«Βασίλαινας» | Η οικεία όψη του fine dining

Με το μέσα και το έξω να γίνονται ένα, το εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα κερδίζει έξτρα πόντους στο εγχειρίδιο θερινής καλοπέρασης των Αθηναίων.

«Βασίλαινας» | Η οικεία όψη του fine dining

Από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις της γευστικής σκηνής της πόλης, ο «Βασίλαινας» έχει καταφέρει κάτι σπουδαίο. Κοντεύοντας τον έναν αιώνα ιστορίας, γοητευτικός όσο ποτέ, με κλάση απ’ τα παλιά, μητροπολιτική αύρα και σύγχρονο πνεύμα, αυτήν τη μεγάλη διαδρομή του την αποτυπώνει στη γευστική φιλοσοφία του: εδώ το fine dining είναι καρυκευμένο με τη γλυκιά θαλπωρή του οικείου, ελληνικό, βαθιά νόστιμο, ανοιχτόκαρδα δημιουργικό.

«Βασίλαινας» | Η οικεία όψη του fine dining - εικόνα 1

Και αυτήν την εποχή είναι και open air. Τώρα που οι τζαμαρίες και η οροφή της πρασιάς έχουν εξαφανιστεί, το φαγητό σου το χαίρεσαι στο περιποιημένο μικρό κηπάκι με τις μυρτιές, τα δεντρολίβανα και τους βασιλικούς. Με το μέσα και το έξω να γίνονται ένα, το εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα, που έχει πολλά Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας στο ενεργητικό του, με το 2018 να μην αποτελεί εξαίρεση, κερδίζει έξτρα πόντους στο εγχειρίδιο θερινής καλοπέρασης των Αθηναίων.

«Βασίλαινας» | Η οικεία όψη του fine dining - εικόνα 2

Ο ταλαντούχος σεφ Μάνος Γαρνέλης έχει κεντήσει στο καλοκαιρινό μενού πολλές ωραίες ιδέες που ακτινοβολούν ελληνικότητα, όπως η θαυμάσια σφυρίδα με αγκινάρες αλά πολίτα, οι πρωτότυποι λαχανοντολμάδες με λάχανο σαβόι και κιμά από κόκορα σε σάλτσα από το ζωμό του, με ντομάτα και λάιμ, η δροσερή σαλάτα με φράουλες, λούτζα και ξινοτύρι, η κλειστή πίτα με χειροποίητο φύλλο και κατσικάκι Βόνιτσας και ο τόνος με καπνιστή μελιτζάνα σε σάλτσα με μέλι και άγριο σκόρδο. Η σομελιέ Μαρία Δελίτσικου, η οποία έχει στη διάθεσή της εκατόν ογδόντα ετικέτες –κατά­ κύριο λόγο από τον ελληνικό αμπελώνα– από την εντυπωσιακή walk-in κάβα που δεσπόζει στη σάλα, κάνει την εμπειρία ακόμη πιο ξεχωριστή ενορχηστρώνοντας ιδιαίτερα pairings για όλα τα βαλάντια και η pastry chef Μαρία Καπερώνη αναλαμβάνει τη γλυκιά επίγευση με φρέσκες φράουλες με μαρέγκες, λέμονγκρας και παγωτό αρμπαρόριζα, χαλβά με παγωτό μύρτιλο και bitter σοκολάτα με παγωτό χαμομήλι.

Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501, www.vassilenas.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.