"Μις Ελέν": "Μοντέρνοι" μεζέδες στην Ευελπίδων

Το νέο μεζεδοπωλείο κοντά στα δικαστήρια της Ευελπίδων πατά στο παραδοσιακό συνταγολόγιο χρησιμοποιώντας μια πιο δημιουργική ματιά που σηκώνει κάποιες αντιρρήσεις.

Μισ Ελέν © Ελευθερία Βασιλειάδη

Δίνοντας τον τόνο στις εξόδους της παρέας, οι μεζέδες αντάμα με κρασί, μπύρα και αποστάγματα κρατούν τη μερίδα του λέοντος στη γευστική μας κουλτούρα. Το "Μις Ελέν", που άνοιξε το καλοκαίρι στην Ευελπίδων, είναι μια ακόμα προσθήκη στον χάρτη των αθηναϊκών μεζεδοπωλείων, όχι όμως των κλασικών αλλά αυτών που φέρνουν στο τραπέζι οικείες γεύσεις αποτυπωμένες διαφορετικά. 

Η σάλα του είναι σχετικά ευρύχωρη με ζεστές γωνιές για τις χειμωνιάτικες βραδιές ή για μια πιθανή μεσημεριανή παύση, με πολύ διακριτικές διακοσμητικές πινελιές όπως η κατασκευή στον τοίχο στο βάθος με ξύλινα καφάσια σε ρόλο ραφιών ή τα αποξηραμένα λαχανικά που κρέμονται μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα. Σε παραδοσιακά μαγαζιά-ακόμα και στα "πειραγμένα"- ταιριάζουν πολύ οι ρετρό λεπτομέρειες που εδώ προς το παρόν λείπουν· ωστόσο η "Μις Ελέν" με το πιασάρικο όνομα αναμένεται να ξεδιπλώσει σταδιακά το ταμπεραμέντο της σε όλα τα επίπεδα, όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Καινούργιος, που την ημέρα της επίσκεψής μας ετοίμαζε και τον δεύτερο όροφο. 

Στο περιεκτικό μενού θα βρείτε οικείες προτάσεις σε εναλλακτικές βερσιόν, χωρίς αυτό πάντα να σημαίνει ότι τα πιάτα είναι "αγνώριστα". Η χωριάτικη για παράδειγμα σερβίρεται σε μακρόστενη μικρή πιατέλα με τα υλικά κομμένα καρέ και τη φέτα σε μπάλες ενώ στα ορεκτικά θα βρείτε τραγανά πιτάκια με χοιρινό κρέας ραντισμένα με μέλι που αν και νόστιμα, θα τα προτιμούσαμε σε μικρότερα τρίγωνα για να τρώγονται ευκολότερα ακόμα και με το χέρι. Οι τυροκροκέτες εδώ συστήνονηται ως τυρομπαλίτσες με τσάτνεϊ πιπεριάς Φλωρίνης, τραγανές εξωτερικά και αφράτες στο δάγκωμα ταιριάζοντας γάντι με ένα ποτηράκι τσίπουρο. Υπάρχουν ωστόσο παραδοσιακά πιάτα που δεν επιδέχονται πολλές γευστικές παραλλαγές όπως το σπεντζοφάι που σερβίρεται σε surf n' turf εκδοχή με λουκάνικα, πιπεριές, γαρίδες, ανηθο και βαλσαμικό, που δεν θυμίζει το κλασικό πιάτο. Τα κρατσανιστά φιλετάκια κοτοπουλου πανέ με βρώμη και πάνκο με curry mayo είναι ένα κι ένα για παιδιά ενώ από ζυμαρικά, τα στριφτάρια με κρέμα σόγιας, καπνιστή πέστροφα και μπέικον δεν ταιριάζουν στο concept του μεζεπωλείου αλλά ο σεφ τολμά και τα προσθέτει με αυτοπεποίηθηση στο μενού ποντάροντας στη νοστιμιά τους. Η δεύτερη πρόταση ζυμαρικών είναι τα νιόκι με απάκι, πιπεριές και ντοματίνια, που επίσης δεν ταιριάζει στο concept αλλά είναι γευστική και χορταστική. Το πληθωρικό σιγομαγειρεμένο κότσι είναι τρυφερό και επίσης ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά οι γλυκόξινες προσθήκες δεν μεταφράζονται σε πινελιές μοντερνισμού στα ελληνικά πιάτα αλλά αλλάζουν εντελώς τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
06/11/2025

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.

Okio

Ένα κοσμοπολίτικο fusion Ελλάδας, Μεσογείου και Ιαπωνίας με την επιμέλεια του βραβευμένου Παναγιώτη Γιακαλή στην καρδιά της πόλης.

Μήπως αυτά είναι τα καλύτερα παϊδάκια της Αθήνας;

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

Ο Γιάννης Μαρινόπουλος νέος Executive Chef στο 5άστερο Vathi Cove της Θάσου

Ο βραβευμένος σεφ αλλάζει έδρα αλλά συνεχίζει στα γνώριμα, δημιουργικά και νόστιμα, μονοπάτια, πάντοτε στο νησί του.

Πού τρώμε στη Θεσσαλονίκη του Φεστιβάλ;

Όλα τα πριν και τα μετά των προβολών, για να περάσετε τις ημέρες του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαν πραγματικοί σταρ.