15 ξεχωριστά εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά για τις εξόδους της Σαρακοστής

Οι σωστές ψαροταβέρνες μάς εμπνέουν και δείχνουν ότι το φρέσκο και το ανεπιτήδευτο σε τιμές φιλικές εκπαιδεύουν μια νέα γενιά ακομπλεξάριστων ψαροφάγων.

15 ξεχωριστά εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά για τις εξόδους της Σαρακοστής

Σε μια εποχή που η αναζήτηση του αυθεντικού είναι η νέα πολυτέλεια, οι σωστές ψαροταβέρνες μάς εμπνέουν και δείχνουν ότι το φρέσκο και το ανεπιτήδευτο σε τιμές φιλικές εκπαιδεύουν μια νέα γενιά ακομπλεξάριστων ψαροφάγων, οι οποίοι εκτός από τις ψαρούκλες λατρεύουν τα ψαράκια κι εκτός από τις παράκτιες πιάτσες πιάνουν τραπέζι στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου ή στην ενδοχώρα του Λεκανοπεδίου.

15 ξεχωριστά εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά για τις εξόδους της Σαρακοστής - εικόνα 1

Ταβερνάκια που λατρεύουμε­ απλώς και μόνο διότι είναι η επιτομή του καλού τηγανιού, συνοικιακά εστιατόρια που μας εμπνέουν διότι ο μάγειρας δημιουργεί με μεράκι πιάτα ξεχωριστά­ και απροσδόκητα, ιστορικές ταβέρνες που τολμούν να αλλάξουν τη σιγουριά μιας­ θαλασσινής πιάτσας για την «ενδοχώρα», καινούργιες αφίξεις με φιλοδοξίες καταξίωσης στην ατζέντα των ψαροφάγων και κλασικοί προορισμοί θαλασσοφαγίας που διατηρούν τις Α class επιδόσεις τους. Το γαστρονομικό τοπίο για τον Έλληνα ψαροφάγο διευρύνεται με θετικό πρόσημο κάθε­ χρόνο και καθώς το πάνδημο αίτημα για προσιτές λύσεις συμβαδίζει με την απαίτηση για ποιότητα, ο πήχης του ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις ανεβαίνει κατακόρυφα.

15 ξεχωριστά εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά για τις εξόδους της Σαρακοστής - εικόνα 2

Ποντάροντας σταθερά στο φρέσκο που έχει αναδειχτεί –ως οφείλει– σε άγιο δισκοπότηρο της ψαροσύνης, οι ψαροταβέρνες επιχειρούν (και πετυχαίνουν θα λέγαμε) τιμές σοβαρά ελκυστικές και φιλικές, τουλάχιστον για όσους το καλό ψάρι δεν σημαίνει μόνο μια «ψαρούκλα τόοοση», με ευφάνταστες και δημιουργικές επιδόσεις στην κουζίνα. Η τάση αυτή εμφανίζεται δυνατά ακόμη και σε ταβέρνες που εδώ και χρόνια φημίζονται για τη μαστοριά και όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό οι τσιμπημένες τιμές ήταν η φυσιολογική κατάσταση.

15 ξεχωριστά εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά για τις εξόδους της Σαρακοστής - εικόνα 3

Παράλληλα τα όστρακα διεκδικούν όλο και πιο συχνά ιδιαίτερο μερίδιο στις προτιμήσεις των ψαρο-εραστών. και δεν αναφερόμαστε μόνο στα μύδια, τα κυδώνια και τις γυαλιστερές (συνήθως καλλιεργημένα) αλλά και σε πιο ακριβοθώρητους και φαντεζί συγγενείς τους, όπως χάβαρα, στρείδια, φούσκες και καλόγνωμες. Το τονίζουμε αυτό, διότι για πολλά χρόνια μόνο κάποιοι μυημένοι έφταναν μέχρι την Αρτάκη στη Χαλκίδα για να τα βρουν, ενώ σήμερα μπορεί να αποτελούν ακόμη και το κύριο αντικείμενο μιας ταβέρνας.

15 ξεχωριστά εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά για τις εξόδους της Σαρακοστής - εικόνα 4

Τέλος, η τάση του μεζεδοπωλείου το οποίο ειδικεύεται αποκλειστικά και μόνο στα ψαρικά σε τιμές άκρως προσιτές έχει έρθει για να μείνει και ομολογουμένως απολαμβάνουμε τις επιδόσεις παρόμοιων επιχειρήσεων που η μία βάζει τα δυνατά της να σταθεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο σε σχέση με την άλλη, με τελικό ωφελημένο τον ουρανίσκο μας και τη συνολική άνοδο του επιπέδου της εστίασης. Στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε έχουμε συγκεντρώσει (ενόψει Καθαράς Δευτέρας αλλά και Σαρακοστής) τις καλύτερες επιλογές όλων των τάσεων στην πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2024

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.