Το «Αυγό του Κόκορα» έχει γεύση παιδικής ανεμελιάς

Η κλασική ταβέρνα της Αθήνας, μετά το πρώτο της κοκόρισμα στην Κυψέλη και τη στάση της στον Άλιμο, σερβίρει πλέον γεύσεις πληθωρικές και comfort στο Μεταξουργείο.

Το «Αυγό του Κόκορα» έχει γεύση παιδικής ανεμελιάς

Ξεκίνησε το φλερτ με την Αθήνα υπό το φως των κεριών, στην Κυψέλη του ’82, τότε που ο νόμος περί εξοικονόμησης ενέργειας κατέβαζε ρολά στα νυχτερινά μαγαζιά το αργότερο στις 2 π.μ.: η λαχταριστή κοκορόσουπα έγινε το comfort food των μερακλήδων της πόλης και το στέκι του Νίκου Γρέβια εδραιώθηκε ως σημείο συνάντησης για το jet set της εποχής. Η φήμη τον ακολούθησε όταν έψαξε περιπέτειες στον Άλιμο και είναι ακόμη μαζί του τώρα που το «Αυγό» έχει βρει νέα «φωλιά» σε ένα εντυπωσιακό δίπατο της Πλατείας Αυδή, στο Μεταξουργείο, όπου τα σημάδια από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών στους χοντρούς πέτρινους τοίχους αφηγούνται την ιστορία της πόλης.

Σε αυτόν τον ατμοσφαιρικό χώρο δοκιμάσαμε γεύσεις απαράλλαχτες στην αγνότητά τους από τότε, αφού ήδη από τους μπελαλίδικους κολοκυθανθούς αρχίζουν να γίνονται εμφανείς οι γιαγιαδίστικες, comfort αναφορές της κουζίνας. Το απάκι, που σερβίρεται με ανθόμελο για να γλυκάνει την ατόφια καπνιστή του γεύση αλλά και θυμάρι για να σπάσει τη λιπαρή επίγευση, είναι ένα πιάτο πληθωρικό σε νοστιμάδα όσο και σε ποσότητα, ενώ η Σαλάτα του Κόκορα, με σύκο, μπαλσάμικο, ρόδι και ξινομυζήθρα να ανεβάζουν στροφές στη φρεσκάδα, είναι ένα απλόχερο και δροσερό ξεκίνημα.

Το «Αυγό του Κόκορα» έχει γεύση παιδικής ανεμελιάς - εικόνα 1

Όσο για τις αλοιφές, εντοπίσαμε μια τυροκαυτερή που κρύβει φλογερές εκπλήξεις σε κάθε μπουκιά, ενώ από τα κυρίως πιάτα ο κόκορας με μακαρούνες αποδείχτηκε τόσο τρυφερός όσο και οι αναμνήσεις που κουβαλάει το μαγαζί. Το δε ομώνυμο του μαγαζιού πιάτο, με φιλέτο γεμιστό με τυρί και μπέικον, καλοπαναρισμένο και τηγανισμένο, και ύστερα σκεπασμένο από τη signature σάλτσα κρέμας και μυρωδικών, είναι ένα πιάτο-φαβορί για όσους θέλουν να επιστρέψουν στις γευστικές αναφορές προεφηβικής ανεμελιάς, τότε που ο δρόμος της απόλαυσης ήταν στρωμένος με τη γεύση της αβρότητας. Ωραία χρόνια...

Βάλτε στη μέση...

Το «Αυγό του Κόκορα» έχει γεύση παιδικής ανεμελιάς - εικόνα 2

...το Αυγό του Κόκορα

Στο πιάτο-υπογραφή του μαγαζιού, κάτω από την απλόχερη κρέμα και το τραγανό περίβλημα παναρισμένου κοκοροφιλέτου δεν κρύβονται μόνο τυρί και μπέικον αλλά και ο δρόμος προς μια αταβιστική γευστική ασφάλεια προεφηβικής ανεμελιάς.

...τους γεμιστούς κολοκυθανθούς

Μυρωδάτοι και μπελαλίδικοι, ξυπνούν με τη γιαγιαδίστικη, comfort γεύση τους παιδικές αναμνήσεις από ηλιόλουστα μεσημέρια στο χωριό, ενώ το ντιπ γιαουρτιού δίνει έξτρα δροσιά στα μυρωδικά.

...τη Σαλάτα του Κόκορα

Δροσερής ισορροπίας το ανάγνωσμα, με το σύκο να γλυκαίνει την αψάδα του μπαλσάμικου και την ξινομυζήθρα να ανταλλάσσει νότες δροσιάς με το ρόδι και το μαρούλι.

Περισσότερες πληροφορίες

Αυγό του Κόκκορα (Το)

Μυλλέρου 25 & Λεωνίδου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
01/05/2024

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.