Ανοιχτή εστίαση: Πώς θα γίνονται οι έξοδοι μας από δω και πέρα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα δεδομένα που φέρνει η επιστροφή της εστίασης.

Ανοιχτή εστίαση: Πώς θα γίνονται οι έξοδοι μας από δω και πέρα;

Έξι μήνες πέρασαν από την τελευταία φορά που κάποιος μας σέρβιρε σε γυάλινα και πορσελάνες, όσο εμείς παραμέναμε καθιστοί και όχι βιαστικοί να φύγουμε. Όσο τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνονται να βελτιώνονται, η εστίαση επιτέλους επιστρέφει στον αστικό χάρτη, με τις εικόνες από αραδιασμένα τραπεζάκια, στρωμένα τραπεζομάντηλα και ετοιμοπόλεμο προσωπικό να μας γεμίζουν χαρά μετά από την πολύμηνη απουσία τους.

Επειδή όμως η πλήρης επιστροφή στις συνήθειες μας δεν είναι ακόμα εδώ, νέοι όροι έρχονται να ρυθμίσουν την εμπειρία της εξόδου μας και να διασφαλίσουν την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και της ασφάλειας εργαζομένων και πελατών. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: πώς θα γίνονται οι έξοδοι μας από σήμερα;

Τα μαγαζιά που ανοίγουν

Από το άνοιγμα της εστίασης αποκλείονται τα καθαρόαιμα μπαρ, για τα οποία θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα άγνωστο χρονικό διάστημα για να τα εντάξουμε στην έξοδο μας. Από τα λειτουργούντα καταστήματα που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering), θα επιστρέψουν μόνο όσα διαθέτουν ανοικτό υπαίθριο χώρο.

Σύμφωνα με το τηλεφωνικό ρεπορτάζ μας σε 100 αντιπροσωπευτικά μαγαζιά με εξωτερικούς χώρους, τις ημέρες πριν τις γιορτές, η πλειοψηφία δήλωνε ότι σκοπεύει να ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, δεδομένης της δυσκολίας ανεφοδιασμού και οργάνωσης μετά την ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής για το άνοιγμα της εστίασης.

Δεδομένου του σφιχτού χρονικού πλαισίου που δόθηκε στα μαγαζιά για να ανοίξουν αλλά και τις αργίες που προηγήθηκαν και τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς που έπεται, πολλοί εστιάτορες διατύπωσαν προβληματισμούς σχετικά με ζητήματα έγκαιρης τροφοδοσίας των καταστημάτων τους, ενώ παραμένει ο προβληματισμός για τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης της εστίασης. Έτσι, παρότι η πλειοψηφία φαίνεται να ανοίγει από τις 3 του μήνα, ορισμένοι θα στρώσουν τα τραπέζια τους από την πρώτη εργάσιμη, δηλαδή την 5η του Μαΐου, ή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, με τα all day εστιατόρια και όσα λειτουργούσαν ήδη με delivery να προηγούνται. Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε να καλέσετε το εστιατόριο της αρεσκείας σας πριν την άφιξη σας, τόσο για να επιβεβαιώσετε ότι έχει ανοίξει όσο και για να διαπιστώσετε αν υπάρχει ελεύθερο τραπέζι, εφόσον οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα!

«Είμαστε ήδη προκλεισμένοι και για την Παρασκευή και για το Σάββατο που μας έρχεται» ανέφερε σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, σεφ και ιδιοκτήτης του επιτυχημένου «CTC», το οποίο λειτουργεί πλέον από το νέο του χώρο στον Κεραμεικό, εκεί όπου μέχρι πρότινος βρίσκαμε το «Αθήρι». «Είναι πολύ αισιόδοξο ότι επιστρέφουμε προς την κανονικότητα. Το κλείσιμο εμάς μας έπιασε σε ένα σημείο που θέλαμε να μετακομίσουμε. Το γεγονός ότι ήταν κλειστή η εστίαση μας βοήθησε σε αυτό το κομμάτι. Δεν είχαμε την πίεση του χρόνου με το που φύγουν οι εργάτες να πρέπει να μπούμε μέσα», συνέχισε για το νέο του εγχείρημα.

Επιπλέον, ορισμένα εστιατόρια θα ακολουθήσουν πολιτική με time slots, όπου κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης διευκρινίζεται το δίωρο κατά το οποίο θα είναι διαθέσιμο το κάθε τραπέζι.

Πώς πάμε στα εστιατόρια

Το μήνυμα στο 13033 δεν έχει καταργηθεί ακόμα, επομένως για τη μετάβασή σας στο εστιατόριο πρέπει να στείλετε μήνυμα με κωδικό 6. Υπενθυμίζουμε ότι έχουν καταργηθεί οι διαδημοτικές μετακινήσεις, οπότε δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον τόπο εξόδου: αρκεί βέβαια να είναι στον ίδιο νομό! Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας επίσης αλλάζει από τη Δευτέρα 3 Μαΐου και είναι πλέον από τις 11μ.μ. έως τις 5μ.μ., με το last call της εστίασης να έρχεται στις 11 παρά δέκα το αργότερο.

Η εμπειρία των καθήμενων

Νέοι όροι έρχονται και όσον αφορά την εμπειρία των πελατών που βρίσκονται ήδη στα διαθέσιμα τραπέζια. Οι αποστάσεις ορίζονται στα 0.90 εκατοστά εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα μεταξύ των τραπεζιών, 1.20 εκατοστά εάν παρεμβάλλεται στην πλευρά του ενός εκ των 2 τραπεζιών καρέκλα και 1.80 εκατοστά εάν παρεμβάλλονται στις πλευρές και των 2 τραπεζιών καρέκλες. Σε κάθε τραπέζι μπορούν να βρίσκονται έως 6 άτομα, όλοι υποχρεωτικά καθήμενοι, ενώ στο μπαρ (πάντα σε εξωτερικό χώρο), τοποθετούνται μέχρι 2 σκαμπό μαζί και σε απόσταση ενάμιση μέτρου μέχρι την επόμενη δυάδα.

Στο τραπέζι θα βρείτε υποχρεωτικά απολυμαντικό, ενώ οι κατάλογοι απολυμαίνονται κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια – εκτός φυσικά αν δούμε να διευρύνεται ακόμα περισσότερο η χρήση qr code αντί για φυσικό κατάλογο. Παρά τις διαμαρτυρίες, δεν θα υπάρχει αναπαραγωγή μουσικής σε κανένα είδος μαγαζιού.

Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδαγνωστικού ελέγχου έως και 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα εργασίας του για κάθε εβδομάδα, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Τέλος, για τους πελάτες η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο κατά το χρόνο αναμονής.

Πριν την έξοδο σας, διαβάστε εδώ περισσότερες δηλώσεις σεφ που επιστρέφουν δυναμικά στις κουζίνες τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.