Φθινόπωρο αλά ιταλικά, με παρμεζάνα και τρούφα στο «Da Bruno»

Οι θεματικές σπεσιαλιτέ με βάση την παρμεζάνα και την τρούφα μάς δίνουν μια ωραία αφορμή για να επιστρέψουμε στο κλασικό ιταλικό στέκι του Παλαιού Φαλήρου.

Φθινόπωρο αλά ιταλικά, με παρμεζάνα και τρούφα στο «Da Bruno»

Ακόμη και να μην έχεις ξαναβρεθεί εδώ, η καθησυχαστική αύρα ενός στεκιού που μετράει πάνω από τριάντα χρόνια στο ιταλιάνικο γαστρονομικό στερέωμα της πόλης σε τυλίγει με το που κάθεσαι στην υπερυψωμένη βεράντα του. Τα τραπέζια είναι ντυμένα με καλά τραπεζομάντιλα, οι σερβιτόροι ευγενικοί και πρόθυμοι, οι μυρωδιές που έρχονται από την κουζίνα ανοίγουν την όρεξη. Τριγύρω μας κόσμος μπαινοβγαίνει διαρκώς, άλλοι για να φάνε κανονικά και άλλοι για μια μακαρονάδα ή μια πίτσα στα γρήγορα. Το μαγαζί είναι άλλωστε από τα πρώτα που κόμισαν τη ζεστασιά, το χαλαρό ταμπεραμέντο και το γευστικό ρεπερτόριο μιας αυθεντικής τρατορίας στην Αθήνα.

Φθινόπωρο αλά ιταλικά, με παρμεζάνα και τρούφα στο «Da Bruno» - εικόνα 1

Ο Δημήτρης Τσουκάρης, ψυχή του «Da Bruno» και ήρεμος ενορχηστρωτής των πάντων, μας συμβουλεύει να δοκιμάσουμε το χειροποίητο σπαγκέτι alla chitarra σε κεφάλι βιολογικής παρμεζάνας 30 μηνών, πιάτο-σταρ για τον Οκτώβριο που η παρμεζάνα έχει την τιμητική της. Το μαγείρεμά του ολοκληρώνεται μπροστά μας, καθώς ο σερβιτόρος αναδεύει το ζυμαρικό στα τοιχώματα, αποσπώντας έτσι τα γλυκοπικάντικα αρώματα και τη βαθύτερη ουσία του αγαπημένου τυριού σε ένα πιάτο λευκό και μίνιμαλ στην όψη, αλλά με πληθωρική γεύση και πολύ καλό al dente. Αν αγαπάτε την τρούφα, σημειώστε ότι ο Δημήτρης θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στην Άλμπα για τρουφοκυνήγι, καθώς ο Νοέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στον εξαιρετικό μύκητα με πολλές σπέσιαλ συνταγές.

Η εποχικότητα της πρώτης ύλης είναι κομβικό στοιχείο στη φιλοσοφία του «Da Bruno» κι έτσι στα πιάτα του μήνα τα μανιτάρια έχουν κάνει κιόλας την εμφάνισή τους. Τα πορτσίνι λ.χ. γίνονται μια πολύ ορεκτική βελουτέ που σερβίρεται με χειροποίητα τραγανά κρουτόν, έρχονται όμως και ολόκληρα σε μια σάλτσα γκοργκοντζόλας και παρμεζάνας, που θα κέρδιζε πόντους αν τα χαρακτηριστικά αρώματα των τυριών «ακούγονταν» περισσότερο.

Φθινόπωρο αλά ιταλικά, με παρμεζάνα και τρούφα στο «Da Bruno» - εικόνα 2

Από την άλλη, το ριζότο με κολοκύθα και φρέσκο λουκάνικο salsiccia φανερώνει το μπρίο και τις ικανότητες της κουζίνας – σωστά χυλωμένο το ρύζι Arborio, ευρηματικός και ασυνήθιστος ο συνδυασμός του πικάντικου λουκάνικου με τη γλύκα της κολοκύθας. Αρκετά ενδιαφέρουσα η ταλιάτα τόνου, έρχεται σε στρώμα από «καπελάκια» πορτσίνι και ραντίζεται με κουκουνάρια και φλούδες παρμεζάνας, παραμένοντας ζουμερή και χυμώδης.

Παραδοσιακά ιταλικό το φινάλε με προφιτερόλ, το οποίο φτιάχνεις μόνος σου βουτώντας τα σου σε απολαυστικό φοντί σοκολάτας, τιραμισού και πανακότα αλλά και μια πλήρη γκάμα από ντιζεστίφ, γκράπες και λικέρ με ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες.

Περισσότερες πληροφορίες

Da Bruno

Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.