Στα κύματα του "Βασίλαινα"

Η θαλασσινή όψη της βραβευμένης ελληνικής κουζίνας του εμβληματικού εστιατορίου του Θανάση Βασίλαινα έχει τα δικά της θέλγητρα.

Βασίλαινας

Στο παραδοσιακά "πεσμένο" μεσοδιάστημα ανάμεσα στα εορταστικά ρεβεγιόν αλλά και με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να σκληραίνουν κι άλλο, οι παρέες στην ατμοσφαιρική σάλα του "Βασίλαινα" είναι λιγοστές το βράδυ της επίσκεψης μας. Η υπέροχη φιγούρα του "Χίλτον" διαγράφεται σταθερά πίσω από το πάρκο Μαδρίτης, έχοντας πια σαν αντίστιξη τη φωτισμένη πλάτη της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία διεκδικεί το δικό της μερίδιο στη θέα που απολαμβάνουμε από το κομψά στρωμένο τραπέζι μας. Ο Θανάσης Βασίλαινας, πάντα παρών, υποδέχεται τους πάντες σαν εξαιρετικός οικοδεσπότης, ενώ τα ηνία της βραβευμένης ελληνικής κουζίνας του εστιατορίου κρατά σταθερά ο ταλαντούχος σεφ Μάνος Γαρνέλης

Βασίλαινας2

Αυτήν τη φορά, αποζητώντας ίσως μια ψευδαίσθηση καλοκαιριού κι αισιοδοξίας μέσα στη βαρυχειμωνιά των ημερών, ακολουθήσαμε αποκλειστικά την θαλασσινή πλευρά του καταλόγου, και χαρήκαμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες σπεσιαλιτέ που φανερώνουν μια κουζίνα, η οποία ψάχνεται και εξελίσσεται. Βουτήξαμε λοιπόν για αρχή στην διάσημη ταραμοσαλάτα του "Βασίλαινα" αλλά και σε μια ψαρόσουπα από κεφάλι σφυρίδας με σελινόριζα και σαφράν, ιδιαίτερα κομψή και comfort. Ακολούθησαν τα ωμά, καθένα από τα οποία έχει δικό του χαρακτήρα: το καρπάτσιο από λαβράκι με λάιμ, τσίλι και τρούφα τσιμπάει στις οξύτητες, το ταρτάρ από φαγκρί με φύκια wakame και πουρέ από αρακά συνδυάζει γευστικά γη και θάλασσα, το ανώτερο όλων ταρτάρ τόνου αποκτά επίπεδα χάρη στις πίκλες από σέλερι, την καπνιστή μαγιονέζα και το δροσιστικό τζελ πράσινου μήλου. 

Βασίλαινας3

Περνώντας στα ζεστά, τιμήσαμε τόσο το γιουβετσάκι με γαρίδα Κοιλάδας, καπνιστή ντομάτα και βασιλικό, όσο και το χριστόψαρο φρικασέ σε ελαφρύ αβγολέμονο από μάραθο με αρωματικά χόρτα. Ήταν ευχάριστα, ωστόσο τις εντυπώσεις έκλεψαν δύο άλλες συνθέσεις της κουζίνας: το τρυφερότατο καλαμάρι στη σχάρα που ντύνεται με καπνιστές νότες από μελάνι σουπιάς με σουτζούκι, αφράτη φάβα και γλυκές πινελιές από χόρτα τουρσί, όπως επίσης και το χυμώδες και άψογα τηγανισμένο μπαρμπούνι σε κρούστα από πάνκο, που σερβίρεται σε ιδιαίτερα φίνο και ηλιόλουστο σαβόρο, με ντομάτα, μυρωδικά και κουκουνάρι. Ανάμεσα στα επιδόρπια που δεν επιφυλάσσουν ιδιαίτερες συγκινήσεις, ξεχωρίζει η μηλόπιτα σε στιλ Strudel ενισχυμένη με αλμυρή καραμέλα, ενώ ο καινούργιος sommelier του εστιατορίου Γιάννης Ρούσσης ξεναγεί με γνώση στην πλούσια wine list και κάνει τις κατάλληλες προτάσεις αρμονίας. 

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Saint’s by Mpoumpou σερβίρει burger που κολάζει κι άγιο

Ένα funky pop μαγαζί με γευστικό focus στο smash burger κάνει τη διαφορά στο Νέο Ψυχικό.

Επιστροφή στο Manko Athens, για λίγο ακόμη καλοκαίρι

Το δημοφιλές σποτ του One&Only Aesthesis παρατείνει την πιο ανέμελη εποχή του χρόνου, σε ένα σκηνικό κοσμοπολίτικης γεύσης και φινέτσας.

Από τα μεσημέρια των 80s στα βράδια του σήμερα: Το 'Παραδοσιακό Καφενείο' επιστρέφει στο Κολωνάκι

Σαράντα παρά δύο χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το "Καφενείο" επανέρχεται ανανεωμένο, γράφοντας μια καινούρια σελίδα στην πορεία του.

Στο 'Ami' θα ξαναμάθεις ιταλικά

Ο βραβευμένος σεφ Δήμος Σαμουράκης παρουσιάζει ένα νέο μενού με ιταλιάνικη φινέτσα και εποχικότητα.

Πώς θα δοκιμάσεις τα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας σε ειδικά μενού με εξαιρετικές τιμές

Το "αθηνόραμα", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς υποδέχονται στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, αλλά και σπουδαία γαστρονομικά δώρα για εκλεκτούς τυχερούς!

Πότε επιστρέφει σε κανονική λειτουργία το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη

Η πυρκαγιά μικρής έκτασης και η αποκατάσταση του γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.