8 casual εστιατόρια που αποδεικνύουν ότι το vegan στο Λονδίνο έχει ανέβει πίστα

Καθώς η πόλη ασπάζεται την τάση του Veganuary, η ανταποκρίτριά μας Δανάη Μολόχα συγκεντρώνει αγαπημένα hot spots των Λονδρέζων που έχουν ανεβάσει το παιχνίδι των φυτικών γεύσεων.

Vegan London

άτι τρέχει με το vegan στο Λονδίνο. Από pop-ups-έκπληξη στα Michelin εστιατόρια, τα τελευταία χρόνια οι φυτικές γεύσεις αποτελούν πειρασμό τόσο για τους ήδη προσηλυτισμένους, όσο και για τους κρεατοφάγους, που ολοένα και περισσότερο παραδίνονται στους ψαγμένους και πεντανόστιμους πειραματισμούς της vegan κουζίνας. Τσεκάρετε τη λίστα μας και κάντε γευστικές βουτιές σε 8 casual vegan προτάσεις απ’ τις τέσσερις γωνιές της πόλης: ατμοσφαιρικά καφέ, takeaways κι εστιατόρια που θα πείσουν και τους πιο σκεπτικούς της παρέας να δώσουν μια ευκαιρία στις φυτικές γεύσεις, χωρίς να σπάσουν την τράπεζα.

Vegan PizzaExpress

Vegan PizzaExpress
"Vegan PizzaExpress" - αγαπημένα πιάτα σε "πράσινες" εκδοχές.

Αγαπημένη βρετανική αλυσίδα εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες, η PizzaExpress οσφραίνεται τις νέες τάσεις και μετατρέπει μία απ’ τις πιο κεντρικές διευθύνσεις της σε pop-up vegan εστιατόριο. Ακολουθώντας την επιτυχία φυτικών χιτ όπως η Sloppy Vegan στο κυρίως μενού της, μεταμορφώνει τo PizzaExpress στο Aldwych –μόλις δυο βήματα από αγαπημένα μιούζικαλ του West End, όπως το "Lion King" και το "Mamma Mia!"– με νέο ντεκόρ κι ένα μενού αφιερωμένο αποκλειστικά στα φυτικά πιάτα. Εναλλακτικά υλικά, όπως το πεπερόνι από τζάκφρουτ –που πήρε στους γευστικούς αλχημιστές της πάνω από ένα χρόνο να τελειοποιήσουν– απογειώνουν φρέσκες προτάσεις και classics, όπως oι έξτρα-καυτερές Vegan Diavolo και Vegan American Hot.

Temple of Seitan

Temple of Seitan
To πρώτο της vegan "κοτόπουλο" στις αγορές του Λονδίνου στο "Temple of Seitan"

Εμπνευσμένη απ’ την εκκολαπτόμενη vegan σκηνή της Μελβούρνης, αλλά και τα αγαπημένα της κοτοπουλάδικα, η Αυστραλέζα Rebecca McGuinness ξεκίνησε πυρετώδεις πειραματισμούς στην κουζίνα της με βάση το seitan, ένα πλούσιο υποκατάστατο του κρέατος από γλουτένη. Το 2016 σέρβιρε το πρώτο της vegan "κοτόπουλο" στις αγορές του Λονδίνου και, πέντε χρόνια αργότερα, ουρές από πιστούς καταφθάνουν για γευστικό προσκύνημα στον Ναό του Χάκνεϊ, το βραβευμένο πρώτο της takeaway (5 Morning Lane). Πλέον, μπορείτε να πιάσετε τραπέζι σε νέους "Ναούς" στο Κάμντεν, το Κινγκς Κρος και το Μπρίξτον

Συνοδέψετε classics όπως burger και φτερούγες κοτόπουλου με αμαρτωλά μιλκσέικ μπισκότο ή καραμέλα από γάλα ρυζιού. Οι τιμές για φαστ φουντ είναι τσιμπημένες, αλλά μπουκιές 50/50 από τηγανητές πατάτες και κριτσανιστό "ποπ κορν" ή τα κρεμώδη μακαρόνια με τυρί, προσφέρουν φθηνότερες κι εθιστικές εναλλακτικές.

Mildreds

Mildreds
Κοκτέιλ και φυτικές γεύσεις του κόσμου στο "Mildreds".

Είτε επιλέξετε το τρέντι Ντάλστον (1 Dalston Square) είτε το κεντρικό Σόχο (45 Lexington Street), δώστε ραντεβού εδώ για τον γύρο του κόσμου με 100% φυτικές γεύσεις: τηγανίτες μελιτζάνας, τοστ με κορεάτικο kimchi, ινδικό thali ή burger με παντζάρι και λευκά φασόλια. Δημιουργικά κοκτέιλ, όπως εσπρέσο μαρτίνι με αλατισμένο χουρμά, "δένουν" ιδανικά με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και τις ψαγμένες μουσικές. Τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας: πρωί, all-day, μπραντς το σαββατοκύριακο, ενώ δύο ακόμα εστιατόρια σας περιμένουν στο Κάμντεν και το Κινγκς Κρος. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για τέσσερα και άνω άτομα, με επιλογές για δύο ή τρία πιάτα (€ 32 και € 40, αντίστοιχα). 

Palm Greens

Palm Greens
Zωηρές αποχρώσεις του "πράσινου" στο "Palm Greens".

Το στιλάτο αμπιάνς θυμίζει νεοϋορκέζικο loft, βρίσκεστε όμως στην καρδιά του Χάκνεϊ, και συγκεκριμένα στο Netil House, ένα κτίριο του ‘60 που στεγάζει δημιουργικούς χώρους εργασίας μια ανάσα απ’ το London Fields (1 Westgate Street). Η Κάλι, σεφ/συνιδικοκτήτρια του salad bar "Palm Greens", ταξίδεψε τον κόσμο πριν καταλήξει σ’ ένα εμπνευσμένο εποχικό μενού βασισμένο σε βιολογικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς. Ο συνιδιοκτήτης Memby προσθέτει την πολύχρονη εμπειρία του στη μουσική βιομηχανία – γεγονός που σημαίνει ότι ο χώρος ποντάρει και στα πιάτα, και στο σάουντρακ.

Αφήστε το βλέμμα να περιπλανηθεί στις σκεπές και τα περαστικά τρένα που πλαισιώνουν το δημιουργικό χαρμάνι του East End, καθώς αμφιταλαντεύεστε ανάμεσα σε μια επική μεξικανική τοστάδα, αλμυρές τηγανίτες με ασιατικές νότες όπως ινδονησιακό τέμπε, ή μια σαλάτα με ζεστά μανιτάρια portobello και ιαπωνικής έμπνευσης βινεγκρέτ μίσο.  

Purezza

Purezza
Πίτσα που παίζει έξυπνα με τις γεύσεις στο πολυβραβευμένο "Purezza".

Η πρώτη –και πολυβραβευμένη– vegan πιτσαρία της Μεγάλης Βρετανίας άνοιξε το δρόμο (πρώτα στο Μπράιτον, μετά στο Κάμντεν) με πρωτοποριακές συνταγές που, σαν την υπέροχη φυτική μοτσαρέλα της, λιώνουν στο στόμα. Το φωτεινό κι ευρύχωρο στέκι στο 45-47 της Parkway (το μεγαλύτερο vegan εστιατόριο της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με τον ιστότοπό τους) πρωτοστατεί επίσης με το οικολογικό του ντεκόρ – βλέπε φυτικό δέρμα και ανακυκλωμένες πόρτες από ένα παλιό παρεκκλήσι. Ακόμα και οι χτίστες συνέβαλαν στην "πράσινη" ταυτότητα του χώρου, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Λατρέψαμε τη "Τhe One with all the Seasons" με ψητές αγκινάρες, ελιές Καλαμών και καρπάτσιο από παντζάρι, ενώ οι… κρεατοφάγοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε καυτερό σαλάμι από seitan ή nduja, την έξυπνη απάντηση της "Purezza" στο καυτερό λουκάνικο Καλαβρίας.  

WAVE

WAVE
"WAVE": Πολύχρωμα χορτοφαγικά πιάτα σε εξωτικό φόντο.

Είτε πιάσετε θέση στο χουχουλιάρικο εσωτερικό είτε σ’ ένα απ’ τα τραπεζάκια έξω, ένα τροπικό αεράκι φυσά σ’ αυτό το καλά κρυμμένο café λίγα βήματα απ’ το σταθμό Hackney Central (11, Dispensary Lane, Mare Street). Το WAVE (We Are Vegan Everything) φτιάχνει ατμόσφαιρα σαν να γευματίζετε δίπλα στο κύμα με τις κοσμογυρισμένες γεύσεις του. Γευτείτε τον ωκεανό σ’ ένα μπολ γεμάτο από εξωτικά φρούτα, μπλε σπιρουλίνα και φαγώσιμα πέταλα. Ή δοκιμάστε ένα curry καρύδας με ψητή μελιτζάνα, μαζί με εμπνευσμένα ροφήματα όπως latte από παντζάρι (ρωτήστε τους εξπέρ της κουζίνας για το πώς να συνδυάσετε τις πλούσιες γεύσεις καλύτερα). Πολύχρωμα, παχύρευστα smoothies, όπως το "Dreamer" που συνδυάζει μπανάνα με σπανάκι και φιστικοβούτυρο, προσφέρουν ένα ταξιδιάρικο γεύμα από μόνα τους! 

Lele’s

Leles Cake Λονδίνο
Κέικ και τούρτες –ένα έργο τέχνης στο πιάτο– στο "Lele’s"

Λίγα βήματα παραπέρα στο Χάκνεϊ (50, Lower Clapton Road), το λιλιπούτειο "Lele’s" ειδικεύεται στο takeaway όπως κέικ και τούρτες –ένα έργο τέχνης στο πιάτο– και καλό καφέ. Τα πολύχρωμα βουνά από γεύσεις εδώ είναι όλα vegan (παρότι θα σας παραπλανήσουν οι σφολιάτες με "λουκάνικο" και τα σαντουιτσάκια "σολομού"). Το αποκορύφωμα, όμως, δεν είναι άλλο απ’ το κλασικά βρετανικό afternoon tea, ένας εναλλασσόμενος συνδυασμός από γλυκές και αλμυρές γεύσεις για το απογευματινό τσάι σας, που μπορούν να παραδοθούν στην προσωρινή σας διεύθυνση οπουδήποτε στο Λονδίνο. 

Club Mexicana

Club Mexicana
Για χορτοφαγικά τάκος και νάτσος, βάλτε πλώρη για "Club Mexicana". © Nic Crilly

Ειδικοί στο street food με μεξικάνικες/καλιφορνέζικες νότες, το Club Mexicana είναι αγαπημένη στάση ανεφοδιασμού των ντόπιων φεστιβαλιστών, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα το βρουν στις μόνιμες διευθύνσεις του στο Σόχο (Κingly Court) και την τεράστια κλειστή αγορά φαγητού στο Seven Dials του Covent Garden. Νάτσος, μπουρίτο, τάκος, τορτίγια – όλα τα γευστικά must του μεξικάνικου μενού είναι εδώ, και 100% φυτικά. Μοιραστείτε τάκος με την παρέα, με γέμιση από λιγουρευτές εναλλακτικές όπως queso, αβοκάντο ή μανιτάρια στρειδιών (τρία για περ. € 12). Συνοδέψτε με παγωμένη μπίρα με τσίλι και λάιμ. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
01/05/2024

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.