Στο "Alex the fresh pasta bar" η μακαρονάδα είναι αξία

Οι λιμπιστικές μακαρονάδες της σεφ Άλεξ Βασιλάτου, που αγκάλιασαν οι λάτρεις του είδους στο μαγαζί της πλατείας Δεξαμενής, σερβίρονται πλέον σε έναν μεγαλύτερο, μοντέρνο χώρο στην οδό Μασσαλίας, επίσης στο Κολωνάκι.

Alex Fresh Pasta Bar © Ράνια Ζουγανέλη

Kαθησυχαστική νοστιμάδα, στακάτη υφή, μαγείρεμα με σπιτική φροντίδα είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας ενός καλοφτιαγμένου πιάτου ζυμαρικών που ειδικά όταν το εντοπίσεις σε εστιατορικό περιβάλλον δεν μπορείς παρά μόνο να το εκτιμήσεις και φυσικά να επανέλθεις. Η φρέσκια pasta έχει τους κανόνες της τους οποίους η σεφ Άλεξ Βασιλάτου φαίνεται να γνωρίζει καλά φροντίζοντας να το αποδεικνύει και στο νέο της πόστο, που μπορεί να μην βρίσκεται σε κεντρική πιάτσα όμως το ότι είναι σχεδόν πάντα γεμάτο λέει πολλά. 

Τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα φαναράκια του Γιώργου Κουκουράκη και της Ρούλας Αντωνοπούλου, σήμα κατατεθέν του προηγούμενου πόστου στην πλατεία Δεξαμενής, φιγουράρουν στην όψη και του νέου μαγαζιού ενώ η μίνιμαλ σάλα, με καλαίσθητες πινελιές, όπως το φωτιστικό της Ρούλας Αντωνοπούλου στο ισόγειο και η οροφή με την κατασκευή που έστησε κομμάτι-κομμάτι η ομάδα, από τις πρώτες απογευματινές ώρες ζωντανεύει από τον κόσμο που τρωγοπίνει μέχρι το βράδυ. Το περιβάλλον είναι χαλαρό με ωραίες γωνιές για να απολαύσεις τη μακαρονάδα σου solo ή με παρέα και ένα ποτήρι κρασί ενώ στο βάθος ξεχωρίζει η ημιυπόγεια ανοιχτή κουζίνα με τα μαγέρια υπ’ ατμόν πάνω από τα τηγάνια και τη μηχανή φρέσκων ζυμαρικών σε συνεχή λειτουργία. "Η ιδέα ξεκίνησε ως ένα μαγαζί που λειτουργεί στη λογική του μπαρ που επισκέπτεσαι, πίνεις ένα ποτό στην μπάρα και φεύγεις. Κάτι αντίστοιχο λοιπόν -στο ξεκίνημα-έκανα με ζυμαρικά θεωρώντας ότι ένα πιάτο ζυμαρικών είναι και πλήρες γεύμα και άνετα στέκεται ένα μαγαζί σε concept βασισμένο στην φρέσκια pasta", επισημαίνει η σεφ υπενθυμίζοντας ότι το προηγούμενο μαγαζί, κάπως έτσι ήταν και ότι στην τρέχουσα τοποθεσία ουσιαστικά παρουσιάζει την εξέλιξη του project όπως το πρωτοσκέφτηκε την περίοδο της μαγειρικής της εκπαίδευσης στην Le Cordon Bleu του Λονδίνου και της μετέπειτα θητείας της σε εστιατόρια όπως το The Savoy Grill του Gordon Ramsay και το Mavromatis στο Παρίσι. 

"Τα περισσότερα-όχι όλα- πιάτα είναι μια μαγειρική έκφραση των βιωμάτων μου", λέει η Άλεξ ξεκινώντας τις συστάσεις από την κλασική μακαρονάδα με κιμά, που φτιάχνει με λινγκουίνι, και, με την πρώτη πιρουνιά, η στρογγυλάδα και η οικεία απλότητά της μου έδωσε τον πρώτο λόγο επιστροφής. Οι δε πινελιές του κόκκινου κρασιού στο μαγείρεμα, της γραβιέρας στο δέσιμο και του στραγγιστού γιαουρτιού στο τελείωμα -απόσταγμα συνήθειας παιδικών χρόνων της Άλεξ- δίνουν στη διαχρονική αυτή συνταγή προσωπικό χαρακτήρα. Στο μενού των μόλις επτά πιάτων ζυμαρικών, θα βρείτε και μια ενδιαφέρουσα ελληνοποιημένη ερμηνεία της καρμπονάρα, τον "ναυαγό", με σπαγγέτι alla chittara, σύγκλινο ελαφρά σοταρισμένο με σκόρδο, κρέμα τυριών και ποσαρισμένο αυγό που "ναυαγεί" στη "νησίδα" της μακαρονάδας. Το "καπνάκι" με πλούσια κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης και κάσιους -σε ρόλο πέστο αλλά χωρίς μυρωδικό- και μετσοβόνε είναι μια μακαρονάδα με εντάσεις που η σεφ ισορροπεί με τσαλαφούτι στο τελείωμα. Δοκιμάστε και την πιο πρόσφατη προσθήκη του μενού, την μεσογειακή "Αίγλη", ένα δημιουργικό παιχνίδι υλικών όπως ντοματίνια, σκόρδο και αρωματικό ελαιόλαδο, με σκόνη κάπαρης και φρυγανιά που προσθέτουν στο ζυμαρικό τραγανή υφή.

Κρατάει χρόνια η αγάπη της Άλεξ με την χειροποίητη pasta και το ζυμαρικό στην… μπάρα είναι εμφανώς το στοιχείο της. Για να δοκιμάσετε ωστόσο τα πιάτα της θα πρέπει ή να επισκεφτείτε το pasta bar νωρίς ή να έχετε υπομονή στην αναμονή γιατί δυστυχώς δεν κάνουν κρατήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει.

(+) Η φρέσκια pasta μαγειρεύεται υποδειγματικά με συνταγές ενδιαφέρουσες γευστικά.

(-) Δεν λειτουργούν με κρατήσεις και είναι δύσκολο να βρείτε τραπέζι.

Μασαλίας 16, 2103644142, Κολωνάκι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γεύση υπό σκιάν: 20 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Ιστορικές και νεότερες, κλασικές και μοντέρνες, όλες εκείνες οι προτάσεις που υπηρετούν το δίπολο δροσιά-νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/07/2024

Κάν’το όπως η Ρόδος! Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που κατάφεραν να κάνουν το νησί προορισμό για τοπική κουζίνα

Το Νησί των Ιπποτών ούτε ντρέπεται ούτε ξεχνά την απολύτως ξεχωριστή τοπική του κουζίνα, φροντίζοντας να την προβάλλει συστηματικά και παντού από την πιο κλασική ως την πιο φίνα και εκλεπτυσμένη εκδοχή της. Είθε κάποτε αυτή η τάση να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Στις ταβέρνες της Μυκόνου που τρώνε και ντόπιοι και επισκέπτες - κι όμως υπάρχουν!

Ναι, έχει κι από αυτές το νησί των Ανέμων. Και μάλιστα, κάποιες αρκετά αξιόλογες.

"Belle Amie": Για belle vie στο Πασαλιμάνι

Ατμοσφαιρικό και ιστορικό, με τη ρετρό γοητεία του να φέρνει στο προσκήνιο την πυκνή αστική του παράδοση, το σημείο αναφοράς του Πειραιά στρέφει πλώρη για νέες κατακτήσεις, με ζωηρή ενέργεια στη βεράντα και την πλατεία του, αλλά και κουζίνα που δίνει διαφορετική γεύση στην έννοια του all day.

Σε μία νόστιμη γειτονιά της Σύρου

Δύο σποτ που αξίζουν της προσοχής σου, στην αρχοντικότερη των Κυκλάδων.

Ο Νίκος Ρούσσος δίνει γεύση στο 'InterContinental Crete'

Ο πολυβραβευμένος σεφ επιμελείται τα μενού στα δύο εστιατόρια του νέου ξενοδοχείου, την ίδια στιγμή που ο κορυφαίος bartender Ηλίας Στεργιόπουλος μεριμνά για όσα μπαίνουν στα ποτήρια.

Αφιέρωμα: Η γαστρονομία της καλοκαιρινής Ελλάδας | Εστιατόρια και ταβέρνες που δεν χάνουμε στις διακοπές

Το φαγητό είναι από τα κλειδιά των πετυχημένων διακοπών. Πριν ξεκινήσετε για τα νησιά και τις παραλίες δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε.