Σεπτέμβρης ο τρυγητής: Ο μήνας του αμπελιού μάς βρίσκει στο Οινοποιείο Δουλουφάκη

Μια βόλτα στις Δαφνές της Κρήτης, όπου απλώνεται ο αμπελώνας του Οινοποιείου Δουλουφάκη, είναι must για να μπούμε στο κλίμα του τρύγου και να γνωρίσουμε καλύτερα τις εργασίες της οινοποίησης.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Ήδη από τις 16 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής σοδειάς στο κρητικό χωριό Δαφνές, όπου δεσπόζει το Οινοποιείο Δουλουφάκη. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 200 στρεμμάτων της οικογένειας θα δώσουν για άλλη μια χρονιά το σταφύλι που θα οινοποιηθεί σε 22 διαφορετικές ετικέτες κρασιού εξαιρετικής ποιότητας, για να γίνουν οι πρωταγωνιστές της χειμωνιάτικης-και όχι μόνο- οινοποσίας.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Το μότο του τρύγου 2023 είναι "Μικρή ποσότητα, ποιοτική παραγωγή". Μπορεί η ποσότητα των σταφυλιών να είναι μειωμένη κατά 20-30% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η ποιότητά τους όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι προκλήσεις πολλές‧ ο χειμώνας έφυγε αφήνοντας πίσω του ξηρασία, αλλά οι βροχές του Μαρτίου και κυρίως του Μαΐου συνεισέφεραν θετικά στην ανάπτυξη των αμπελιών και στη σωστή εξέλιξη των σταδίων ωρίμανσης έως τον τρύγο. Οι περίεργες αυτές εναλλαγές του καιρού ήταν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση του περονόσπορου, της πιο σοβαρής μυκητολογικής ασθένειας, ωστόσο με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και βιολογικά ψεκάσματα αποφεύχθηκε η εξάπλωσή του και ο μηδενισμός της παραγωγής. Ο καύσωνας του Ιουλίου ναι μεν δεν προκάλεσε προβλήματα, αλλά οδήγησε σε μειωμένη οξύτητα.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Η σκληρή δουλειά της 3ης αλλά και 4ης πλέον γενιάς οινοποιών της οικογένειας, αναμένεται να αποφέρει καρπούς... ή μάλλον οίνους που θα ανταποκρίνονται για άλλη μια χρονιά στις προσδοκίες μας. Άλλωστε, η εμπειρία 27 χρόνων αποτελεί εγγύηση, παρά τις ιδιαιτερότητες κάθε τρύγου. Μέχρι να έρθει η στιγμή που θα απολαύσουμε τα κρασιά του 2023, ας βάλουμε στο ποτήρι μας τις τρέχουσες χρονιές και, ακόμα καλύτερα, ας τις γευτούμε με φόντο τον αμπελώνα του Κτήματος.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

douloufakis.wine

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Onuki': Το πρώτο εστιατόριο του 'The Ilisian' είναι εδώ

Με επικεφαλής τον βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο σεφ, Σταμάτη Σκριάπα, το εν λόγω σποτ παρουσιάζει μία sui generis ιαπωνική κουζίνα, γαρνιρισμένη με μυστήριο και κοσμοπολιτισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
15/12/2025

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τα Taco Bell πάνε και Πανόρμου

Από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025, το νέο κατάστημα στην οδό Λουίζης Ριανκούρ 73 ξεκινά τη λειτουργία του, φέρνοντας την αναγνωρίσιμη αισθητική και το μενού του brand σε μία ακόμη γειτονιά της πόλης.

Sunday Brunch στο "ORA": Η πιο εκλεπτυσμένη Κυριακάτικη συνήθεια της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Στο "One&Only Aesthesis", εκεί όπου η θάλασσα γίνεται καμβάς πολυτέλειας, οι Κυριακές αποκτούν δικό τους ρυθμό.

"Focal": Ρεβεγιόν με φόντο την Ακρόπολη

Για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το κομψό rooftop εστιατόριο του ριζικά ανανεωμένου ξενοδοχείου "Electra Rhythm Athens", του ομίλου "Electra Hotels and Resorts", ανοίγει τις πόρτες του προσφέροντας ραφιναρισμένες γεύσεις με τη φινέτσα που αρμόζει στο πνεύμα των ημερών.

Στο Libertine Drinkery ζει ο μικρόκοσμος μιας γειτονιάς

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται ένα στέκι που μας μαθαίνει τι σημαίνει all-day φιλοξενία.

"Meliá Athens": Ρεβεγιόν με γαστρονομία πολλών αστέρων

Σε "Sky Lounge Rooftop Bar" του "Meliá Athens", ο πολυβραβευμένο σεφ Έκτορας Μποτρίνι υπογράφει δύο εορταστικά μενού που υμνούν τη χειμερινή εποχή με γήινες πινελιές, γευστική φινέτσα και τεχνική αρτιότητα.