3 αθηναϊκά εστιατόρια που μας στέλνουν στην Ιταλία

Τρία καθημερινά εστιατόρια αφοσιωμένα στην ιταλική κουζίνα στρώνουν ένα δρόμο με προσούτο και μοτσαρέλα, ταλιολίνι και τραγανό ζυμάρι, που πάει από τα βόρεια στα νότια της πόλης.

3 αθηναϊκά εστιατόρια που μας στέλνουν στην Ιταλία

Τρία καθημερινά εστιατόρια αφοσιωμένα στην ιταλική κουζίνα στρώνουν ένα δρόμο με προσούτο και μοτσαρέλα, ταλιολίνι και τραγανό ζυμάρι, που πάει από τα βόρεια στα νότια της πόλης.

CANTINETTA

3 αθηναϊκά εστιατόρια που μας στέλνουν στην Ιταλία - εικόνα 1

Η PASTA ΗΤΑΝ ΣΙΝΕΦΙΛ
Τι μπορούν να δημιουργήσουν ένας σινεφίλ/επαγγελματίας του κινηματογράφου σε συνεργασία με έναν ανήσυχο ερευνητή του γευστικού χώρου; Ένα ενδιαφέρον εστιατόριο με αντίληψη τρατορίας, όπου διακοσμητικά δεσπόζει ένα τεράστιο ασπρόμαυρο πορτρέτο του Ντε Νίρο ζωγραφισμένο σε πλακάκια. ­Φτιά­χνει ωραία casual ατμόσφαιρα στο «Cantinetta» της Γλυφάδας ο Τάκης Βερέμης, ψυχή της Strada Films, σε συνεργασία με τον γνωστό κι ευρηματικό σεφ Κώστα Τσίγκα, ο οποίος έχει αναλάβει το γευστικό προφίλ του μαγαζιού. Το σύνθημα είναι «Leave the gun. Take the cannoli» – και την pasta, και την πίτσα που ψήνει ο πετρόφουρνος.

ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
Τη νόστιμη μπρουσκέτα με γκοργκοντζόλα και μαρμελάδα από μαύρο λάχανο, τα ενδιαφέροντα ταρτουφάτα κεφτεδάκια, τα επίσης τρουφάτα και γεμιστά με ρικότα τορτελίνι και τη γεμιστή με μυρωδικά porcetta που είναι πικάντικη, με γλυκό, καλοφάγωτο λιπάκι.

DAL PROFESSORE

3 αθηναϊκά εστιατόρια που μας στέλνουν στην Ιταλία - εικόνα 2

ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ
Ο Νίκος Δημητροκάλης, ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου που το πρωτογνωρίσαμε –και το εκτιμήσαμε– σε άλλο σημείο του Αμαρουσίου (Διονύσου & Χατζηαντωνίου) σπούδασε φιλολογία στην Ιταλία. Αλλά ταυτόχρονα με τον πνευματικό πολιτισμό της γείτονος τον κέρδισε και η κουζίνα της, στην οποία εντέλει αφιερώθηκε. Στο νέο χώρο της Αγίου Κωνσταντίνου έχει αφήσει πίσω του το ρουστίκ για χάρη μιας πιο μητροπολιτικής αισθητικής, σύγχρονης και όμορφα χαλαρής, με την ανοιχτή κουζίνα να δίνει τον τόνο και τα μοναστηριακά τραπέζια να ευνοούν την κοινωνικότητα.

ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
Τα πιεμοντέζικα ραβιόλι γεμιστά με χόρτα και ξινομυζήθρα σε μια απαλή σάλτσα βουτύρου με φασκόμηλο και σίγουρα την εντυπωσιακή, βαθιά νόστιμη μακαρονάδα με σκορπίνα. Μη χάσετε, πάντως, και τα ωραία χυλωμένα al dente ριζότο. Και σε αυτά ο «καθηγητής» παίρνει καλό βαθμό.

OPERA PRIMA

3 αθηναϊκά εστιατόρια που μας στέλνουν στην Ιταλία - εικόνα 3

ΠΙΤΣΑ ΠΡΙΜΑΝΤΟΝΑ
Ο Mιλανέζος Giovanni Caracciolo, λάτρης του θεάτρου και της όπερας (εξ ου και το όνομα), και ο Ναπολιτάνος pizzaiolo Αlex Cammarano έστησαν πριν από λίγο καιρό το δικό τους εστιατόριο στο Μαρούσι και τα πάνε πολύ καλά. Μπορείτε να καθίσετε είτε στη μικρή εσωτερική αίθουσα με τα ζεστά χρώματα, που γέρνουν ελαφρώς προς το σκούρο, είτε στο χώρο που το καλοκαίρι, όταν ανοίγει η τζαμαρία, είναι στην ουσία συνέχεια της πλακόστρωτης αυλής της μονοκατοικίας. Το σύνολο είναι νόστιμα φιλόξενο και το μενού σχετικά εκτενές, με αυθεντική ιταλική προσωπικότητα.

ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
Το πολύ ισορροπημένο vitello tonnato, τον μπακαλιάρο με κρέμα (παραπέμπει σε μια μορφή brandade) και πολύ γευστική πολέντα, το ριζότο alla Milanese και την πίτσα που προτείνεται σε πολλές εκδοχές, με καλή βάση κι επάρκεια σε επίπεδο υλικών που την ολοκληρώνουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.