6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου

Θα σας βρει ο Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα; Ιδού μερικά εστιατόρια που παραμένουν στις επάλξεις αυτόν τον καιρό που η πόλη έχει ημερέψει, χρωματίζοντας –καθένα με το δικό του χρώμα– τις αστικές μας διακοπές.

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου

Θα σας βρει ο Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα; Ιδού μερικά εστιατόρια που παραμένουν στις επάλξεις αυτόν τον καιρό που η πόλη έχει ημερέψει, χρωματίζοντας –καθένα με το δικό του χρώμα– τις αστικές μας διακοπές.

«Αθερίνα»: Σαν σε νησί

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 1

Ξεκινήστε με τα όστρακα και τα μικρά ψαράκια, δοκιμάστε όμως και τα πιο ασυνήθιστα που φτιάχνει ο γνώστης Γιάννης Λιάκου στην «Αθερίνα» στη Νέα Ερυθραία. Η αυλή της είναι ντυμένη στα λευκά, με χτιστά καναπεδάκια με κυκλαδίτικες καμπύλες, τροχαλίες και σχοινιά –νησιώτικο σκηνικό– κι εκεί θα δοκιμάσετε από ωραία ταραμοσαλάτα και πολύ καλό ψητό χταπόδι μέχρι ριζότο με μελάνι σουπιάς, κριθαρότο με πεσκανδρίτσα και μυρωδικά και γύρο... τσιπούρας με πίτα, ντοματίνια και μπόλικο κρεμμύδι.

«Monk»: Ασανσέρ για wine bar

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 2

Ανεβείτε στην μποέμικη ταράτσα του «Monk» με τις λευκές φερφορζέ καρέκλες και το μικρό χαριτωμένο μπαρ και δοκιμάστε διαφορετικά κρασιά της Ελλάδας και του κόσμου (όλες οι ετικέτες της λίστας, και μιλάμε για 180, σερβίρονται και σε ποτήρι) τσιμπολογώντας δροσερό καρπάτσιο χταποδιού, μπρουσκέτες και κροστίνι, συνεχιζοντας με πίτσα, μαύρα ταλιολίνι με αβγοτάραχο ή ένα μπέργκερ κι έχοντας απέναντι Μπάστερ Κίτον σε καλοκαιρινή επιτοίχια προβολή.

«Νikkei»: Εξωτικό χαρμάνι

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 3

Συνδυάστε την όμορφα εξελισσόμενη κουζίνα του Θάνου Στασινού με τα δυνατά κοκτέιλ του μπαρ στο κλεισμένο σε φυτικό κλοιό, μοδάτο και κοσμικό θερινό «Νikkei», που φτιάχνει το δικό του εξωτικό σκηνικό στην Πλατεία Δεξαμενής. Tiradito σολομού, ceviche λαβράκι, sushi, causas, και πολλά ακόμη πιάτα που παίζουν με τις ισορροπίες και τις αντιθέσεις ένας ουρανός από πολύχρωμα νήματα στηριγμένα σε κεκλιμένους κορμούς, φωτιστικά με έθνικ μοτίβα, χρυσοί ελέφαντες...

«Κuzina»: Πρώτο τραπέζι θέα

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 4

Κλείστε ένα από τα προνομιακά λευκοστρωμένα τραπέζια της ταράτσας του «Κuzina» στην όλο ζωή ακόμη και τον Αύγουστο Αδριανού, που βλέπουν στον Ναό του Ηφαίστου και στην Ακρόπολη –εικόνα κανονικά σαν καρτ ποστάλ–, και δοκιμάστε το καρπάτσιο από καπνιστό χέλι με μους καπνιστής μελιτζάνας, τον πολύ ωραίο πικάντικο τόνο με τζίντζερ και σος wasabi με ταχίνι, το φιλέτο από αρνάκι γάλακτος με πουρέ πατάτας και σος Μαυροδάφνης και άλλα πιάτα που συνδυάζουν ελληνικά και κοσμοπολίτικα στοιχεία, με την προσωπική σφραγίδα του Άρη Τσανακλίδη.

«Σερσέ λα Φαμ»: Μεζές και παλιά δαντέλα

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 5

Πιάστε ένα από τα πράσινα μεταλλικά τραπέζια που στήνει το «Σερσέ λα Φαμ» ανάμεσα στη Μητροπόλεως και την Πετράκη, ακριβώς απέναντι από τη Μητροπολη και πιείτε το κρασί, το ούζο ή τη μπίρα σας, βάζοντας στη σέντρα πολλών λογιών βαζάκια και πιατάκια. Spoiler alert: ύστερα από μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι, ένα χταποδάκι, τηγανητές πατάτες με σαλάμι Λευκάδας, χοιρινό πασπαλά και λουκάνικο κεφτέ έρχεται νοσταλγικό παγωτό καϊμάκι με γλυκό τριαντάφυλλο.

«Καστελόριζο»: Το θέρος και η θάλασσα

6 σενάρια για νόστιμες μέρες Αυγούστου - εικόνα 6

Χαζέψτε το γλυκύτατο λιμανάκι της Βάρκιζας από την κομψή, μεγάλη βεράντα του «Καστελόριζου» με την country styled αισθητική και ρομαντζάρετε απέναντι από τα κύματα δοκιμάζοντας μυδοπίλαφο με σταφίδες, κρίταμο και κουκουνάρι, θαλασσινούς ντολμάδες, καραβιδοουρές σοτέ, γαρίδες σαγανάκι, θαλασσινά, ριζότο, κριθαρότο και μακαρονάδες – δεν λείπει όμως ούτε το φρέσκο ψάρι.

Περισσότερες πληροφορίες

Καστελόριζο

Λεωφ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας
  • Εστιατόρια

Kuzina

Αδριανού 9, Θησείο
  • Εστιατόρια

Monk

Καρόρη 4, Πλ. Αγίας Ειρήνης, κέντρο
  • Εστιατόρια

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Nikkei Floresta

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.