S.Pellegrino Young Chef 2015: O Αλέξανδρος Τσιοτίνης πάει στον τελικό

Γαστρονομική πρωτιά στο Τελ Αβίβ για τον 28χρονο Έλληνα σεφ, ο οποίος κέρδισε με την δημιουργική κρητική σαλάτα του μια θέση ανάμεσα στους είκοσι φιναλίστ.

S.Pellegrino Young Chef 2015: O Αλέξανδρος Τσιοτίνης πάει στον τελικό

Γαστρονομική πρωτιά στο Τελ Αβίβ για τον 28χρονο Έλληνα σεφ, ο οποίος κέρδισε με την δημιουργική κρητική σαλάτα του μια θέση ανάμεσα στους είκοσι φιναλίστ του παγκόσμιας εμβέλειας project αναζήτησης ταλέντων του S.Pellegrino.

S.Pellegrino Young Chef 2015: O Αλέξανδρος Τσιοτίνης πάει στον τελικό - εικόνα 1
Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης επί το έργον

Την φετινή Καθαρά Δευτέρα του ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης την πέρασε στο Τελ Αβίβ, αναμετρώμενος μαγειρικά με τους άλλους εννέα σεφ από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Τουρκία και το Ισραήλ, και… καθάρισε. Επικρατώντας στη γεωγραφική του ενότητα (Μεσογειακές χώρες) είναι ο ένας από τους είκοσι νεαρούς σεφ από όλο τον πλανήτη που θα πάρουν μέρος στο μεγάλο τελικό του παγκόσμιας εμβέλειας project αναζήτησης ταλέντων του S.Pellegrino, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο, στα πλαίσια της Expo Milano 2015, στις 25-27/6. Η ευρηματική κρητική σαλάτα του («Cretan salad in a pot»), αποτελούμενη από δύο γλαστράκια φτιαγμένα από ζυμάρι ελιάς και λιαστής ντομάτας και «ντυμένα» με ζελέ κρητικής γραβιέρας, με γέμιση πουρέ από γιαχνερά κρητικά χόρτα και παγωτού από επτάζυμο ψωμί, μπροστά από τα οποία αναπτύσσεται μια σύνθεση από σαλάτα από πλιγούρι με κρητικά μυριστικά, κολοκυθοανθούς τηγανητούς, αμπελόφυλλα τηγανητά και ντοματάκια αρωματισμένα με τσικουδιά, κέρδισε τις εντυπώσεις και τις ψήφους της κριτικής επιτροπής (Maksut Aşkar, Rafik Jabarin και ο δικός μας Άρης Βεζενές). Εμφανίστηκε παρέα με μια βινεγκρέτ σε ένα όμορφο ποτιστήρι κι ένα απόσπασμα από το Μικρό Ναυτίλο του Ελύτη: «Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

S.Pellegrino Young Chef 2015: O Αλέξανδρος Τσιοτίνης πάει στον τελικό - εικόνα 2
Η κρητική σαλάτα σε τρία στάδια

Ο ίδιος πάντως αυτό που θα χρειαστεί να ξαναφτιάξει είναι το κρητικών αποχρώσεων signature πιάτο του για το μεγάλο φινάλε του διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef 2015, και μάλιστα μπροστά σε ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, όπως ο τριάστερος Joan Roca («El Celler de Can Roca»), ο επίσης τριάστερος Massimo Bottura («Osteria Francescana»), ο σημαντικός πρεσβευτής της περουβιανής κουζίνας Gaston Acurio («Astrid Y Gaston»), ο διάστερος Yoshihiro Narisawa («Narisawa»), ο πολυβραβευμένος Γάλλος σεφ Yannik Alléno, η Margot Janse («Le Quartier Français»), και ο Eric Ripert (του νεοϋορκέζικου «Le Bernardin»), τριάστερος κι αυτός, οι οποίοι απαρτίζουν την επταμελή κριτική επιτροπή του τελικού. Ο ανταγωνισμός προβλέπεται ζόρικος, αλλά ο 28χρονος ταλαντούχος κύριος Τσιοτίνης, ο οποίος να θυμίσω ότι έχει μαθητεύσει δίπλα στους Pascal Barbot, Eric Frechon, Alain Passard και Michel Bras, αλλά και στον Arnaud Bignon στην παγκρατιώτικη «Σπονδή», ενώ έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο τις δύο προηγούμενες χρονιές για την πολύ καλή δουλειά του στο εστιατόριο «Calypso» του «Elounda Peninsula All Suite Hotel», έχει να ακονίσει τα μαχαίρια του σεφ του και για άλλη μάχη. Μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα από τον σημαντικό τελικό του διαγωνισμού, θα έχει εγκαινιάσει, όπως σας έχουμε ήδη γράψει, το δικό του εστιατόριο στην περιοχή του «Caravel», συστήνοντας και στο αθηναϊκό κοινό την παιχνιδιάρικη, μοντέρνα μεν με τη φινέτσα του κλασικισμού δε, κουζίνα του, που χρησιμοποιεί πολύ δημιουργικά τα ελληνικά/τοπικά υλικά…

S.Pellegrino Young Chef 2015: O Αλέξανδρος Τσιοτίνης πάει στον τελικό - εικόνα 3
Η κριτική επιτροπή του ημιτελικού των Mediterranean Countries

Επιστρέφοντας στο διαγωνισμό, να πούμε κι ένα μπράβο στους άλλους τρεις young & restless Έλληνες σεφ που συμμετείχαν στον ημιτελικό, τον Μιχάλη Κίκη, sous chef στο «Bill & Coo» στη Μύκονο, τον Μιχάλη Μάρθα, chef de partie στο «Πεντελικόν» και τον Νίκο Μπίλλη, sous chef στο «Botrini’s» στην Αθήνα, ο οποίος μάλιστα απέσπασε τη δεύτερη θέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.