Σεπτέμβρης ο τρυγητής: Ο μήνας του αμπελιού μάς βρίσκει στο Οινοποιείο Δουλουφάκη

Μια βόλτα στις Δαφνές της Κρήτης, όπου απλώνεται ο αμπελώνας του Οινοποιείου Δουλουφάκη, είναι must για να μπούμε στο κλίμα του τρύγου και να γνωρίσουμε καλύτερα τις εργασίες της οινοποίησης.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Ήδη από τις 16 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής σοδειάς στο κρητικό χωριό Δαφνές, όπου δεσπόζει το Οινοποιείο Δουλουφάκη. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 200 στρεμμάτων της οικογένειας θα δώσουν για άλλη μια χρονιά το σταφύλι που θα οινοποιηθεί σε 22 διαφορετικές ετικέτες κρασιού εξαιρετικής ποιότητας, για να γίνουν οι πρωταγωνιστές της χειμωνιάτικης-και όχι μόνο- οινοποσίας.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Το μότο του τρύγου 2023 είναι "Μικρή ποσότητα, ποιοτική παραγωγή". Μπορεί η ποσότητα των σταφυλιών να είναι μειωμένη κατά 20-30% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η ποιότητά τους όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι προκλήσεις πολλές‧ ο χειμώνας έφυγε αφήνοντας πίσω του ξηρασία, αλλά οι βροχές του Μαρτίου και κυρίως του Μαΐου συνεισέφεραν θετικά στην ανάπτυξη των αμπελιών και στη σωστή εξέλιξη των σταδίων ωρίμανσης έως τον τρύγο. Οι περίεργες αυτές εναλλαγές του καιρού ήταν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση του περονόσπορου, της πιο σοβαρής μυκητολογικής ασθένειας, ωστόσο με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και βιολογικά ψεκάσματα αποφεύχθηκε η εξάπλωσή του και ο μηδενισμός της παραγωγής. Ο καύσωνας του Ιουλίου ναι μεν δεν προκάλεσε προβλήματα, αλλά οδήγησε σε μειωμένη οξύτητα.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Η σκληρή δουλειά της 3ης αλλά και 4ης πλέον γενιάς οινοποιών της οικογένειας, αναμένεται να αποφέρει καρπούς... ή μάλλον οίνους που θα ανταποκρίνονται για άλλη μια χρονιά στις προσδοκίες μας. Άλλωστε, η εμπειρία 27 χρόνων αποτελεί εγγύηση, παρά τις ιδιαιτερότητες κάθε τρύγου. Μέχρι να έρθει η στιγμή που θα απολαύσουμε τα κρασιά του 2023, ας βάλουμε στο ποτήρι μας τις τρέχουσες χρονιές και, ακόμα καλύτερα, ας τις γευτούμε με φόντο τον αμπελώνα του Κτήματος.

Οινοποιείο Δουλουφάκη

douloufakis.wine

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Sani Gourmet 2025: Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπά στη Χαλκιδική

Ο βραβευμένος θεσμός του Sani Resort αναδεικνύει και φέτος την Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με το πιο πολυβραβευμένο resort της χώρας να υποδέχεται κορυφαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης για άλλη μια χρονιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
08/05/2025

Ο αιθέριος κήπος της Πέτρου Ράλλη

Το Ethereal Garden του Botoxe Athens ανοίγει τις πόρτες του στις 08/05.

Τι έφαγαν οι celebrities στο φετινό Met Gala

Ποιος είναι ο σεφ Kwame Onwuachi και τι μαγείρεψε για τους λαμπερούς καλεσμένους.

Το Gallina ξεκαλοκαιριάζει -και πάλι- στο Domes Zeen Chania

Για 2ο σερί καλοκαίρι, το κουκακιώτικο σποτ... κάνει διακοπές στα Χανιά.

Δυο κορυφαία κρεατάδικα συναντιούνται στη σκιά του Χίλτον

Ένα εξόχως ενδιαφέρον καρνιβορικό βράδυ, την Τετάρτη 7 Μαΐου.

Τα καλύτερα εστιατόρια της Κρήτης

Τα σημαντικά γευστικά σημεία της μεγαλονήσου, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες βραβεύσεις στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.

S.Pellegrino: Μας υποδέχεται στην "Αυλή" στη Ροδόπολη

Το μοντέρνο κρεατοφαγικό στέκι στη Ροδόπολη είναι μια όαση δροσιάς μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.