Τα μυστικά του water pairing

Κι όμως, όπως όλα τα νερά δεν είναι ίδια, έτσι δεν είναι ίδιες και οι αρμονίες τους με τα σωστά φαγητά – και δεν χρειάζεται να φτάσετε στα βάθη των Καρπαθίων για να το διαπιστώσετε: αρκούν μερικές γουλιές για να ξεκλειδώσετε τα μυστικά του water pairing στο τραπέζι σας.

Ζυμαρικά

Δεν είναι μυστικό ότι το σωστό νερό μπορεί να αναδείξει τις πιο φίνες αποχρώσεις ενός εξαιρετικά προετοιμασμένου γεύματος: όχι τυχαία, πολλοί σεφ κορυφαίου επιπέδου είναι πολύ προσεκτικοί με το είδος και την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιούν για να προετοιμάσουν το γεύμα τους, βάζοντας στις κατσαρόλες τους μόνο ετικέτες νερού με τη σωστή σκληρότητα, την κατάλληλη μεταλλικότητα και την κατά το δυνατόν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νιτρικά, ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στις γεύσεις που θα ετοιμάσουν.

Aqua Carpatica

Δεν είναι, λοιπόν, φυσικό να πρέπει να δείχνουμε την ίδια επιμέλεια και στο νερό που επιλέγουμε να συνοδεύσει το γεύμα μας στο τραπέζι; Μπορεί να φαντάζει σαν γαστρονομική υπερεπιτήδευση, είναι όμως γεγονός ότι η κατάλληλη επιλογή νερού, μπορεί να έχει καθοριστική σημασία στο βαθμό απόλαυσης που θα μας προσφέρει ένα πιάτο, θολώνοντας και υποβαθμίζοντας, ή υπογραμμίζοντας και αναδεικνύοντας τις πιο λεπτές αρετές του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η γευσιγνωσία νερού είναι μια από τις πιο ιντριγκαδόρικες πτυχές στη διαδρομή ενός sommelier και ενημερωμένα εστιατόρια διεθνώς, δίνουν όλο και περισσότερο βάρος στη γκάμα των νερών που προσφέρουν, με κάποια να συνθέτουν λίστες νερού που αριθμούν δεκάδες ετικετών.

Aqua Carpatica

Κι αν στο εστιατόριο είναι πάντα σημαντικό να μπορούμε να επιλέξουμε ένα νερό με τη σωστή ισορροπία μεταλλικότητας, οξύτητας και γευστικής καθαρότητας, στο σπίτι δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ: το μόνο νερό στον κόσμο με σχεδόν μηδέν νιτρικά, προικισμένο με την αναζωογονητική αγνότητα της καθαρής φύσης που περιβάλλει τις πηγές του, το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica φτάνει στο τραπέζι μας από τα βάθη των Καρπαθίων, φέρνοντας στο ποτήρι τη μοναδική σύσταση ενός νερού πλουτισμένου από τον φυσικό υδροφόρο ορίζοντα που συνθέτουν ασβεστολιθικοί Δολομίτες ηλικίας ενός δισεκατομμυρίου ετών, αλλά και ηφαιστειογενή πετρώματα 10 εκατομμυρίων ετών.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο νερό; Έχοντας ήδη κατασταλάξει σε ένα νερό με τόσο κρυστάλλινο γευστικό προφίλ όσο αυτό του AQUA Carpatica, ας προχωρήσουμε στα βασικά: φυικό μεταλλικό ή ανθρακούχο. To Φυσικό Μεταλλικό νερό είναι η ιδανική επιλογή για πιάτα με ιδιαίτερη γευστική καθαρότητα, όπου η απλότητα της πρώτης ύλης είναι το επικρατέστερο στοιχείο. Τα ανθρακούχα ταιριάζουν καλύτερα με πιάτα πιο σύνθετα, που γεμίζουν τον ουρανίσκο μας με την πολυπλοκότητα των γεύσεων και των εντάσεών τους.

Με αυτήν την έννοια, ένα πιο τολμηρό, παιχνιδιάρικο ανθρακούχο νερό με ταμπεραμέντο, όπως το φυσικώς αναθρακούχο νερό AQUA Carpatica, το μοναδικό στον κόσμο χωρίς νιτρικά, που έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει τη γευστική παλέτα, είναι το ιδανικό νερό για ένα πιάτο πλούσιο όπως μια καλοφτιαγμένη καρμπονάρα ή μια πληθωρική μπολονέζ, αλλά και για πιο κομπλικέ επιλογές σαν τον λαιμό μαύρου χοίρου στα κάρβουνα, με πουρέ μαύρου σκόρδου, ή agnolotti με μοσχαρίσιο ραγού και κρέμα παρμεζάνας.

Κοτόπουλο

Απ’ την άλλη, ένα πιο ήσυχο, διακριτικό και ντελικάτο νερό, όπως το υψηλής ποιότητας φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica με σχεδόν μηδέν νιτρικά, θα συντροφεύσει πιο φινετσάτες γεύσεις, όπως τα ωμά ή αχνιστά όστρακα, τα αχνιστά λευκά ψάρια και ανατολίτικες σπεσιαλιτέ όπως sushi ή τα dumplings, αλλά και σούπες λαχανικών, απαλές λεμονάτες σάλτσες και δροσερές σαλάτες με ανάλαφρα dressing και μυρωδικά.

Dim Sum

Επιπλέον, το σωστό νερό μπορεί να συνοδεύσει με ευστοχία και το κρασί μας. Το μεταλλικό νερό AQUA Carpatica, με σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε νιτρικά, χάρη στην απαλή και βελούδινη υφή του, κάθεται πολύ ταιριαστά δίπλα σε λευκά και ροζέ κρασιά, ετικέτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ή επιδόρπιους οίνους, αφού μπορεί να τα συνοδεύσει χωρίς να τα "καπελώσει". Παράλληλα, το φυσικώς ανθρακούχο AQUA Carpatica, χάρη στην ικανότητά του να καθαρίζει τον ουρανίσκο, θα συνοδεύσει ιδανικά τα κρασιά με πιο γεμάτο σώμα, ή πλούσιες ταινίες, όπως τα κόκκινα κρασιά της βόρειας Ελλάδας, αλλά και τις πληθωρικές ετικέτες της Νεμέας, με τα πολύπλοκα φρουτένια στοιχεία.

Ξεκινήστε με αυτές τις βασικές έννοιες αρμονίας και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι το water pairing είναι κι αυτό μια άκρως απολαυστική γαστρονομική "επιστήμη", τα μυστικά της οποίας δεν χρειάζεται να... φτάσετε στα βάθη των Καρπαθίων για να ανακαλύψετε. Έρχονται στο τραπέζι μας με το AQUA Carpatica!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.