«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές

Το μουσικό μεζεδοπωλείο του Νέου Ηρακλείου, με γεύσεις εμπνευσμένες από διαχρονικούς σταθμούς της ελληνικής παράδοσης, γεμίζει την κομψή του σάλα με διάθεση χαλαρή, σε ρυθμούς φοιτητικούς.

«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές

Σάββατο βράδυ και η κομψή, άνετη σάλα με τις ρετρό αναφορές, γεμάτη ως τα μπούνια με κοινό νεανικό, καλοντυμένο και κεφάτο, βουίζει από ζωηράδα υποδηλώνοντας εμφαντικά το target group ενός από τα δημοφιλέστερα μουσικά μεζεδοπωλεία του Νέου Ηρακλείου, που κάθε Τετάρτη και Σάββατο βράδυ αλλά και Κυριακή μεσημέρι κινείται σε ρυθμούς ρεμπέτικους κι εντεχνολαϊκούς. Καλοβαλμένος, upscale φοιτητόκοσμος δίνει παλμό νεανικό στο «Δισάκι» και δημιουργεί ένα απολαυστικό χωροχρονικό οξύμωρο, έτσι όπως μαζεύεται κάτω από καδραρισμένα κεντήματα, πολύχρωμες φλοκάτες, όμορφες παλιές γκραβούρες και τις απαραίτητες κουτάλες κρεμασμένες δίπλα στις προθήκες με τα περίτεχνα πορσελάνινα πιατάκια «της γιαγιάς».

Αυτήν την αύρα της έξω καρδιά συνάντησης παλιού και νέου αποπνέει και το μενού, με πιάτα εμπνευσμένα από διαχρονικούς σταθμούς της ελληνικής παράδοσης να συναντούν εδώ ένα καινούργιο βλέμμα: το κλασικό μαστέλο Χίου, για παράδειγμα, που σερβίρεται όμορφα ψημένο με χυμούς και αρώματα σε πλήρη διάταξη, παντρεύει το ιδιαίτερο γευστικό ταμπεραμέντο του με την αβρότητα που φέρνει στο πιάτο το πληθωρικό γλυκό του κουταλιού σταφύλι, ενώ οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, σβησμένοι με ξίδι και αρωματισμένοι με δεντρολίβανο, χάρη στην ανεβασμένη αρμύρα τους, τραβάνε το ευκολόπιοτο κρασί που πηγαινοέρχεται στα τραπέζια.

«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές - εικόνα 1

Αντίστοιχα τα σκιουφιχτά με σύγκλινο από τη Μάνη, bestseller του μερακλίδικου μενού, βάζουν αρώματα ορεσίβια να παίζουν με comfort υφές και γεύσεις στο δέσιμο της κρέμας και του μανιταριού. Η χειροποίητη παστουρμαδόπιτα, με φύλλο τραγανό και κασέρι μετρημένο, προσφέρει μπουκιά με διάρκεια και υφή, αν και θα βοηθιόταν από την τρυφερή σάρκα της φρέσκιας ντομάτας αντί για τη σάλτσα που προτιμάται εδώ.

Η αγάπη της κουζίνας για τη σχάρα εκφράζεται με τις value for money ποικιλίες κρεατικών, που ξεχειλίζουν από τις πιατέλες, ασφαλείς θαλασσινές επιλογές όπως το ριζότο θαλασσινών και το κριθαρότο με γαρίδες προσφέρουν λύσεις για τους μη κρεατοφάγους της παρέας, ενώ ο φιλικός κι εξυπηρετικός Σπύρος στο σέρβις είναι εξαιρετικός οδηγός για τις μαγειρευτές επιλογές που προστίθενται στο μενού ημέρας.

Μη σας ξεφύγουν

«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές - εικόνα 2

Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή...

...δροσερή και μυρωδάτη, με τη μελιτζάνα της χοντροκομμένη και τη γεύση της γεμάτη, βρίσκει στο καπνιστό σκουμπρί νότες πικάντικες, που αγκαλιάζει με τη γλύκα της η πιπεριά Φλωρίνης.

Πατάτες τηγανητές...

...με στάκα και αβγά μάτια, πιάτο πληθωρικό σε γεύσεις όσο και σε ποσότητα, φέρνει στο τραπέζι τη νοστιμιά της απλότητας στην πιο ρουστίκ και ατόφια εκδοχή της.

Συκώτι μοσχαρίσιο...

...σβησμένο με ξίδι, δεντρολίβανο και γλυκιά πάπρικα, έρχεται τρυφερό και νόστιμο στη μοσχομυριστή σαλτσούλα του και αποκαλύπτει όλη του τη γεύση αν το ζητήσετε λίγο λιγότερο ψημένο από το σύνηθες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι "τρέχει" με τα ζαχαροπλαστεία

Η Managing Director της "La Liste", Helen Pietrini, μιλά στο "α" για το παρόν και το μέλλον της ζαχαροπλαστικής με αφορμή την πρώτη διεθνή λίστα – οδηγό για ζαχαροπλαστεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
04/10/2022

Ο "Κόλλιας" επιστρέφει!

Ο "Κόλλιας" έχει γράψει ιστορία, έχει αφήσει εποχή στον Πειραιά και την Αθήνα. Σε λίγο θα τον χαιρόμαστε στη Γλυφάδα.

Εσύ πού θα δώσεις τους φετινούς… Χρυσούς Σκούφους σου;

Γίνε κι εσύ αξιολογητής στο Βραβείο Κοινού των Χρυσών Σκούφων 2023 και ζήσε μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Η Αναπαύσεως πιο "ζωντανή" από ποτέ

Γίνονται πραγματάκια στο Μετς και η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στο δημοφιλέστερο δρόμο της γειτονιάς.

EU Rice: Υπάρχει ελληνικό ρύζι και το θέλουμε (περισσότερο)

Αν και το ελληνικό ρύζι θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, όλα δείχνουν πως κανένας δεν γνωρίζει τίποτε για αυτό. Δεν χρειάζεται να το γκουγκλάρετε, έχουμε όλες τις απαντήσεις για τον κρυμμένο μας γαστρονομικό θησαυρό.

Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος δεν είναι ο ζαχαροπλάστης που έχεις συνηθίσει

Ο pastry chef πίσω από την επιτυχία του "Ρεσιτάλ" μιλά στο Αθηνόραμα.