Πάμε dabba (πακέτο σημαίνει, στα ινδικά)

Τι είναι ένας dabbawalla; Ο άνθρωπος με το πακέτο. Με ποδήλατο ή με τρένο, φέρνει στους Ινδούς εργαζομένους μαγειρευτό φαγητό από το σπίτι. Έρχεται μέχρι εδώ μέσω μιας ταινίας, του «Lunchbox» του Ritesh Bitra.

Πάμε dabba (πακέτο σημαίνει, στα ινδικά)

Τι είναι ένας dabbawalla; Ο άνθρωπος με το πακέτο. Με ποδήλατο ή με τρένο, φέρνει στους Ινδούς εργαζομένους μαγειρευτό φαγητό από το σπίτι. Έρχεται μέχρι εδώ μέσω μιας ταινίας, του «Lunchbox» του Ritesh Bitra.

Πάμε dabba (πακέτο σημαίνει, στα ινδικά) - εικόνα 1

Δεν την έχω δει ακόμη την ταινία του Ritesh Batra. Το «Lunchbox» άλλωστε ξεκινάει αυτή την Πέμπτη να προβάλλεται στους κινηματογράφους της Αθήνας. Ήταν όμως η αφορμή για να μάθω τι εστί dabbawalla. Είναι εκείνος που κουβαλάει τα dabba, τα κυλινδρικά ανοξείδωτα μεταλλικά κουτιά φαγητού, που διανύουν μεγάλες αποστάσεις από τις κουζίνες των σπιτιών μέχρι τους χώρους εργασίας του κάθε νοικοκύρη, για να επιστρέψουν αργότερα, άδεια, πίσω. Επί της οθόνης από όσο ξέρω θα παρακολουθήσετε ένα από αυτά να ξεστρατίζει, το εκατόν τριάντα χρόνων και βάλε δίκτυο των πολλών χιλιάδων dabawallas πάντως, που κινούνται με καροτσάκια, ποδήλατα και τρένα, υποστηρίζει ότι η ακρίβειά του είναι τόση, που λάθος γίνεται ένα ανά έξι εκατομμύρια πακέτα -και δηλώνουν ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό. Φθηνότερο, πιο υγιεινό και κατά τη γενική πεποίθηση με τις θεϊκές ευλογίες του, το σπιτικό φαγητό στη Βομβάη έχει σύστημα και φοβερό συγχρονισμό^ και παρά την έλευση του γρήγορου φαγητού και στην Ινδία όπως παντού στον κόσμο, η καθημερινή βόλτα των dal, των ρυζιών και των ψωμιών nan και chapati που διανύουν πολλές φορές ακόμη και δεκάδες χιλιόμετρα, παραμένει εξαιρετικά ισχυρή συνήθεια. Τόσο οργανωμένοι δεν είμαστε, αλλά τα μαγειρευτά έχουν κι επί ελληνικού εδάφους τους κουβαλητές τους. Άμα είχατε δει το ντοκιμαντέρ «Food for love» της Μαριάννας Οικονόμου (προβλήθηκε κάποια στιγμή πέρυσι στα πλαίσια του CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο) με τα ταπεράκια με τα τσουρέκια, τις πίτες και τα ντολμαδάκια να διανύουν χιλιόμετρα με ένα βανάκι -στην υπηρεσία της Ελληνίδας μάνας- ξέρετε τι εννοώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2024

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.