Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ»

Ο ψαγμένος μετρ του τσιπουράδικου, Γρηγόρης Χέλμης, συνυπογράφει με τον ταλαντούχο Μιχάλη Ζάχαρη ένα μενού με μεζέδες υψηλών στροφών, που αναβαθμίζει την ιεροτελεστία του τρωγοπίνειν.

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ»

Με το trend του ψαγμένου νεο­μεζεδοπωλείου να γνωρίζει πιένες το φετινό καλοκαίρι, και με τη λογική των μικρών πιάτων για μοιρασιά να έρχεται ως αντίδοτο στα αποστειρωμένα σερβιρίσματα που επέβαλε η υγειονομική κατάσταση των προηγούμενων μηνών, η πρόταση του «Όμικρον Μεζέ» της Νέας Ερυθραίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Με ηγέτη της ιδέας του τον ανανεωτή της κουλτούρας του τσιπουράδικου, σεφ Γρηγόρη Χέλμη, και με τον ταλαντούχο σεφ Μιχάλη Ζάχαρη στην κουζίνα, έχει εδώ και τρία χρόνια αναβαθμίσει την ιεροτελεστία του τρωγοπίνειν, σερβίροντας πιατάκια φτιαγμένα για τσιμπολόγημα υψηλών στροφών, με κύρια υλικά τη φαντασία και την τόλμη των δημιουργών τους, αλλά και την εγγύηση του Ομίλου Καστελόριζο στην πρώτη ύλη.

Στην αρχοντική αυλή της εμβληματικής του έδρας, λοιπόν, μέσα απ’ το «Όμικρον Μεζέ», αρθρώνεται η πρόταση ενός μητροπολιτικού μεζεδοπωλείου που εμπνέεται εξίσου απ’ την παράδοση των Ελλήνων, αλλά και την πρωτοπορία των Ισπανών – κατεύθυνση που γίνεται σαφής ήδη από το καλωσόρισμα: Ο σεφ φέρνει στο τραπέζι ένα πιατάκι μπέικον από κοιλιές φαγκριού, συνοδεία μπάμιας τουρσί και πουρέ από μάνγκο, σε μια ξινο-φρουτένια συμμαχία που απογειώνει τη λιπαρή πληθωρικότητα του ψαριού. Αντίστοιχο εκλεκτικό κοντράστ βρίσκουμε και στο τονάκι κονφί με πέρλες μπισκ και σπιτική μαγιονέζα (αν και εδώ μια επιπλέον οξύτητα σε ανάλαφρη υφή θα βοηθούσε), ενώ το μενού βαδίζει και σε μονοπάτια ελληνικά, μέσα από το κοκορέτσι-θράψαλο (ένα fun και signature πιάτο του Γρηγόρη Χέλμη), αλλά και το λαχταριστό ανδριώτικο βολάκι, που έρχεται τηγανισμένο σε κρούστα-πυροτέχνημα, με ανάλαφρο ντοματίνι ως γλυκό του κουταλιού στο πλάι.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα κράμα της φιλοσοφίας του μεζέ με την πληθωρικότητα και τη χαρά του κυριακάτικου τραπεζιού», λέει στο «α» ο σεφ Μιχάλης Ζάχαρης, και όσο το μαγαζί γεμίζει από καλοβαλμένες αντροπαρέες στο απογευματινό τους ραντεβού για τσιπουράκια (η λίστα των οποίων είναι ατελείωτη), αλλά και φαμίλιες με τα πιτσιρίκια τους, που έμαθαν εδώ το τηγανητό κολοκυθάκι στην αέρινη, χρυσαφένια μορφή που το σερβίρει η κουζίνα, είναι προφανές ότι η προσπάθειά τους πιάνει τόπο…

Τρία για τη μέση

Ντολμαδάκι σούσι

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 1

Ούτε ακριβώς ντολμαδάκι, ούτε ακριβώς σούσι, αλλά σίγουρα ένα πιάτο με ορεκτική νοστιμιά, αυτό το ρολάκι έχει στην καρδιά του ρυζιού του μια ουρίτσα από καραβίδα σκέτη λιχουδιά και συνδυάζει κοσμοπολιτισμό με θύμησες από γιαγιά.

Χωριάτικη με ξινομυζήθρα

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 2

Πώς να κάνεις την πιο κοινότοπη σαλάτα της χώρας ολότελα συναρπαστική; Βάλε αρωματικά ντοματίνια, εξαιρετικό ελαιόλαδο, το ταμπεραμέντο της ξινομυζήθρας και κριτσινάκια χαρουπιού, κι έχεις την κλασική χωριάτικη σε εντελώς φινετσάτη μορφή.

Σεβίτσε τσιπούρας με κρόκο κονφί

Τσιμπολόγημα υψηλών στροφών στο «Όμικρον Μεζέ» - εικόνα 3

Ένα απ’ τα πιο ευφάνταστα πιάτα του μενού, συνδυάζει στο ζωηρό δάγκωμα της τσιπούρας την ουμαμίσια γεύση του κρόκου και τη θάλασσα που απελευθερώνει ο αχινός και το χαβιάρι του, συνθέτοντας εκρηκτική και πλουσιοπάροχη ιωδιούχα μπουκιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.