ΓΙΟΡΤΗ

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης κάνει βόλτες στο δάσος, χτίζει φούρνο με ξύλα, μαγειρεύει ιντριγκαδόρικη ελληνική κουζίνα σε πολύ γλυκές τιμές.

ΓΙΟΡΤΗ

ΓΙΟΡΤΗ

Το πιο πράσινο εστιατόριο της Αθήνας

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης κάνει βόλτες στο δάσος, χτίζει φούρνο με ξύλα, μαγειρεύει ιντριγκαδόρικη ελληνική κουζίνα σε πολύ γλυκές τιμές.

ΓΙΟΡΤΗ - εικόνα 1

Η «Γιορτή», το νέο εστιατόριο του Γιάννη Μπαξεβάνη, κερδίζει βραβείο πρωτοτυπίας. Μπορεί να είναι εντελώς… off Broadway, αλλά αυτό σου δίνει έναν ακόμη λόγο να πας. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, αφού το εστιατόριο βρίσκεται στο τέρμα της Ιεράς Οδού στο Δαφνί, κυριολεκτικά μέσα στο δάσος. Το σούρουπο η ατμόσφαιρα είναι ειδυλλιακή, καθώς με το φως που χάνεται ανάβουν τα λαμπάκια που μαζί με τις κορδέλες του ντεκόρ δίνουν ένα χαρούμενο ύφος πανηγυριού. Τα πουλάκια κελαηδούν, τα τζιτζίκια τζαμάρουν και εσύ νιώθεις σαν να είσαι διακοπές και ας βρίσκεσαι στη δυτική πύλη των Αθηνών.

Εδώ ο Γιάννης Μπαξεβάνης συνδυάζει με το δικό του ευρηματικό τρόπο τις παραδοσιακές αξίες της τοπικής ελληνικής κουζίνας με τη σύγχρονη γαστρονομική αισθητική. Έχει χτίσει μάλιστα έναν πέτρινο ξυλόφουρνο με τον τρόπο που τον φτιάχνουν στη Σχοινούσα.

Το μενού αναπτύσσεται σε ποικιλία μεζέδων και πιάτων: ο πρώτος κύκλος έχει μεζέδες για ρακί (€ 5/άτ.), ο δεύτερος θαλασσινές γεύσεις (€9/άτ.), ο τρίτος ποικιλία κρεατικών και μαγειρευτών φούρνου (€ 8/άτ.) και ο τέταρτος γλυκά. Εκτός, όμως, από την ποικιλία που περιλαμβάνει ο κάθε κύκλος, μπορείς -αν θέλεις- να εστιάσεις στα φαγητά που ψήνονται στον ξυλόφουρνο: πίτες, γαμοπίλαφο, μπριζόλα χτισμένη σε χοντρό αλάτι. Εγώ δοκίμασα σιγομαγειρεμένο κατσίκι από τη Σχοινούσα με χειροποίητες μακαρούνες και χειροκρότησα το βάθος αυτής της παραδοσιακής λιχουδιάς. Ξεκίνησα με την ψαρόσουπα-σήμα κατατεθέν του Μπαξεβάνη με αφρό βλίτων και μυδοσαλάτα και μετά ενθουσιάστηκα με τραγανή (επτάζυμα παξιμάδια) καπνιστή μελιτζανοσαλάτα· δυοσμάτους ντοματοκρεμμυδοκεφτέδες που μοσχοβολάνε· εξαιρετικό ημίπαστο μπακαλιάρο με αφράτη σάρκα, αέρινο κουρκούτι και σκορδαλιά σαφράν· ευγενέστατη ψητή σαρδέλα με κριτσανιστό χοντρό αλάτι (ωραίο εύρημα) και ένα συνδυασμό από σκορδαλιά ελιάς και μυρωδάτη al dente ρυζοσαλάτα· ωραιότατη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι. Στο φούρνο ψήνεται εκπληκτικό σκούρο χαρουπόψωμο.

Στη «Γιορτή» του Μπαξεβάνη μπορείς να πας από το μεσημέρι για να χαρείς το δάσος την ημέρα. Μπορείς ακόμη να καθίσεις στο διπλανό όμορφο χώρο του lounge και να τσιμπήσεις κάτι ελαφρύ. Τα πιτσιρίκια θα ενθουσιαστούν παίζοντας στην παιδική χαρά και οι μεγάλοι θα τα βλέπουν τσιμπολογώντας. Υπ' όψιν ότι οι τιμές είναι πολύ γλυκές και τα κρασιά κάνουν με την τιμολόγησή τους το πορτοφόλι να χειροκροτεί.

Δημήτρης Αντωνόπουλος
dantonopoulos@athinorama.gr
INFO

ΓΙΟΡΤΗ Τέρμα Ιεράς Οδού, Δαφνί-Χαϊδάρι, 2105326163.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.