Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021 από το Αθηνόραμα: Οι μεγάλοι νικητές

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021 από το Αθηνόραμα: Οι μεγάλοι νικητές

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια βραδιά κατά την διάρκεια της οποίας οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021 από το Αθηνόραμα: Οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 1
Η Υφυπουργός Τουρισμου Σοφία Ζαχαράκη απένειμε τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας με βαθμολογία 15/20 και 15,5/20. Από αριστερά οι Άλκης Σωτηρίου, γενικός διευθυντής "Makedonia Palace" και Σωτήρης Ευαγγέλου, executive σεφ "Salonica Restaurant" (15/20), Γκίκας Ξενάκης, σεφ "Aleria" (15/20), Νίκος Μαυρόκωστας, σεφ "GB Roof Garden" (15/20), Γεωργία Δώδου, marketing "Sani Resort" για το "Ντομάτα" (15/20), Τάσος Στεφάτος, σεφ "Petra Restaurant" (15/20) και ο Κωνσταντίνος Σιγάλας για το "Selene" (15/20).

Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 49 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη, τα οποία συγκέντρωσαν - από την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide - βαθμολογία από 14/20 και πάνω.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021 από το Αθηνόραμα: Οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 2
Άμεσος, επικοινωνιακός, με πηγαία αίσθηση του χιούμορ αλλά και μεγάλη αγάπη για τη γαστρονομία, ο master of ceremony Γιώργος Καραμίχος κέρδισε τους πάντες.

Την παρουσίαση της τελετής, στην οποία τηρήθηκε και φέτος το υγειονομικό πρωτόκολλο, έκανε με κέφι και αμεσότητα, ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος, βγαίνοντας στη σκηνή, αποκάλυψε πως η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος έχει δοκιμάσει συνολικά περίπου 100.800 πιάτα, από τότε που ξεκίνησε το εστιατορικό της σαφάρι, το μακρινό 1993 τα μισά από τα οποία αφορούσαν δημιουργίες ελληνικής κουζίνας. Για να θέσει αμέσως μετά το ερώτημα «Ποια από αυτά είναι τα πιο καινοτόμα, πιο ευρηματικά, πιο ρηξικέλευθα, επιδραστικά, πρωτοποριακά πιάτα;». Η χρυσή ενδεκάδα με τα πιάτα που έγραψαν ιστορία, τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στην ελληνική κουζίνα, συζητήθηκαν, προκάλεσαν έκπληξη, ενθουσιασμό αλλά και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και σκάνδαλα, παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της τελετής των βραβείων μαζί με τους σεφ που τα δημιούργησαν και τα εστιατόρια που τα παρουσίασαν.
Στα πλαίσια της βραδιάς απονεμήθηκε επίσης εύφημος μνεία στη σχολή μαγειρικής Le Monde για τη μακρά συνεισφορά της στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021 από το Αθηνόραμα: Οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 3
Οι ταλαντούχοι σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας και Θάνος Φέσκος επέβλεψαν κάθε λεπτομέρεια της ετοιμασίας του ευρηματικού μενού.

Μετά τις απονομές και το χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», το οποίο έφερε την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία. Οι δύο σεφ παρουσίασαν μία φυσιολατρική πρόταση γαστρονομίας με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας αλλά εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021 από το Αθηνόραμα: Οι μεγάλοι νικητές - εικόνα 4
Σύσσωμη η ομάδα του Makedonia Palace που μαζί με τον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου και τους guest chefs υποστήριξαν υποδειγματικά την εκδήλωση καταχειροκροτήθηκε.

Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, η Προϊσταμένη του τμήματος εταιρικής ευθύνης και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων της Helexpo Μαρία Συλλοπούλου, ο οινοπαραγωγός και ιδρυτής του Κτήματος Γεροβασιλείου Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Γενικός Διευθυντής της Upfield Hellas Νίκος Λαβίδας, ο Bar & Restaurant Sales Manager Nestle Waters Γρηγόρης Μανωλέλης, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ, αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Δείτε αναλυτικά τα βραβεία εδώ

Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2021: METRO Cash & Carry, Acqua Panna - S.Pellegrino, Άλτις Ελαιόλαδο, Nespresso Professional, Le Monde
Υποστηρικτές: Κτήμα Γεροβασιλείου, Μ Dry, Septem

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"La Bottega Da Marco", μια νέα άφιξη... πιο ιταλική δεν γίνεται

Στην ολόφρεσκη "La Bottega Da Marco" δεν μιλάμε απλώς για "ιταλικό φαγητό". Μιλάμε για γνήσια ιταλική γεύση, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
08/05/2025

Τι παίζει με το boba tea στην Αθήνα

Tο γευστικό τσάι με τις πέρλες ταπιόκα που σκάνε στο στόμα δείχνει να έχει τη στιγμή του -και το κοινό του- στην πόλη.

Sani Gourmet 2025: Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπά στη Χαλκιδική

Ο βραβευμένος θεσμός του Sani Resort αναδεικνύει και φέτος την Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με το πιο πολυβραβευμένο resort της χώρας να υποδέχεται κορυφαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης για άλλη μια χρονιά.

Σεράμικο

Το αδερφάκι του διάσημου θεσσαλονικιώτικου "Σέμπρικου" συνεχίζει τη διαδρομή του στη μοντέρνα καλοφαγία της μοιρασιάς, μιξάροντας παρεΐστικη ατμόσφαιρα, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς στη φιλοσοφία της γαστροταβέρνας.

Ο αιθέριος κήπος της Πέτρου Ράλλη

Το Ethereal Garden του Botoxe Athens ανοίγει τις πόρτες του στις 08/05.

Τι έφαγαν οι celebrities στο φετινό Met Gala

Ποιος είναι ο σεφ Kwame Onwuachi και τι μαγείρεψε για τους λαμπερούς καλεσμένους.

Το Gallina ξεκαλοκαιριάζει -και πάλι- στο Domes Zeen Chania

Για 2ο σερί καλοκαίρι, το κουκακιώτικο σποτ... κάνει διακοπές στα Χανιά.