Στον τρίτο σταθμό του Peloponnese Food Stories μιλάνε αρκαδικά

Άστρος

Ήδη από την παρθενική του φετινή εμφάνιση το Peloponnese Food Stories - Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού κατάφερε να συσπειρώσει γαστρονομικά τους foodies, τους επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και πολλούς τοπικούς παραγωγούς σε κάθε γωνιά της Πελοποννήσου. Με γνώμονα τις αξίες Φιλοξενία, Γαστρονομία, Παράδοση, Πολιτισμός, Συνεργασία, αυτό το γαστρονομικό φεστιβάλ με τη νομαδική φιλοσοφία, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, διατρέχει ολόκληρη την Πελοπόννησο σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή. Από την Αρεόπολη όπου σήκωσε αυλαία, στην Κορώνη, μέχρι τον τρίτο σταθμό της, το Παράλιο Άστρος, όπου μας μύησε στην πλούσια πρωτογενή παραγωγή της Αρκαδίας.

Peloponnese Food Stories1
Peloponnese Food Stories ©

Η Αρκαδική Γη βρέθηκε στο επίκεντρο με τα τοπικά προϊόντα να μεταφέρουν την πιο γευστική εμπειρία, με ντόπια κεράσματα καθώς και ζυμώματα- ψησίματα αλλά και live cooking. Στην προνομιακή θέση του ανοιχτού θεάτρου δίπλα στην θάλασσα, ο προβολέας έπεσε στα παραδοσιακά ζυμαρικά, το τοπικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το εκλεκτό κρασί της Μαντινείας, τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, το μέλι ελάτης αλλά και καστανιάς, τα άγρια μανιτάρια με πρωταγωνίστριες τις τρούφες και την αρκαδική μπίρα. Το "παρών" στο Φεστιβάλ έδωσαν και οι μαγειρικές επιδείξεις από τους τοπικούς chef με συνταγές εστιασμένες στη τσακώνικη μελιτζάνα, στα μανιτάρια όπως επίσης και οι παραδοσιακές συνταγές από τους Γυναικείους Πολιτιστικούς Συλλόγους με τα δημοφιλή "σκαστά" ζυμαρικά, την κερασόπιτα και την πλακόπιτα.

Οι ορεσίβιες ομορφιές του Πάρνωνα

Ο Πάρνωνας δεν είναι τουριστικός προορισμός, είναι ταξιδιωτικός. Άλλωστε πρόκειται για ένα βουνό με πλούσια βλάστηση που μέχρι και σήμερα φροντίζει να κρύβει επιμελώς τα άγριας ωραιότητας τοπόσημα του. Πανέμορφα χωριά, άγρια φαράγγια, λαξευμένα οροπέδια και πλήθος από δάση, αποτελούμενα από καστανιές και χαρουπιές και έλατα διαμορφώνουν αυτό το κομμάτι που είναι μάλλον ξεκομμένο από την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Εδώ, βέβαια, οι περιπατητές βρίσκουν την χαρά τους, οι φυσιολάτρες το απολαμβάνουν ενώ οι foodies ανακαλύπτουν συνεχώς λόγους να επιστρέφουν. Για τους τελευταίους οι προορισμοί είναι πολλοί και διαφορετικοί. 

Τοπικά καλούδια στο γραφικό Άγιο Πέτρο
Λένα Γκόβαρη ©

Εξαιρετική πηγή τοπικών ζυμαρικών και άλλων καλουδιών αποτελεί το γραφικό κεφαλοχώρι του Άγιου Πέτρου με την πλατανοσκέπαστη πλατεία, τα γοητευτικά σοκάκια και τα παραδοσιακά μαγαζιά. Στο Παραδοσιακό Εργαστήρι Ζυμαρικών "Αγ. Πέτρος Μαλεβός" θα βρείτε όλη την γκάμα της παράδοσης, από χυλοπιτάκι μέχρι τραχανά όπως και μέλι, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, αλλά και βότανα του βουνού.   

Στην ατζέντα των γαστρονομικά ανήσυχων με φυσιολατρικές αδυναμίες μπαίνουν και τα πετρόχτιστα Άνω Δολιανά με ένα δασικό χωριό, παραδοσιακά καφενεία με τοπικές γεύσεις και δυνατότητες για εναλλακτικές δραστηριότητες. Στο καφενείο- πολιτιστικό πολυχώρο Ονειρολόγιο που είναι μια κατηγορία από μόνο του μπορείς να δοκιμάσεις σπιτικά λικέρ από φρούτα τους δάσους σε συνταγές της γιαγιάς Παναγιώτας, υπέροχα γλυκά και προσεγμένους μεζέδες με τη ζεστασιά και την οικειότητα φιλικού σπιτιού. Ο Γιώργος και η Βίκυ μπορούν να σε κατατοπίσουν όχι μόνο για το χωριό αλλά και για τις 9 πεζοπορικές διαδρομές που αποτελούν λόγους για εξόρμηση στην φύση.

Στον τρίτο σταθμό του Peloponnese Food Stories μιλάνε αρκαδικά - εικόνα 3
Λένα Γκόβαρη ©

Και μιλώντας για φύση, αν κοιτάξετε προσεκτικά στο έδαφος στα δάση και στις ρεματιές του Πάρνωνα, θα συναντήσετε διάφορα είδη μανιταριών που ευδοκιμούν. Για να μην πάρετε επικίνδυνα ρίσκα μόνοι σας αξίζει να πάτε με τους ειδικούς της Funghi Hellas σε ένα βιωματικό "κυνήγι" μανιταριών μαθαίνοντας να ξεχωρίζετε κάποια είδη και ανακαλύπτοντας μαζί με τα τρουφόσκυλα τις πολύτιμες άγριες τρούφες. Στο τέλος η εμπειρία θα κλείσει με έντονη γεύση μανιταριού αφού όλα τα σπάνια-ή και όχι-  μανιτάρια που βρήκατε θα μαγειρευτούν σε ένα ξέφωτο στο δάσος και θα καταναλωθούν δίπλα στην πηγή τους! 


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.