S.Pellegrino Young Chef Academy 2024: To "φυτώριο" των σεφ του μέλλοντος

Ο περιφερειακός τελικός (Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου) του παγκόσμιου διαγωνισμού S.Pellegrino Young Chef Academy, πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη φερέλπιδων σεφ -έως 30 ετών- του διεθνούς γαστρονομικού τερέν, πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία για μια ακόμα χρονιά.

SEE24_Award Ceremony_with Michel Beneventi (1)

Ο διαγωνισμός S.Pellegrino Young Chef Academy 2024, η μεγαλύτερη πλατφόρμα εκπαίδευσης και ανάδειξης της επόμενης γενιάς των σεφ που θα εξελίξουν την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, πραγματοποιήθηκε φέτος, στη Μάλτα, στρέφοντας τους προβολείς στο μέλλον της γαστρονομίας.

SEE24_Competition Day 1_

Με το μότο "Bring Your Future to the Table" (Φέρε το Μέλλον Σου στο Τραπέζι), η πρωτοβουλία δίνει σημαντικό βήμα σε νέους σεφ να αναδείξουν, με ένα πιάτο που φέρει την υπογραφή τους, το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί αφενός η ελληνική συμμετοχή να μην κατορθώσε να αποσπάσει την πολυπόθητη διάκριση στoν τελικό του Μιλάνου, αφετέρου η διαδρομή μέχρι τους 15 είναι εξ ορισμού απαιτητική και το επίπεδο εξαιρετικά υψηλό οπότε όλοι οι συμμετέχοντες αξίζουν δυνατό χειροκρότημα. Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι στους Έλληνες συμμετέχοντες προηγούμενων ετών, που πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις συγκαταλέγονται ο Γρηγόρης Κίκκης, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ο Νίκος Μπίλλης, ο Μιχάλης Μάρθας, ο Σταμάτης Μισομικές, η Κωνσταντινα Βούλγαρη, η Ερασμία Μπαλάσκα, ο Σπύρος Κασσελούρης, ο Νίκος Μαυρόκωστας και ο Στέλιος Αρακάς. Την Ελλάδα φέτος εκπροσώπησε ο ταλαντούχος 27χρονος Αλέξανδρος Διαμαντής, μέλος της μπριγάδας του χρυσοσκουφάτου και βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου "Herve”, που, με μέντορα τον Γρηγόρη Κίκη, παρουσίασε το πιάτο "Countryside Memories”, σύλληψη βασισμένη στις αναμνήσεις του από το οικογενειακό τραπέζι της γιαγιάς του, όπου πάντα πρωταγωνιστούσε ο κόκορας και τα λαχανικά και τα αρωματικά από το μποστάνι. 

SEE24_Competition Day 1

Ο διαγωνισμός έχει κάθε φορά διετή διάρκεια και απευθύνεται σε νέους chefs, ηλικίας έως και 30 ετών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του S.Pellegrino Young Chef Academy, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και παγκόσμια αναγνώριση. Τη μία χρονιά πραγματοποιούνται όλοι οι ημιτελικοί και κάθε δεύτερο χρόνο ο μεγάλος τελικός στο Μιλάνο όπου διαγωνίζονται όλοι οι νικητές των ημιτελικών από όλο τον κόσμο. Οι νέοι σεφ, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, παρουσίασαν τις signature δημιουργίες τους ενώπιον της κριτικής επιτροπής ελπίζοντας σε ένα εισιτήριο για την επόμενη. Όσο για τα βασικά κριτήρια της τελικής επιλογής, δεν είναι άλλα από τη δημιουργικότητα, την τεχνική αρτιότητα και τις μαγειρικές πεποιθήσεις τους, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων είναι η σχέση τους με τη βιωσιμότητα.

SEE24_Forum_14

Ο διαγωνισμός έφτασε στην κορύφωσή του στις 26 Νοεμβρίου, στο The Phoenicia Ball Room με ένα επίσημο δείπνο όπου οι 15 ταλαντούχοι μάγειρες και οι μέντορές τους, μαζί με την Charles Grech Company Limited και άλλους περιφερειακούς διανομείς της Acqua Panna και της S.Pellegrino, συμμετείχαν σε ένα εκπληκτικό δείπνο δοκιμάζοντας πιάτα που δημιούργησαν ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έλληνας σεφ Γρηγόρης Κίκης και η Μαλτέζα κριτής του MasterChef και σεφ με αξιολόγηση Michelin Bib Gourmand, Letizia Vella, οι οποίοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Ακαδημίας Νέων Σεφ της S.Pellegrino το 2022. Ο διαγωνισμός στη Μάλτα διήρκεσε συνολικά δύο ημέρες και ολοκληρώθηκε με τις ανακοινώσεις των μεγάλων νικητών. 

Η κριτική επιτροπή ανέλαβε το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των επόμενων νεαρών αστεριών της γαστρονομίας, αποτελούμενη από τον δικό μας Θάνο Φέσκο, σεφ με λαμπρή πορεία εντός και εκτός έδρας (μεταξύ άλλων επικεφαλής σεφ για πολλά χρόνια στο τριάστερο "Geranium" και στη συνέχεια στο αθηναϊκό χρυσοσκουφάτο και βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin "Delta"), τον Victor Borg, που διαπρέπει στο εστιατόριο "Under Grain" της Μάλτας, τον Alexandru Iacub, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους σεφ της Ρουμανίας, τον Igor Jagodic, chef-patron του μισελενάτου "Strelec" στη Λιουμπλιάνα και την επιδραστική σεφ της Πολωνίας, Iwona Niemczewska.

SEE24_Competition Day 1_

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την πολυαναμενόμενη στιγμή, αυτή της στέψης των νικητών των τριών κατηγοριών και της απονομής του μεγάλου βραβείου. Το Βραβείο Κοινωνικής Υπευθυνότητας της S.Pellegrino, το οποίο παρουσίασε ο Marcello De Masi (Regional Business Development Manager για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο) απέσπασε ο Alin Vadean (Ρουμανία) με μέντορα τον Cezar Munteanu, το βραβείο Fine Dining Lovers Food For Thought Award, το οποίο απένειμε ο Tom Jenkins (δημοσιογράφος της πλατφόρμας Fine Dining Lovers), απέσπασε ο Nikola Šorak (Σερβία) με μέντορα τον Mario Mandarić, ενώ το βραβείο Acqua Panna Connection in Gastronomy Award, απονεμήθηκε από τον Alberto Bafumi στον Andrea Amore (Μάλτα), που διαγωνίστηκε με μέντορα τον Andrew Borg. Ο νικητής του φετινού βραβείου San Pellegrino Young Chef Award για τη Νότια Ευρώπη, το οποίο παρουσίασε ο Michel Beneventi, Διευθύνων Σύμβουλος της Sanpellegrino, ήταν ο Pablo Falcón, που εκπροσώπησε τη Σλοβενία, με μέντορα την Yvonne Melee, Head Chef του τριάστερου Hisa Franko στη Σλοβενία. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/07/2025

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.

Αυτό το καφενείο της Κυψέλης παντρεύει την Κρήτη με τη Χώρα των Βάσκων

Οι δύο ίσως πιο περήφανες περιοχές της Μεσογείου συναντιούνται σε τραπεζάκια με θέα τη Φωκίωνος Νέγρη, και το αποτέλεσμα γεμίζει το στόμα με επαναστατικό ενθουσιασμό.