1ο Eυρωπαϊκό Φεστιβάλ Love sporoi - Let’s grow together: Οι φύλακες των σπόρων

Dum spiro... σπόροι; Δεν είναι σίγουρο. Εξ ου και το 1ο Eυρωπαϊκό Φεστιβάλ Love sporoi - Let’s grow together «σπέρνει», στις 6-12/10, μια φιλοσοφία αποταμίευσης, ανταλλαγής και διατήρησης της βιοποικιλότητας.

1ο Eυρωπαϊκό Φεστιβάλ Love sporoi - Let’s grow together: Οι φύλακες των σπόρων

Dum spiro... σπόροι; Δεν είναι σίγουρο. Εξ ου και το 1ο Eυρωπαϊκό Φεστιβάλ Love sporoi - Let’s grow together «σπέρνει», στις 6-12/10, μια φιλοσοφία αποταμίευσης, ανταλλαγής και διατήρησης της βιοποικιλότητας.

1ο Eυρωπαϊκό Φεστιβάλ Love sporoi - Let’s grow together: Οι φύλακες των σπόρων - εικόνα 1

'Εχει ξεσπάσει κανονική μάχη για τους σπόρους. Δεν χρειάζεται να έχεις άμεση σχέση με το χωράφι για να αντιληφθείς ότι ο φυσικός πλούτος συρρικνώνεται. Ούτε ότι οι εταιρείες φυτογενετικού υλικού πιέζουν υπέρ της εργαστηριακής τροποποίησης, με το επιχείρημα των μεγάλων αποδόσεων, ώστε να επιβληθούν τα δικά τους πρότυπα στην αγορά, απειλώντας το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης­ στους παραδοσιακούς σπόρους. Στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σπόρων όμως μπορεί να μάθεις περισσότερα.

Χάρη σε μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Πιστοποίησης Βιοδυναμικής Καλλιέργειας Demeter International σε Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία κι Ελλάδα, διοργανώνονται αυτές τις ημέρες παράλληλες εκδηλώσεις, στοχεύοντας στην ­ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις βιολογικές καλλιέργειες­ και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποταμίευσης και της ανταλλαγής σπόρων αλλά και της αντίθεσης στο πατεντάρισμα, στα μονοπώλια και στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας τους.

Το Love sporoi - Let’s grow Τogether στην Αθήνα υλοποιείται από την Οργάνωση Γη στις 6-12/10. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: στο Κέντρο της Γης στο Ίλιον (6-10/10) «τρέχει» το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είμαι ο Σπόρος», που απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, στο Impact Hub διοργανώνεται μια ενημερωτική εσπερίδα στις 8/10 (4.30 μ.μ.), η Ευώνυμος Βιβλιοθήκη περιμένει όσους θέλουν να βρουν πληροφορίες για το θέμα των σπόρων στις 9/10 (4-8 μ.μ.) και το φεστιβάλ κλείνει, πίσω στο Κέντρο της Γης, με τη γιορτή Love Sporoi στις 12/10 (από 10 π.μ.), με συλλογική κουζίνα της Two Minutes Angie, παιχνίδι για τα παιδιά κι εργαστήρι σπόρων στο λαχανόκηπο.

«Όποιος ελέγχει το σπόρο, ελέγχει την τροφή, και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο», τονίζει η εκπρόσωπος του Demeter στην Αθήνα Λίνα Λασηθιωτάκη – και αυτό­ είναι όντως σπόρος για σκέψη. Περισσότερα για το φεστιβάλ θα βρείτε στο www.organizationearth.org

Ο δεκάλογος των σπόρων

1ο Eυρωπαϊκό Φεστιβάλ Love sporoi - Let’s grow together: Οι φύλακες των σπόρων - εικόνα 2

1. Οι σπόροι είναι η βάση του κύκλου της ζωής.

2.
Η γη είναι η τροφή των σπόρων. Υγιής γη, υγιείς σπόροι, υγιείς άνθρωποι.

3.
Το τι είμαστε εξαρτάται από το τι τρώμε. Το τι τρώμε εξαρτάται από το τι σπέρνουμε.

4.
Ένα ισχυρό οικοσύστημα είναι συνάρτηση της αφθονίας και της εξασφάλισης της διαφορετικότητας των σπόρων.

5.
Ο ζωντανός θησαυρός κάθε περιοχής και η διατροφική κληρονομιά της είναι το γενετικό υλικό και οι σπόροι της.

6. Η προσαρμογή στο περιβάλλον είναι απαραίτητη για τη διαιώνιση της ζωής, το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και τους σπόρους τους!

7. Ο σπόρος από κάθε είδος, αν καταφέρει να προσαρμοστεί σε νέο περιβάλλον, γίνεται και τοπικός.

8. Η διακίνηση ιδιοπαραγώμενων (που δεν αποτελούν προϊόντα εργαστηριακής τροποποίησης) σπόρων αποτελεί το βασικό συστατικό επιβίωσης του ανθρώπου και γι’ αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. Η ελεύθερη πρόσβαση στους ιδιοπαραγώμενους σπόρους είναι συστατικό της ­δημοκρατίας.

9. Είναι υποχρέωση κάθε κοινωνίας να διατηρήσει το απόθεμα των ιδιοπαραγώμενων σπόρων για τις επόμενες γενιές.

10. Ο σπόρος είναι ­οικουμενικό αγαθό. Δεν ανήκει σε κάποιους, αλλά σε όλους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.