ΓΙΟΡΤΗ

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης κάνει βόλτες στο δάσος, χτίζει φούρνο με ξύλα, μαγειρεύει ιντριγκαδόρικη ελληνική κουζίνα σε πολύ γλυκές τιμές.

ΓΙΟΡΤΗ

ΓΙΟΡΤΗ

Το πιο πράσινο εστιατόριο της Αθήνας

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης κάνει βόλτες στο δάσος, χτίζει φούρνο με ξύλα, μαγειρεύει ιντριγκαδόρικη ελληνική κουζίνα σε πολύ γλυκές τιμές.

ΓΙΟΡΤΗ - εικόνα 1

Η «Γιορτή», το νέο εστιατόριο του Γιάννη Μπαξεβάνη, κερδίζει βραβείο πρωτοτυπίας. Μπορεί να είναι εντελώς… off Broadway, αλλά αυτό σου δίνει έναν ακόμη λόγο να πας. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, αφού το εστιατόριο βρίσκεται στο τέρμα της Ιεράς Οδού στο Δαφνί, κυριολεκτικά μέσα στο δάσος. Το σούρουπο η ατμόσφαιρα είναι ειδυλλιακή, καθώς με το φως που χάνεται ανάβουν τα λαμπάκια που μαζί με τις κορδέλες του ντεκόρ δίνουν ένα χαρούμενο ύφος πανηγυριού. Τα πουλάκια κελαηδούν, τα τζιτζίκια τζαμάρουν και εσύ νιώθεις σαν να είσαι διακοπές και ας βρίσκεσαι στη δυτική πύλη των Αθηνών.

Εδώ ο Γιάννης Μπαξεβάνης συνδυάζει με το δικό του ευρηματικό τρόπο τις παραδοσιακές αξίες της τοπικής ελληνικής κουζίνας με τη σύγχρονη γαστρονομική αισθητική. Έχει χτίσει μάλιστα έναν πέτρινο ξυλόφουρνο με τον τρόπο που τον φτιάχνουν στη Σχοινούσα.

Το μενού αναπτύσσεται σε ποικιλία μεζέδων και πιάτων: ο πρώτος κύκλος έχει μεζέδες για ρακί (€ 5/άτ.), ο δεύτερος θαλασσινές γεύσεις (€9/άτ.), ο τρίτος ποικιλία κρεατικών και μαγειρευτών φούρνου (€ 8/άτ.) και ο τέταρτος γλυκά. Εκτός, όμως, από την ποικιλία που περιλαμβάνει ο κάθε κύκλος, μπορείς -αν θέλεις- να εστιάσεις στα φαγητά που ψήνονται στον ξυλόφουρνο: πίτες, γαμοπίλαφο, μπριζόλα χτισμένη σε χοντρό αλάτι. Εγώ δοκίμασα σιγομαγειρεμένο κατσίκι από τη Σχοινούσα με χειροποίητες μακαρούνες και χειροκρότησα το βάθος αυτής της παραδοσιακής λιχουδιάς. Ξεκίνησα με την ψαρόσουπα-σήμα κατατεθέν του Μπαξεβάνη με αφρό βλίτων και μυδοσαλάτα και μετά ενθουσιάστηκα με τραγανή (επτάζυμα παξιμάδια) καπνιστή μελιτζανοσαλάτα· δυοσμάτους ντοματοκρεμμυδοκεφτέδες που μοσχοβολάνε· εξαιρετικό ημίπαστο μπακαλιάρο με αφράτη σάρκα, αέρινο κουρκούτι και σκορδαλιά σαφράν· ευγενέστατη ψητή σαρδέλα με κριτσανιστό χοντρό αλάτι (ωραίο εύρημα) και ένα συνδυασμό από σκορδαλιά ελιάς και μυρωδάτη al dente ρυζοσαλάτα· ωραιότατη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι. Στο φούρνο ψήνεται εκπληκτικό σκούρο χαρουπόψωμο.

Στη «Γιορτή» του Μπαξεβάνη μπορείς να πας από το μεσημέρι για να χαρείς το δάσος την ημέρα. Μπορείς ακόμη να καθίσεις στο διπλανό όμορφο χώρο του lounge και να τσιμπήσεις κάτι ελαφρύ. Τα πιτσιρίκια θα ενθουσιαστούν παίζοντας στην παιδική χαρά και οι μεγάλοι θα τα βλέπουν τσιμπολογώντας. Υπ' όψιν ότι οι τιμές είναι πολύ γλυκές και τα κρασιά κάνουν με την τιμολόγησή τους το πορτοφόλι να χειροκροτεί.

Δημήτρης Αντωνόπουλος
dantonopoulos@athinorama.gr
INFO

ΓΙΟΡΤΗ Τέρμα Ιεράς Οδού, Δαφνί-Χαϊδάρι, 2105326163.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το τέλος του πράσινου αστεριού της Michelin ίσως να μην αφορά τελικά κανέναν

Ο περίφημος γαστρονομικός οδηγός αφαιρεί αθόρυβα τα Green Stars και δε δίνει λογαριασμό πουθενά. Ήταν όμως ποτέ το πράσινο αστέρι κάτι περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/10/2025

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Το Cupola γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Αν πιστεύεις ότι η ευτυχία κρύβεται σε ένα πιάτο με φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, το Cupola στο Παγκράτι σε καταλαβαίνει απόλυτα.

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.