές, όπως το φωτιστικό της Ρούλας Αντωνοπούλου στο ισόγειο και η οροφή με την κατασκευή που έστησε κομμάτι-κομμάτι η ομάδα, από τις πρώτες απογευματινές ώρες ζωντανεύει από τον κόσμο που τρωγοπίνει μέχρι το βράδυ. Το περιβάλλον είναι χαλαρό με ωραίες γωνιές για να απολαύσεις τη μακαρονάδα σου solo ή με παρέα και ένα ποτήρι κρασί ενώ στο βάθος ξεχωρίζει η ημιυπόγεια ανοιχτή κουζίνα με τα μαγέρια υπ’ ατμόν πάνω από τα τηγάνια και τη μηχανή φρέσκων ζυμαρικών σε συνεχή λειτουργία. "Η ιδέα ξεκίνησε ως ένα μαγαζί που λειτουργεί στη λογική του μπαρ που επισκέπτεσαι, πίνεις ένα ποτό στην μπάρα και φεύγεις. Κάτι αντίστοιχο λοιπόν -στο ξεκίνημα-έκανα με ζυμαρικά θεωρώντας ότι ένα πιάτο ζυμαρικών είναι και πλήρες γεύμα και άνετα στέκεται ένα μαγαζί σε concept βασισμένο στην φρέσκια pasta", επισημαίνει η σεφ υπενθυμίζοντας ότι το προηγούμενο μαγαζί, κάπως έτσι ήταν και ότι στην τρέχουσα τοποθεσία ουσιαστικά παρουσιάζει την εξέλιξη του project όπως το πρωτοσκέφτηκε την περίοδο της μαγειρικής της εκπαίδευσης στην Le Cordon Bleu του Λονδίνου και της μετέπειτα θητείας της σε εστιατόρια όπως το The Savoy Grill του Gordon Ramsay και το Mavromatis στο Παρίσι. 

"Τα περισσότερα-όχι όλα- πιάτα είναι μια μαγειρική έκφραση των βιωμάτων μου", λέει η Άλεξ ξεκινώντας τις συστάσεις από την κλασική μακαρονάδα με κιμά, που φτιάχνει με λινγκουίνι, και, με την πρώτη πιρουνιά, η στρογγυλάδα και η οικεία απλότητά της μου έδωσε τον πρώτο λόγο επιστροφής. Οι δε πινελιές του κόκκινου κρασιού στο μαγείρεμα, της γραβιέρας στο δέσιμο και του στραγγιστού γιαουρτιού στο τελείωμα -απόσταγμα συνήθειας παιδικών χρόνων της Άλεξ- δίνουν στη διαχρονική αυτή συνταγή προσωπικό χαρακτήρα. Στο μενού των μόλις επτά πιάτων ζυμαρικών, θα βρείτε και μια ενδιαφέρουσα ελληνοποιημένη ερμηνεία της καρμπονάρα, τον "ναυαγό", με σπαγγέτι alla chittara, σύγκλινο ελαφρά σοταρισμένο με σκόρδο, κρέμα τυριών και ποσαρισμένο αυγό που "ναυαγεί" στη "νησίδα" της μακαρονάδας. Το "καπνάκι" με πλούσια κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης και κάσιους -σε ρόλο πέστο αλλά χωρίς μυρωδικό- και μετσοβόνε είναι μια μακαρονάδα με εντάσεις που η σεφ ισορροπεί με τσαλαφούτι στο τελείωμα. Δοκιμάστε και την πιο πρόσφατη προσθήκη του μενού, την μεσογειακή "Αίγλη", ένα δημιουργικό παιχνίδι υλικών όπως ντοματίνια, σκόρδο και αρωματικό ελαιόλαδο, με σκόνη κάπαρης και φρυγανιά που προσθέτουν στο ζυμαρικό τραγανή υφή.

Κρατάει χρόνια η αγάπη της Άλεξ με την χειροποίητη pasta και το ζυμαρικό στην… μπάρα είναι εμφανώς το στοιχείο της. Για να δοκιμάσετε ωστόσο τα πιάτα της θα πρέπει ή να επισκεφτείτε το pasta bar νωρίς ή να έχετε υπομονή στην αναμονή γιατί δυστυχώς δεν κάνουν κρατήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει.

(+) Η φρέσκια pasta μαγειρεύεται υποδειγματικά με συνταγές ενδιαφέρουσες γευστικά.

(-) Δεν λειτουργούν με κρατήσεις και είναι δύσκολο να βρείτε τραπέζι.

Μασαλίας 16, 2103644142, Κολωνάκι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.