Λευτεριά στα όσπρια! Ποιος είπε ότι δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στα εστιατόρια;

Η γευσιγνωστική ομάδα του αθηνόραματος από τις πρόσφατες επισκέψεις της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα σταχυολογεί τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα με όσπρια με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Όσπρια», που έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η 10η Φεβρουαρίου.

Aleria cropped

Πουρές από παπούδα (τοπικά φασόλια) με καπνιστή πέστροφα
"Διόνυσος",  Όρμα Αριαδαίας

Διόνυσος
Ντίνα Γκρουμούτη

Τα ολόλευκα μικρόσπερμα φασόλια της ποικιλίας παπούδα καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας. Τα δοκιμάσαμε από τη Ρίτα Χατζή στο εστιατόριο Διόνυσος, στην πλατεία της γραφικής Όρμας στην Αριδαία, σε μορφή ενός βελούδινου και βαθιά γευστικού πουρέ που συνδυάζεται έξοχα με καπνιστή πέστροφα και κρεμμυδάκι, σ΄ ένα ξεχωριστό ορεκτικό. Όρμα Αριδαία, 2384 094 410

MFlavours
Βαλσάμης Δουκάκης

Φασολάδα μέσα σε κρεμμύδι
"Mflavours", Αθήνα

Η εθνική μας φασολάδα με φαντασία και δημιουργικότητα. Το "κέλυφος" του κρεμμυδιού, ψήνεται στο φούρνο σε αλάτι, καψαλίζεται με φλόγιστρο και γεμίζεται με φανταστικό χοντρόκοκο πουρέ φασολάδας. Ο Δημήτρης Μπούτσαλης συνοδεύει το πιάτο με αέρινο τσιπ προζυμένιου ψωμιού, κεντημένο με μαρμελάδα από ραβέντι, ταραμά και καπνιστό χέλι, ενώ στη γευστική συγχορδία συμμετέχει ακόμα βελούδινο καπνιστό σκουμπρί και ελαφριά σάλτσα γάρου.

Aleria

Μπακαλιάρος με φακές 
"Aleria", Αθήνα

"Γη και Θάλασσα" συναντώνται στο κομψό "Aleria" σε πιάτο του Γκίκα Ξενάκη που συνδυάζει δημιουργικά τον μπακαλιάρο με τις ταπεινές φακές. Το ψάρι μαγειρεύεται ντελικάτα sous vide, ξαπλώνει πάνω σε ένα φίνο φακόρυζο και "κυκλώνεται" με υποδειγματικό στήσιμο από μια λίμνη αρωματικών χόρτων και απαλό πουρέ καρότου με μανταρίνι. 

Travolta
Βαλσάμης Δουκάκης

Φάβα από τη Σχοινούσα με καπνιστό χέλι σε λαρδί

Τραβόλτα, Αθήνα

Παράδοση, ευρηματικότητα, νεωτερισμός και βαθιά διαχρονικότητα συναντιούνται στο ψαροφαγικό αυτό τοπόσημο. Θρίαμβος της εκλεκτής πρώτης ύλης, εξαιρετικά διαχειρισμένης, η φάβα Σχοινούσας είναι ένα ποίημα από μόνη της, αλλά το κομψότατο χέλι Γείτονα, τυλιγμένο σε χοιρινό λαρδί, μεταμορφώνει το πιάτο σε ένα λιχούδικο κομψοτέχνημα που δεν είναι να προσπεράσει κανείς.

Marrone

Σφυρίδα με κρέμα ρεβυθάδας
"Marrone", Θεσσαλονίκη

Στην σχετικά καινούρια προσθήκη στην εστιατορική βεντάλια της Καλαμαριάς, η κουζίνα που κινείται σε comfort μονοπάτια με θαλασσινό άρωμα και κρεατοφαγικές ανησυχίες. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τους πιάτα που δοκιμάσαμε πρόσφατα, ήταν η ζουμερή σφυρίδα με κρέμα ρεβυθάδας του σεφ Κωνσταντίνου Σλαμπάκη, γευστική πρόταση ωραία δουλεμένη, με καθαρές γεύσης και προσεγμένη παρουσίαση. Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, Θεσσαλονίκη, 231 041 9179

Περισσότερες πληροφορίες

Travolta

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σε ένα από τα πιο cool ιταλικά της Αθήνας στήνουν μια πραγματική γιορτή γεύσης

Brunch all’italiana με θέα το Σαρωνικό και νέο μενού που σε ταξιδεύει από τη Νάπολη ως το Τορίνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/11/2025

Μια ιταλική κουζίνα του Κεραμεικού κάνει ακόμα και τους δύσπιστους να λένε ‘Mamma Mia!’

Ιταλική φινέτσα και arty ατμόσφαιρα, εκεί όπου η γεύση συναντά την υψηλή αισθητική.

Σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της Αθήνας σερβίρουν νέο μενού

Μία προνομιακή βεράντα με την Αθήνα στο πιάτο, έμφαση στην τέχνη και ωραίες γεύσεις.

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.