Ζεν ιαπωνική κουζίνα στο Ahico

Το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του Χρήστου Κουτσούμπα, εστιάζει στην πολυμορφικότητα της κουζίνας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ζεν ιαπωνική κουζίνα στο Ahico

Με ευρύχωρη σάλα εμπνευσμένη από τη ζεν φιλοσοφία, απλή και με αφαιρετικό σχεδιασμό, μία μπάρα τεσσάρων θέσεων όπου μπορείς να γευματίσεις παρακολουθώντας τους εξειδικευμένους στην ιαπωνική κουζίνα μαγείρους εν δράσει, και τη λέξη «sushi» στα ιαπωνικά γραμμένη στον αριστερό τοίχο σε ευμεγέθεις διαστάσεις, ο νέος αυτός σικάτος χώρος δηλώνει τον, κύριο αλλά όχι μοναδικό, ιαπωνικό προσανατολισμό του. Το χαλαρό περιβάλλον και το ευγενικό σέρβις συμπληρώνουν ένα casual-chic concept που πατάει σε ιαπωνικά γευστικά πρότυπα, αποτελώντας μια νέα πρόταση βραδινής εξόδου με φόντο την πολύβουη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η ιδέα του Ahico υλοποιήθηκε δοκιμαστικά πριν φιλοξενηθεί σε επίσημο χώρο, με τη δημιουργία μιας «cloud kitchen με τις παρασκευές να ετοιμάζονται στην κουζίνα του εστιατορίου ΑΓΟΡΑ στους Αμπελόκηπους. Μετά από θερμή ανταπόκριση του κοινού, ο κος Κουτσούμπας αποφάσισε να στήσει έναν νέο, φυσικό πλέον χώρο που θα εξειδικεύεται σε μια μαγειρική κουλτούρα που εκτιμά πολύ.

Ζεν ιαπωνική κουζίνα στο Ahico - εικόνα 1
© Ελευθερία Βασιλειάδη

Μετρώντας μόλις λίγες εβδομάδες λειτουργίας, το Ahico συστήνεται ως χώρος που προσφέρει premium sushi και αυτό δημιουργεί προσδοκίες αναφορικά με την ποιότητα, εικόνα και τεχνική αρτιότητα των πιάτων. Το μενού εκτενές, δομημένο στη λογική της κάλυψης μιας μεγάλης γκάμας επιλογών, απευθυνόμενο σε πελατολόγιο που δηλώνει «connoisseur» του είδους, χωρίς αυτό φυσικά να αποκλείει όσους επιθυμούν να «εκπαιδευτούν» στο είδος κουζίνας που το μαγαζί εκπροσωπεί. Περιλαμβάνει και tataki, noodles, yaki tori, και μεγάλη ποικιλία nigiri, sashimi και rolls, αλλά και bao, και τραγανή πάπια, και άλλες σπεσιαλιτέ από άλλες ασιατικές κουζίνες.

Ζεν ιαπωνική κουζίνα στο Ahico - εικόνα 2
© Ελευθερία Βασιλειάδη

Από ζεστά ορεκτικά, τα χειροποίητα won ton με φύλλο ρυζιού, κρεμώδες τυρί και σουρίμι γαρίδα και καβούρι έρχονται τραγανά συνοδεία γλυκόξινης σάλτσας τσίλι που τους ταιριάζει πολύ. Ωστόσο, σε ένα εστιατόριο που η λέξη «premium» είναι τμήμα της ταυτότητάς του, θα ήταν προτιμότερο στη γέμιση να χρησιμοποιείται αντί για σουρίμι, γαρίδα και καβούρι. Η πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με τραγανή πάπια, μάνγκο και σάλτσα σόγιας Ahico έρχεται στο τραπέζι δροσερή με τα σαλατικά φρέσκα και την πάπια ωραία ψημένη. Το μάνγκο είναι όμορφο ταίρι της πάπιας και αν δεν είχε παραλειφθεί από τη σαλάτα θα κάναμε ένα ακόμα καλύτερο ξεκίνημα. Τα dragon rolls με καπνιστό χέλι που βυθίζουν σε πηχτή σάλτσα unagi πριν ψηθεί σε kabayaki style στη σχάρα, με αβοκάντο, αγγούρι και πικάντικη ιαπωνική μαγιονέζα, σερβίρονται επιμελώς με διακριτική διακοσμητική πινελιά ως μέρος ενός concept που ποντάρει και στη σωστή αισθητική προσέγγιση. Μοναδική παραφωνία στο πιάτο, η λάθος τοποθέτηση ενός roll, με το χέλι να προεξέχει αρκετά εκτός πιάτου χωρίς βέβαια αυτό να επηρεάζει το σωστό γευστικό αποτέλεσμα.

Ζεν ιαπωνική κουζίνα στο Ahico - εικόνα 3
© Ελευθερία Βασιλειάδη

H κοιλιά κιτρινόπτερου τόνου σερβίρεται εν είδει tataki αλλά σε λεπτές φέτες συνοδεία σάλτσας wafu ως πιάτο ημέρας που αν είστε τυχεροί και το πετύχετε δοκιμάστε το, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπος και το σωστό ψήσιμο, υπογράφουν τη βαθιά νοστιμιά του. Τα nigiri με λαυράκι, τόνο και σολομό είναι κλασικές επιλογές που επιδεικνύουν τεχνική και σωστή επιλογή υλικών. Ομοίως και τα sake maki, από τα hosomaki rolls, με φύκι nori, ρύζι sushi και σολομό. Τα mochi με γεμίσεις παγωτού καρύδας και μάνγκο είναι μια εύστοχη επιλογή επιδορπίου για να ολοκληρωθεί μια full Japanese εμπειρία. Από αλκοόλ, ένα κρασί Αλσατίας, που αναδεικνύει τις ασιατικές γεύσεις, sake δροσερό ή ζεστό, και ιαπωνική μπύρα ή ουίσκι είναι μερικές από τις προτάσεις που θα βρείτε μαζί με επιλεγμένα ελληνικά κρασιά. Επειδή όμως και η τεϊοποσία είναι μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας, θα μου άρεσε αν με κάποιον δημιουργικό τρόπο στο concept εντασσόταν και ένα κομμάτι αφιερωμένο στην ιεροτελεστία του τσαγιού. Θα έκανε όντως τη διαφορά!

Περισσότερες πληροφορίες

Ahico

Λ. Αλεξάνδρας 223 & Έσλιν 2, Αμπελόκηποι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.