"The Best Chef Awards": Ο Ισπανός Dabiz Muñoz ξανά στην κορυφή των 100 καλύτερων σεφ του κόσμου

Η προβοκατόρικη high-end γαστρονομική άποψη του εκκεντρικού Dabiz Muñoz τον καθιστά για μια ακόμη χρονιά ως κορυφαίο σεφ του πλανήτη σύμφωνα με το θεσμό των «The Best Chef Awards».

Dabiz Munoz

Η λαμπρή τελετή απονομής της έκτης βερσιόν των "The Best Chef Awards" που φέτος πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη στην "Crystal Gallery" του "Palacio de Cibeles", ανέδειξε τον Ισπανό σεφ Dabiz Muñoz ως καλύτερο σεφ του κόσμου για δεύτερη χρονιά, ο οποίος επίσης απέσπασε δύο ειδικά βραβεία, το "City Gourmet" και το "Βραβείο από τους επαγγελματίες" ("Voted by Professionals"), αποτέλεσμα ψηφοφορίας αποκλειστικά από σεφ, ενδεικτικό αναγνώρισής του και από τους συναδέλφους του.

Ο Muñoz είναι ο ιθύνων νους του "DiverXo", του μοναδικού τριάστερου εστιατορίου στη Μαδρίτη, που λειτουργεί από το 2007 και, αν και αβανγκάρντ, έχει πανκ βάση. Τα πιάτα του είναι μια σουρεάλ διασταύρωση μοντέρνας ισπανικής κουζίνας με ασιατική, που με τεχνική και τρόπον τινά "προβοκατόρικη" διάθεση παρουσιάζει σε μία μοναδική στο είδος της γαστρονομική εξτραβαγκάντσα. Το motto του "avant-garde or die" τον ακολουθεί στην πορεία του, φέτος το "DiverXo" βρίσκεται στην 4η θέση των Word’s 50 Best Restaurants ενώ πέρυσι η "La Liste" του απένειμε το "Innovation Award", για την νεωτεριστική γαστρονομική του προσέγγιση. Ο εκκεντρικός σεφ επιμελείται επίσης μια σειρά από casual projects με ναυαρχίδα το "StreetXo", στον τελευταίο όροφο του "El Corte Ingles Serrano 52 Man" στην Κάγιε ντε Σεράνο. Εκεί, με τυπική γαστρονομική "αυθάδεια", σερβίρει street food ασιατικού προφίλ και τη δική του ματιά, σε ένα περιβάλλον με neon πινακίδες, ανοιχτή κουζίνα που δουλεύει στο φουλ, φωτιές που "γλείφουν" τα umami πιάτα και τέκνο μουσική που παίζει σε υψηλά ντεσιμπέλ. Ασύγκριτα σε σύλληψη και γεύση τα κοκτέιλ, που είναι σημαντικό μέρος μιας αξέχαστης εμπειρίας όπου οι μάγειρες είναι και σερβιτόροι. Η επίσκεψή μου εκεί προ διετίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 

Dabiz Muñoz
Η γαστρονομική "αυθάδεια" του εκκεντρικού σεφ τον έφερε και φέτος στην κορυφή της λίστας των "The Best Chef Awards"

Η πρωτοβουλία "Τhe Best Chef Awards" που ξεκίνησε το 2017 με την ανακοίνωση της πρώτης λίστας των 100 σεφ με δυναμική παρουσία διεθνώς, στην έκτη χρονιά διοργάνωσής της, αποδεικνύει ότι εξελίσσεται σταθερά σε θεσμό με μία ακόμα διοργάνωση που κορυφώθηκε χθες μετά από ένα γεμάτο γαστρονομικό τριήμερο παράλληλων εκδηλώσεων. Τα "The Best Chef Awards" διεκδικούν δυναμικά χώρο στο καλεντάρι όσων παρακολουθούν στενά τις διεθνείς γαστρονομικές εξελίξεις. Πρόκειται για μια λίστα που διαφοροποιείται από τα "World’s 50 Best" γιατί είναι αυστηρά προσωποκεντρική συγκεντρώνοντας τους 100 "καλύτερους"-ή μάλλον πιο επιδραστικούς για να ακριβολογούμε- σεφ, καθένας από τους οποίους αφήνει το δικό του αποτύπωμα στο απαιτητικό πεδίο της κουζίνας επιπέδου εμπνέοντας τη διεθνή γαστρονομική κοινότητα. Διοργανώνεται από την Πολωνή νευροεπιστήμονα Τζοάνα Σλούσαρτζικ και τον Ιταλό ειδικό γαστρονομίας Κριστιάν Γκαντό και έχει εξελιχθεί σε πλατφόρμα όπου μέσω δημιουργικών debate διασταυρώνονται διάφορες κουλτούρες και επιστήμες σε ουσιαστικές συζητήσεις με επίκεντρο το φαγητό. Μοντερνιστές σεφ σε ανοιχτούς διαλόγους, αρτίστες και διανοούμενοι του μαγειρικού τερέν αρθρώνουν κάθε διοργάνωση που φιλοξενεί την αφρόκρεμα της παγκόσμιας γαστρονομίας προσφέροντας παράλληλα τροφή για σκέψη. Τα "Food Meets Science" και "AreaTalks", που φιλοξενούν σεφ και ειδικούς επιστήμονες, προηγούνται της απονομής με δυνατή θεματολογία και πάνελ. 

Η λίστα των 100 προκύπτει μετά από μια αρχική σύνθεση των 100 σεφ της περσινής λίστας και 100 νέων προσώπων που προτείνουν ανώνυμα 150 επαγγελματίες (δημοσιογράφοι και κριτικοί γεύσης, bloggers, φωτογράφοι με γνώση της σκηνής του fine dining) μετά από ταξίδια τους ανά τον κόσμο, με σχετική επεξήγηση των προτάσεών τους. Η βραχεία λίστα των 200 ανακοινώνεται κάθε χρόνο τον Απρίλιο με την τελική ψηφοφορία να ακολουθεί. Τα βραβεία διοργανώθηκαν σε πόλεις όπως Βαρσοβία, Μιλάνο, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ με φετινό σταθμό τη Μαδρίτη.  

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".