
Πληθωρικό με θέα
Άπλετη θαλασσινή θέα και εκτεταμένο μενού, με δυνατό ψάρι και ατελείωτους μεζέδες.

Μετά το «Artisti Macaroni» στο Μικρολίμανο το αδελφό του «Artisti Thalassa» έσκασε μύτη παίζοντας σε πολλά ταμπλό σερβιρίσματος. Το πρώτο βρίσκεται πάνω στο λιμάνι με τα σκάφη σε πρώτη θέα. Εδώ το ντεκόρ μπορεί να είναι κάπως φορτωμένο, αλλά η ζωντανή θαλασσογραφία κλέβει την παράσταση. Το δεύτερο και πολύ δυνατό είναι η ταράτσα· έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει άλλο ρεστοράν στο επίπεδο της θάλασσας που να εξασφαλίζει τέτοια θέα. Το μενού –σε μορφή περιοδικού– είναι πολύ εκτεταμένο, ξεπερνώντας τις 80 προτάσεις συνολικά. Θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές, αλλά εστιάστε την προσοχή σας καταρχήν στο φρέσκο ψάρι. Θα σας «ξεναγήσει» ο προϊστάμενος του τομέα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζίμης Εμμανουηλίδης. Τα μπαρμπούνια που διάλεξε ήταν εξαιρετικά τόσο τηγανητά όσο και ψητά. Οι μερακλήδες θα εκτιμήσουν δεόντως τα άγρια στρείδια από το βυθό της Καλύμνου και θα «ψαρέψουν» ζωντανό αστακό για ψητό ή αστακομακαρονάδα. Στο «Artisti Thalassa» αγαπούν πολύ τις σαρδέλες. Τις δοκίμασα γεμιστές με μυδόψιχα, αλλά ευχαρίστως θα τις γευόμουν και ψητές, σερβιρισμένες με πιπεριές Φλωρίνης ή σε σαγανάκι με μουστάρδα και φέτα. Άλλες σπεσιαλιτέ που ξεχωρίζουν είναι η αλμυρούτσικη, ξινή και εντόνως θαλασσινή ρεγκοσαλάτα· τα αλμυρίκια και τα σταμναγκάθια με λαδόξιδο αντσούγιας και κουκουνάρια· οι ασυνήθιστες κροκέτες μπακαλιάρου με φρέσκο κρεμμυδάκι και ούζο· η δυνατή σκοπελίτικη τυρόπιτα, γλυκιά και αλμυρή μαζί, στριφτή και με κουκουνάρι· και το σπανιόλικης τεχνοτροπίας «βουνό με θάλασσα», το οποίο συνδυάζει μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σουπιές σε κόκκινη σάλτσα.
Στο φινάλε πλούσιος καβουρντισμένος χαλβάς και ωραιότατα γλυκά κουταλιού (πορτοκάλι, περγαμόντο και σία).
INFOARTISTI THALASSA Ακτή Κουμουνδούρου 38, Μικρολίμανο, 2104173087, 2104127405. Έως 2 π.μ. Και μεσημ. Τιμή: € 18-60.