Όταν ένα premium ούζο αγαπάει τα αλίπαστα

Το Άδολο κάνει παρέα με φινετσάτα αλίπαστα και η αρμονία γράφει με γλυκανισάτα γράμματα «ελληνικό καλοκαίρι».

Όταν ένα premium ούζο αγαπάει τα αλίπαστα

Το Άδολο κάνει παρέα με φινετσάτα αλίπαστα και η αρμονία γράφει με γλυκανισάτα γράμματα «ελληνικό καλοκαίρι».

Όταν ένα premium ούζο αγαπάει τα αλίπαστα - εικόνα 1

Eίναι μεγάλη υπόθεση να υπάρχει ένα premium ούζο δίπλα σε premium ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούμι στο παγκόσμιο τοπίο του ποτού. Να συντονιζόμαστε δηλαδή με τις διεθνείς ποιοτικές εξελίξεις και να έχουμε στο πορτφόλιο του εμβληματικού εθνικού μας αποστάγματος ένα ούζο όπως το Άδολο, που αποστάζεται τρεις φορές για να δώσει τη βαθύτερη ουσία της ταυτότητάς του. Με το που το μυρίζεις νιώθεις ένα ασυνήθιστα πλούσιο άρωμα να γαργαλάει τη μύτη, σαν ένα ντελικάτο σύννεφο που ευωδιά­ζει φινόκιο και γλυκάνισο, με κάποιες αιχμηρές λεμονάτες νότες κι ένα χάδι κανέλας με μια στάλα χαμομηλιού. Αυτός ο ξεχωριστός πλούτος γεμίζει και τις θερμές, κομψές γουλιές του Άδολου με τη σχεδόν ελαιώδη υφή, που η φινετσάτη, γλυκόπιοτη δύναμή τους, με ένα συνδυασμό γλυκανισάτου φινόκιο, σπιρτόζας και λίγο πικάντικης φλούδας λεμονιού και απόηχους μαστίχας, καταλήγει σε μια εντυπωσιακά μεγάλη επίγευση.

Όταν ένα premium ούζο αγαπάει τα αλίπαστα - εικόνα 2

Με τι το συνδυάζεις τώρα είναι μια ιστορία με πολλά κεφάλαια, και ανάμεσά τους ένα από τα πιο σημαντικά είναι ο παραδοσιακός κόσμος των αλίπαστων. Είναι ένας τομέας που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και, όπως είναι φυσικό, κάποια εστιατόρια διαπρέπουν στο είδος. Λόγου χάρη το «Ταξιδεύοντας» (στο Κερατσίνι και στην Κηφισιά). εκεί το homemade καπνιστό σκουμπρί, σέρτικο και φινετσάτο­ σε μαστόρικη ισορροπία, με καραμελωμένη επιφάνεια, έξοχο κάπνισμα, γραμμένη umami νοστιμιά και ωραίο κοντραπούντο από ροδέλες κρεμμυδιού, εκφράζει ακριβώς την ανάγκη του Άδολου για μεζέδες που έχουν δύναμη αλλά και κομψότητα. Σε παρόμοια συχνότητα κινούνται η σπιτική λακέρδα (από ρείκι, τόνο ή μαγιάτικο), τα ψητά στρείδια που σερβίρονται με σκορδοβούτυρο, λεμόνι και μαϊντανό, ο τόνος που έχει γεύση παστουρμά, αλλά χωρίς την ένταση από το τσιμένι, το ντελικάτο καπνιστό χέλι του Γείτονα ελαφρότατα ψημένο.

Όταν ένα premium ούζο αγαπάει τα αλίπαστα - εικόνα 3

Άλλη περίπτωση που ταιριάζει γάντι στο Άδολο ο «Κόλλιας» στο Παλαιό Φάληρο, που διατηρεί πάντα στενή επαφή με τα καλούδια του Μεσολογγίου, παστώνει σπάρους από τα διβάρια, γρήγορα όμως, όπως φτιά­χνουν οι Μυτιληνιοί τις σαρδέλες τους, και αυτά τα σχεδόν ωμά ψαράκια έχουν απίθανη νοστιμιά. Φτιάχνει επίσης λακέρδα από ρίκι ή τόνο, ωραίο γαύρο μαρινάτο, ακόμη και παστούς κολιούς, με γεύση που έχει ένταση, αλλά είναι σαφώς πιο ευγενής από την αψάδα των παραδοσιακών της Λέρου.

Θα σας βάλουμε όμως στον πειρασμό να πεταχτείτε μέχρι την Τήνο, σε δύο εστιατόρια που καλλιεργούν με εξαιρετικό τρόπο την τέχνη του αλίπαστου. Η Αντωνία Ζάρπα στο «Θαλασσάκι» φτιάχνει μια εξαιρετική αλαβάστρινη γόπα παστωμένη με θυμάρι και θρούμπι, που σερβίρεται έξυπνα με τραγανά «σπαγκέτι» αγγουριού. Η δε τριλογία homemade λακέρδα - φασόλια - άγρια χόρτα (καρύδες), που σερβίρει ο Αντώνης Ψάλτης στο «Ήταν Ένα Μικρό Καράβι», είναι ένας ευφυής λιτός και απόλυτα επιτυχημένος συνδυασμός, ιδανική συνοδεία για το premium ούζο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταξιδεύοντας...

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.