Σεπτέμβρης ο τρυγητής: Ο μήνας του αμπελιού μάς βρίσκει στο Οινοποιείο Δουλουφάκη

Μια βόλτα στις Δαφνές της Κρήτης, όπου απλώνεται ο αμπελώνας του Οινοποιείου Δουλουφάκη, είναι must για να μπούμε στο κλίμα του τρύγου και να γνωρίσουμε καλύτερα τις εργασίες της οινοποίησης.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Ήδη από τις 16 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής σοδειάς στο κρητικό χωριό Δαφνές, όπου δεσπόζει το Οινοποιείο Δουλουφάκη. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 200 στρεμμάτων της οικογένειας θα δώσουν για άλλη μια χρονιά το σταφύλι που θα οινοποιηθεί σε 22 διαφορετικές ετικέτες κρασιού εξαιρετικής ποιότητας, για να γίνουν οι πρωταγωνιστές της χειμωνιάτικης-και όχι μόνο- οινοποσίας.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Το μότο του τρύγου 2023 είναι "Μικρή ποσότητα, ποιοτική παραγωγή". Μπορεί η ποσότητα των σταφυλιών να είναι μειωμένη κατά 20-30% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η ποιότητά τους όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι προκλήσεις πολλές‧ ο χειμώνας έφυγε αφήνοντας πίσω του ξηρασία, αλλά οι βροχές του Μαρτίου και κυρίως του Μαΐου συνεισέφεραν θετικά στην ανάπτυξη των αμπελιών και στη σωστή εξέλιξη των σταδίων ωρίμανσης έως τον τρύγο. Οι περίεργες αυτές εναλλαγές του καιρού ήταν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση του περονόσπορου, της πιο σοβαρής μυκητολογικής ασθένειας, ωστόσο με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και βιολογικά ψεκάσματα αποφεύχθηκε η εξάπλωσή του και ο μηδενισμός της παραγωγής. Ο καύσωνας του Ιουλίου ναι μεν δεν προκάλεσε προβλήματα, αλλά οδήγησε σε μειωμένη οξύτητα.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Η σκληρή δουλειά της 3ης αλλά και 4ης πλέον γενιάς οινοποιών της οικογένειας, αναμένεται να αποφέρει καρπούς... ή μάλλον οίνους που θα ανταποκρίνονται για άλλη μια χρονιά στις προσδοκίες μας. Άλλωστε, η εμπειρία 27 χρόνων αποτελεί εγγύηση, παρά τις ιδιαιτερότητες κάθε τρύγου. Μέχρι να έρθει η στιγμή που θα απολαύσουμε τα κρασιά του 2023, ας βάλουμε στο ποτήρι μας τις τρέχουσες χρονιές και, ακόμα καλύτερα, ας τις γευτούμε με φόντο τον αμπελώνα του Κτήματος.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

douloufakis.wine

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
01/05/2024

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.