Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε

Χωρίς προηγούμενο ήταν η συμμετοχή σας στον online διαγωνισμό για το πιο αγαπημένο streetfood της Αθήνας, που διοργάνωσε το «α» με τη χορηγία της ελληνικής αλυσίδας METRO Cash & Carry. Ανακαλύψτε τα 12 πρώτα σε ψήφους.

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε

Χωρίς προηγούμενο ήταν η συμμετοχή σας στον online διαγωνισμό για το πιο αγαπημένο streetfood της Αθήνας, που διοργάνωσε το «α» με τη χορηγία της ελληνικής αλυσίδας METRO Cash & Carry. Τα αποτελέσματα ξετυλίγουν ένα πολύχρωμο γευστικό κουβάρι, που απλώνεται σε ολόκληρη την πόλη, φανερώνοντας πως οι δρόμοι της Αθήνας δεν είναι στρωμένοι μονάχα με τυρόπιτα και κουλούρι αλλά και με φαλάφελ, bao buns, λαχματζούν και άλλα γευστικά διαμάντια. Ανακαλύψτε τα 12 πρώτα σε ψήφους εδώ.

#1 «Falafellas»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 1

Ένα από τα πιο επιτυχημένα projects εστίασης στο Εμπορικό Τρίγωνο τα τελευταία χρόνια, το «Falafellas», είναι το στέκι που έβαλε πριν από δεκάξι χρόνια το φαλάφελ στην ποπ κουλτούρα της Αθήνας, δημιουργώντας στον ταχυφαγικό χάρτη του κέντρου την πρώτη έξοδο απόδρασης από τα σουβλατζίδικα. Οι μπαμπάτσικες αραβικές πίτες με τα τραγανά φαλάφελ, αγκαλιασμένα με ταχίνι, λαχανικά και σος γιαουρτιού βρήκαν δεκάδες μιμητές, αρκετοί εκ των οποίων απέκτησαν τη δική τους θέση στις συνήθειες της περιοχής, κανένας όμως δεν κατάφερε να εκθρονίσει το καλύτερο φαλαφελάδικο όχι μόνο του κέντρου αλλά και όλης της Αθήνας, όπως το ανέδειξαν οι αναγνώστες του «α», ψηφίζοντάς το μάλιστα και ως το καλύτερο streetfood της πόλης.

iΑιόλου 51, κέντρο, 2103239809

#2 «Κουλουράδες»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 2

Το ταπεινότερο των ελληνικών σνακ, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, βρήκε τον σύγχρονο εκφραστή του στους «Κουλουράδες», που κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό. Με καταγωγή τα παράλια της Μικράς Ασίας, το σιμίτι ήρθε στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω των προσφύγων και τώρα μπήκε στη νέα του εποχή, χάρη όχι μόνο στην αφοσίωση των «Κουλουράδων» στην ποιότητα των πρώτων υλών αλλά και στην τολμηρή επανανάγνωση των δυνατοτήτων του. Παραλλαγές με ηλιόσπορο ή γέμιση σοκολάτας γίνονται ανάρπαστες, ενώ η συνταγή μεταμορφώθηκε σε πεντανόστιμα φρατζολάκια γεμισμένα με τα εκλεκτότερα υλικά, όπως αρσενικό Νάξου και ριγανάτο ψαρονέφρι ή γραβιέρα και καπνιστή πάπια, για νόστιμα σνακ με προσωπικότητα.

iΒασιλίσσης Σοφίας 56, Μαρούσι, 2106120099

#3 «Feyrouz»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 3

Στο πεζοδρομημένο Εμπορικό Τρίγωνο η γωνιά της οικογένειας Feyrouz δεν είναι μόνο μια φωλιά θαλπωρής, με καρυκεύματα και μυρωδιές αλά πολίτα να ζεσταίνουν ψυχή και σώμα, αλλά και το τρίτο καλύτερο streetfood στην Αθήνα, σύμφωνα με το κοινό του «α». Κάθεσαι στα ψηλά σκαμπό δίπλα στην τζαμαρία και δοκιμάζεις χειροποίητα λαχματζούν, όπως το Ζάαταρ με δικό τους μείγμα μπαχαρικών, μυρωδικών και ξηρών καρπών, ή πίντε (πεϊνιρλί) με κόκορα κρασάτο, ενώ η χορτοφαγική ακροβασία είναι must, με μπρόκολο, κουνουπίδι και παντζάρι σε πίτα ολικής αλέσεως να δίνουν ρεσιτάλ νοστιμιάς. Απέναντι, το νέο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας προσφέρει χρυσαφένια, σιροπιαστά επιδόρπια.

iΚαρόρη 23 & Αγάθωνος, κέντρο, 2130318060

#4 «Mirch»

Τυλιγμένο σε φρεσκοψημένη πίτα νάαν, με αρωματισμένο κοτόπουλο, λαχανικά και μια δροσιστική σος γιαουρτιού, για να σβήνει την ελαφριά κάψα, το ινδικό σουβλάκι είναι ό,τι κοντινότερο υπάρχει στη γνωστή σε όλους μας πίτα-καλαμάκι, αλλά με έθνικ πρόσημο. Το «Mirch» –όπως λέμε πιπεριά τσίλι στα χίντι– ήταν από τους πρώτους που μύησαν το αθηναϊκό κοινό στη απόλαυση του «γρήγορου ινδικού» και πλέον αποτελεί κλασική αξία. Μπαίνοντας στο πέτρινο γωνιακό μαγαζί επί της Ερμού, λίγο πιο κάτω από το Μοναστηράκι, οι μυρωδιές από μπαχαρικά και μαρινάδες γεμίζουν τα ρουθούνια σου, ενώ Ινδοί μάγειρες φουρνίζουν στα tandoori, ζυμώνουν ή ανακατεύουν τα γουόκ. Για αυθεντική εμπειρία πρέπει να ζητήσεις το ινδικό σουβλάκι σου έξτρα καυτερό (αν το αντέχεις).

iΕρμού 109, Μοναστηράκι, 2103239759

#5 «Etnico»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 4

«Έρχονται από όλη την Αθήνα για να δοκιμάσουν την chimichanga μας», μας λένε γεμάτα περηφάνια τα παιδιά του «Etnico» και όχι άδικα: η ζουμερή νοστιμάδα που κρύβεται μέσα στην τηγανητή σταρένια τορτίγια είναι πράγματι σήμα κατατεθέν του αθηναϊκού downtown, με το after hours κοινό ιδίως να στήνει ουρές γύρω από το wrap-άδικο που κύκλωσε τον multi-culti προσανατολισμό του κέντρου, για να δοκιμάσει πιάτα τα οποία αγκαλιάζουν τον ethnic εξωτισμό του καταλόγου με comfort οικειότητα. Παραδοσιακά burritos με κιμά και ρύζι ή πιο προχωρημένα με guacamole, cheddar και frijoles σερβίρονται δίπλα σε ινδικές σαμόζες και τυλιχτές πίτες με κοτόπουλο κάρι, ενώ vegan επιλογές και ασιατικές σαλάτες συμπληρώνουν τον γευστικό χάρτη ενός spot με την πυξίδα του στραμμένη στη νοστιμιά.

iΚολοκοτρώνη 22, κέντρο, 2114113880

#6 «Street Wok»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 5

Η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή: φαγητό στο wok όπως θα το έβρισκες σε κάποια ασιατική αγορά, και μάλιστα απολύτως tailor-made σε τρία απλά βήματα. Διαλέγεις τη βάση της αρεσκείας σου ανάμεσα σε τριών ειδών noodles και δύο διαφορετικά ρύζια, προσθέτεις όσα υλικά αγαπάς και γαρνίρεις με κάποια σάλτσα σε κυμαινόμενα επίπεδα κάψας, από teriyaki, sweet chili και καντονέζικη μέχρι κάρι-καρύδα, satay και σετσουάν. Η αλυσίδα δίνει το «παρών» σε πολλές γωνιές της πόλης, εκείνο όμως που ξεχώρισε είναι το μαγαζί των Αμπελοκήπων, το οποίο αγαπούν ιδιαίτερα οι θαμώνες της Πανόρμου αλλά και οι διερχόμενοι της Λεωφόρου Κηφισίας.

iΠανόρμου 115Ζ, Αμπελόκηποι, 2106911818

#7 «Άριστον»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 6

Και η τυρόπιτα θέλει τον μάστορά της, γεγονός που γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους αυτός ο φούρνος με πάνω από έναν αιώνα ιστορία. Όταν το 1906 ο Ζακυνθινός Αναστάσιος Λομποτέσης, ύστερα από μερικά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, άνοιξε ένα μικρό μαγαζάκι στην οδό Βουλής, ο δρόμος μπροστά ήταν χωμάτινος και πελατεία του ήταν όσοι έμεναν δίπλα στα ανάκτορα, η ελίτ δηλαδή των Αθηνών. Από το ’60 και μετά η φήμη της τυρόπιτας κουρού –βουτυράτη, με χειροποίητο φύλλο και αγνή φέτα με μυζήθρα για γέμιση– έκανε τις ουρές να φτάνουν μέχρι έξω κάθε πρωί. Επιμένοντας στις καθαρές πρώτες ύλες και στη φρέσκια ζύμη, τώρα υπάρχουν πάνω από εκατόν είκοσι διαφορετικές πίτες να διαλέξεις, γλυκές ή αλμυρές.

iΒουλής 10, κέντρο, 2103227626

#8 «Mr. Pug’s Canteen»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 7

Η καντίνα του κυρίου Pug, στον πεζόδρομο της Κατσουλιέ­ρη στο Χαλάνδρι, αποτελεί κομμάτι της περιπλάνησης του ταλαντούχου σεφ Γιώργου Βενιέρη στην κουζίνα του Σιάμ, την οποία γνωρίζει όσο λίγοι. Ήταν άλλωστε εκείνος που μας σύστησε τα bao buns προτού εξαπλωθούν στα εστιατόρια της πόλης, και είναι αυτά τα αφράτα ψωμάκια ατμού που παραμένουν σταθερά στον πυρήνα του «Mr. Pug’s Canteen» και σερβίρονται με πολλές και διαφορετικές γεμίσεις. Την πρόταση συμπληρώνουν γλυκά τα αιθέρια τηγανισμένα churros με σοφιστικέ toppings, που και αυτά παρασκευάζονται επιτόπου.

iΚατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι, 2106824001

#9 «Baba Ghanoush Athens»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 8

Αυτό το τέμενος της καπνιστής μελιτζάνας, με τα γαλανόλευκα χάρτινα τραπεζομάντιλα που θυμίζουν τα πλακάκια στους δρόμους του Μαρακές, δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια στην Πλατεία Βαρνάβα του Παγκρατίου από δύο σκηνοθέτες, τον Γιώργο Νούσια («Το Κακό») και τη Χριστίνα Ιωακειμίδη («Το Χάρισμα»)· και κατάφερε σχεδόν αμέσως να πλασαριστεί ανάμεσα στα καλύτερα φαλαφελάδικα. Αποκλειστικά vegetarian, με δυνατότητα για vegan εκδοχή όλων των πιάτων, προσφέρει τους λιβανέζικους ρεβιθοκεφτέδες σε πίτα ή στο πιάτο, γαρνίροντάς τους με μαροκινή εσάνς. Φυσικά το ομώνυμο πιάτο-κόσμημα κλέβει την παράσταση.

iΕμπεδοκλέους 25-27, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 2121050351

#10 «Guarantee»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 9

Εγγύηση ποιότητας, γεύσης και ποικιλίας στο επί τριάντα ένα χρόνια σταθερό στέκι του Κουκακίου. Από τις 9 μέχρι τις 5 καθημερινά, το μερακλίδικο σαντουιτσάδικο σερβίρει σάντουιτς ή πιάτα (σαλάτες, ομελέτες και της ώρας) που δημιουργήθηκαν μέσα από τις σταθερές προτιμήσεις των πελατών (γκουρμεδιά που δεν χάνεις εκείνο με ψωμί καμπαγιού, προσούτο, λεμόνι, κορεάτικη σαλάτα, μαγιονέζα και αβοκάντο). Ανάλογα με την όρεξη και το μπάτζετ σου, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σάντουιτς απ’ το μηδέν, με τη συμβολή του ιδιοκτήτη κ. Γιάννη, που ως πρώην ανθυποπλοίαρχος θα σε πλοηγήσει στα πάνω από εκατό υλικά, όπως γαλλικά τυριά, πικάντικα αλλαντικά και ιδιαίτερες σος.

iΒεΐκου 41, Κουκάκι, 2109226924

#11 «Johnie Hot Dog»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 10

Υπάρχουν κάποια κοινά μυστικά για τους φοιτητές στην Αθήνα, που δημιουργούν ακατάσχετη σιελόρροια μόνο και μόνο στη σκέψη αυτών που σερβίρουν. Το χοντογκάδικο του Τζόνι έξω από το Πάντειο είναι ένα από αυτά. Η κόκκινη καντίνα, που τράβηξε χειρόφρενο στη Συγγρού το 2008, γρήγορα μαθεύτηκε στους πεινασμένους ξενύχτηδες της πρωτεύουσας μια και είχε όλο το πακέτο: πολλά υλικά για γέμισμα που πάνε το χοτ ντογκ πέρα από τα τετριμμένα, τέσσερα είδη λουκάνικου (Φραγκ­φούρτης, ψητό χωριάτικο, βραστό κοτόπουλο και λευκό γερμανικό bratwurst), πολύ αφράτο ψωμάκι και χαμηλές τιμές. Πλέον η αλυσίδα μετρά πέντε σημεία στο χάρτη, ένα εκ των οποίων είναι το πρόσφατο κατάστημα στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου σερβίρονται επιπλέον vegan προτάσεις.

iΛεωφ. Συγγρού 136, Καλλιθέα / Λεωφόρος Αθηνών 107, Ελαιώνας / Λεωφόρος Ποσειδώνος (είσοδος πρώην δυτικού αερολιμένα) / Ιερά οδός 36, Κεραμεικός / Κολοκοτρώνη 11, κέντρο

#12 «Κρίνος»

Αυτά είναι τα καλύτερα street food της πόλης όπως εσείς τα ψηφίσατε - εικόνα 11

Είναι εδώ και πολλές δεκαετίες σταθερό σημείο γλυκιάς αναφοράς στην καρδιά της πόλης, διάσημο φυσικά για τους λουκουμάδες του. Το ευρύχωρο κατάστημα της Αιόλου πλημμυρίζει ερεθιστικές μυρωδιές από νωρίς και το αγαπημένο έδεσμα τηγανίζεται πάντα μπροστά μας στην ανοιχτή κουζίνα. Έτσι οι λουκουμάδες με την κλασική τρύπα στη μέση είναι πάντα φρέσκοι και τραγανοί. Εκτός από τους παραδοσιακούς, που περιχύνονται με μέλι και πασπαλίζονται με κανέλα, μπορείτε να γαρνίρετε και με παγωτό ή πραλίνα φουντουκιού αν αγαπάτε τη γεύση της σοκολάτας. Φημίζεται επίσης και για την μπουγάτσα του.

iΑιόλου 87, κέντρο, 2103216852


Τα καλύτερα ανά κατηγορία

Φαλάφελ Falafellas

Κουλούρι Κουλουράδες

Τυρόπιτα Άριστον

Σάντουιτς Guaranteee

Hot dog Johnie Hot Dog

Λουκουμάδες Κρίνος

Λαχματζούν Feyrouz

Ινδικό σουβλάκι Mirch

Noodles Street Wok

Bao bun Mr Pug’s Canteen

Τηγανητά ψαράκια Ζήσης Ψαράκι στο χωνάκι

Tacos Ancho Mexican Grill

Empanadas Los Loros

Sushi KOI

Bagel Amandine


Δείτε εδώ όλους τους νικητές του διαγωνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες

Feyrouz

Καρόρη 23 & Αιόλου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Etnico

Κολοκοτρώνη 22 & Χαβρίου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Baba Ghanoush

Εμπεδοκλέους 25-27, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Guarantee

Βείκου 41, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Falafellas

Αιόλου 51, κέντρο
  • Εστιατόρια

Mr. Pug’s Canteen

Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.