Γνωριμία με τη γαστρονομία της Λέσβου

Γνωρίσαμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της Λέσβου σε ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στο εστιατόριο «Παπαδάκης» της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου.

Λέσβος

Το εύφορο νησί της Λέσβου, με τη μακραίωνη ιστορία, τη φυσική ομορφιά, τα αναρίθμητα ελαιόδεντρα και την πλούσια μαγειρική παράδοση που οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανή, έδωσε ζωντανό γαστρονομικό "παρών" στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο "Παπαδάκης" της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου. 

Λέσβος

Το τιμόνι στο γευστικό μας ταξίδι από τον κόλπο της Καλλονής μέχρι τη πατρίδα του ούζου, το Πλωμάρι, και τους ηφαιστιογενείς αμπελώνες τις Ανεμώτιας, κράτησε η αναγνωρισμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που, ως άψογη οικοδέσποινα, μαγείρεψε με τα καλούδια της Λέσβου ένα μενού αρτυσμένο με τη γεύση της παράδοσης. Εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, αρωματικό ούζο, αλίπαστα, μεζέδες και βραβευμένα κρασιά πρωταγωνίστησαν σε μια βραδιά με αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Από τα πιάτα που συνόδευσαν άψογα τα τσουγκρίσματα, ξεχωρίσαμε τις ορεκτικές χάχλες Λέσβου με χωριάτικη σαλάτα και τα κολοκυθολούλουδα με την τραγανή κρούστα, γεμιστά με φέτα ΠΟΠ, γραβιέρα και λαδοτύρι, που συνδυάζει δυο κορυφαία προϊόντα του νησιού – γάλα και ελαιόλαδο. Μες την απλότητά του, ο συγκεκριμένος μεζές ήταν από τους πιο νόστιμους και δίκαια δεδομένης της πλούσιας τυροκομικής παράδοσης του νησιού. Το ψητό καλαμάρι, γεμιστό με τραχανά με τη δαγκωτή σάρκα του ήταν μια ακόμα εκλεκτή πρόταση ενώ από τα κυρίως το βαθιά νόστιμο κατσικάκι στη γάστρα με ντομάτα, που η σεφ επέλεξε να σερβίρει με τραχανά έγραψε το χορταστικό φινάλε λίγο πριν τα φίνα επιδόρπια, το παγωτό Λέσβου με κατσικίσιο γάλα και το μιλφέιγ με κρέμα γιαουρτιού και θυμαρίσιο μέλι.

Λέσβος Μπαρμπαρίγου

Στην εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, υποδέχθηκε τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τους βουλευτές του νομού: Χαράλαμπο Αθανασίου και Γιάννη Μπουρνού καθώς και τον βουλευτή Σάμου, καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του λεσβιακού ελαιολάδου και της αιγιακής διατροφής για την υγεία. Στο καλωσόρισμά του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά: "Σήμερα γιορτάζουμε την είσοδο στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας των νησιών του Βορείου Αιγαίου που ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ από το μεταναστευτικό. Τώρα, με τη συμβολή και του υπουργείου Τουρισμού, ξεκινά μία νέα εποχή για τα πανέμορφα νησιά μας". Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που ανακηρύχτηκε από τον κο Μουτζούρη, "Γαστρονομική Πρέσβειρα Βορείου Αιγαίου" - ενθουσιασμένη για την τιμή που της έγινε- δήλωσε: "Είναι απόλαυση να μαγειρεύει κανείς με τα εξαιρετικά προϊόντα αυτού του ευλογημένου τόπου". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.