Οι Coffee Sommelier εξελίσσουν τη γαστρονομία

Μετά τους οινοχόους του κρασιού, οι sommelier του καφέ ανατέλλουν σαν μια σοφιστικέ εξέλιξη στον κόσμο της γαστρονομίας.

Οι Coffee Sommelier εξελίσσουν τη γαστρονομία

Μετά τους οινοχόους του κρασιού, οι sommelier του καφέ ανατέλλουν σαν μια σοφιστικέ εξέλιξη στον κόσμο της γαστρονομίας.

Οι Coffee Sommelier εξελίσσουν τη γαστρονομία - εικόνα 1

Σήμερα πια οι sommelier έχουν καταξιώσει και ευρέως διαδώσει όσο ποτέ πριν την τέχνη του συνδυασμού του φαγητού και των ποτών αποθεώνοντας την γαστρονομική απόλαυση. Στο διάβα του χρόνου και καθώς η ουσιαστική επανεκτίμηση του ρόλου και της θέσης των ποτών απασχολεί ένα διαρκώς διευρυνόμενο κοινό είδαμε να εμφανίζονται εξειδικευμένοι γνώστες σαν τους water και beer sommelier. Ήταν καιρός πιστεύω να δημιουργηθούν οι Coffee Sommelier όταν κατά γενικήν ομολογία ο καφές είναι από τα πλέον πολυσύνθετα ποτά – ροφήματα. Τον έχουμε συνηθίσει στο τέλος του γεύματος εν πολλοίς σαν ωραίο χωνευτικό, αλλά είναι κρίμα να περιορίζεται ο ρόλος του εκεί.

Οι Coffee Sommelier εξελίσσουν τη γαστρονομία - εικόνα 2

Ο καφές στο φινάλε πρέπει να συνεχίζει και να ανανεώνει με τον δικό του τρόπο την απόλαυση ενός γκουρμέ γεύματος. Έτσι λοιπόν όταν συναντιέται με τα νερά και τα ποτά που διαλέγουμε να πιούμε η σωστή εναρμόνισή του μαζί τους είναι μεγάλη χαρά. Για να μην σας πω βεβαίως ότι ο συνδυασμός του καφέ με φαγητό ή και γλυκό εναρμονισμένος σωστά, έτσι που τα αρώματα και οι γεύσεις του να έχουν συγγένεια μαζί τους ή και να τα κοντράρουν με μαεστρία, είναι σούπερ απολαυστικό μονοπάτι που το ακολουθούν οι ψαγμένοι sommelier. Συστηματικός αρωγός σ' αυτή τη διαδικασία η Nespresso έχει αναπτύξει βασιζόμενη στα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ καφέ και κρασιού το Coffee Sommelier Program από το 2009. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον κορυφαίο παγκοσμίως σομελιέ Giuseppe Vaccarini, και απευθύνεται στους καλύτερους επαγγελματίες sommelier του πλανήτη με στόχο να διευρύνει τις γνώσεις τους πάνω στον κόσμο του καφέ. Η γευσιγνωστική ανάλυση του καφέ δανείζεται το λεξιλόγιό της από τον κόσμο του κρασιού.

Οι Coffee Sommelier εξελίσσουν τη γαστρονομία - εικόνα 3

Έτσι η γεύση, η οξύτητα και το σώμα είναι τρία χαρακτηριστικά που συναντούμε τόσο στον καφέ όσο και στο κρασί και χρησιμοποιούνται για την διεξοδική περιγραφή τόσο των χαρμανιών όσο και των single terroir ή estate καφέδων. Το 2009, η Nespresso, βασιζόμενη στα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ καφέ και κρασιού, ανέπτυξε το Coffee Sommelier Program. Στην Ελλάδα η Nespresso Professional σε συνεργασία με τον Πρόεδρο των Ελλήνων Οινοχόων, κ. Ανδρέα Ματθίδη, χορηγεί στον νικητή του ετήσιου διαγωνισμού «Καλύτερος 'Έλληνας Οινοχόος» την δυνατότητα παρακολούθησης αυτού του σπέσιαλ προγράμματος στοχεύοντας να διευρύνει τις γνώσεις του στον καφέ και κατ’ επέκταση την επαγγελματική του πορεία.

Μέχρι στιγμής την πιστοποίηση του Nespresso Coffee Sommelier έχουν πάρει αρκετοί Έλληνες σομελιέ και ανάμεσά τους μεταξύ άλλων οι Νικόλας Γιαννόπουλος, Απόστολος Πλαχούρας, Άρης Σκλαβενίτης, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου και Αλέξανδρος Μπουζίκας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To "Cinco de Mayo" φέρνει μεξικάνικη αλεγκρία στη Δεκελείας

Η νέα άφιξη στην πιάτσα της Νέας Φιλαδέλφειας συνδυάζει τη θέρμη μιας παραδοσιακής hacienta με τη βαθιά νόστιμη μεξικάνικη γευστική κουλτούρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
04/10/2022

Πού θα φας διαβολεμένα νόστιμα tacos στην Αθήνα

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή Taco Day (4/10).

Κάτι "τρέχει" με τα ζαχαροπλαστεία

Η Managing Director της "La Liste", Helen Pietrini, μιλά στο "α" για το παρόν και το μέλλον της ζαχαροπλαστικής με αφορμή την πρώτη διεθνή λίστα – οδηγό για ζαχαροπλαστεία.

Ο "Κόλλιας" επιστρέφει!

Ο "Κόλλιας" έχει γράψει ιστορία, έχει αφήσει εποχή στον Πειραιά και την Αθήνα. Σε λίγο θα τον χαιρόμαστε στη Γλυφάδα.

Εσύ πού θα δώσεις τους φετινούς… Χρυσούς Σκούφους σου;

Γίνε κι εσύ αξιολογητής στο Βραβείο Κοινού των Χρυσών Σκούφων 2023 και ζήσε μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Η Αναπαύσεως πιο "ζωντανή" από ποτέ

Γίνονται πραγματάκια στο Μετς και η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στο δημοφιλέστερο δρόμο της γειτονιάς.